Skip to Content

Wat is warmte-uitslag?

Wat is warmte-uitslag?

Warmte-uitslag kan ontstaan wanneer het buiten erg warm is. Iedereen kan hier last van hebben maar het komt vooral voor bij baby’s en jonge kinderen. Maar wat zijn deze bultjes precies en nog belangrijker, wat kun je er tegen doen?

Wat is warmte uitslag precies?

Warmte-uitslag is een huidaandoening. Hierbij ontstaan kleine rode of doorzichtige bultjes of blaasjes van ongeveer 2 mm groot die erg kunnen gaan jeuken. Deze bultjes ontstaan wanneer het ontzettend warm is.

Een andere naam voor warmte-uitslag is ook wel warmtebultjes, zweetbultjes, hitte-uitslag of zweetuitslag.

Deze bultjes kun je vooral vinden in het gezicht, de nek, borst, liezen en de oksels van je baby maar kunnen uiteraard ook op andere plekken voorkomen. Deze uitslag is onschuldig maar kan wel heel erg vervelend zijn.

Wat is de oorzaak?

Deze vervelende, jeukende bultjes ontstaan wanneer de huid zijn warmte niet meer kwijt kan. Onder de huid zitten namelijk allemaal zweetkliertjes die zweet produceren wanneer het heel warm is.

Via afvoergangen zijn deze klieren verbonden met onze poriën. Het zweet wordt via deze kanalen vervoerd naar het huidoppervlak zodat de huid weer kan afkoelen.

Maar wanneer deze afvoergangen verstopt raken of scheuren kan het zweet niet meer weg.

Doordat zweet erg zout is kan het de huid gaan irriteren en kunnen er kleine ontstekingen en irritaties ontstaan. Dit uit zich vervolgens in de warmtebultjes.

Wanneer je baby te strakke kleding aan heeft is de kans groter dat dit gebeurt. Ook in de huidplooien kan het sneller voorkomen omdat het daar al snel te warm wordt.

Verschillende vormen

Om te weten of jouw kindje last heeft van warmtebultjes is het handig om te weten dat er verschillende vormen van warmte-uitslag zijn.

Een uitleg van de verschillende vormen vind je in het onderstaande overzicht:

  • Miliaria crystallina – Bij deze vorm is er een oppervlakkige verstopping in de afvoergangen. Je herkent dit doordat er kleine blaasjes op de huid zitten met helder vocht. Deze blaasjes kunnen heel makkelijk kapotgaan. Na een aantal uur zal je niks meer van deze vorm zien.
  • Miliaria rubra – Deze verstopping zit dieper in de huid en zorgt voor heel erg jeukende, rode bultjes. Deze vorm van uitslag zie je vaak bij kleine kinderen. Een meer bekende naam voor deze vorm is ‘prickly heat’.
  • Miliaria profunda – Deze verstopping zit nóg dieper in de huid. Bij deze uitslag lekt er zweet vanuit de klieren en afvoergangen de huid in wat een pijnlijke ontstekingsreactie en veel jeuk veroorzaakt.
  • Miliaria pustulosa – Dit is de meest vervelende variant. Dit is namelijk een complicatie van de vorm die hierboven staat. Bij deze uitslag raken de warmtebultjes namelijk geïnfecteerd met bacteriën. Hierdoor ontstaan er puskopjes op de bultjes die pijnlijk kunnen zijn en erg jeuken.

Warmtebultjes bij baby’s

Warmtebultjes komen vooral voor bij baby’s en jonge kinderen. Dit komt waarschijnlijk omdat de zweetklieren van je kindje soms nog niet helemaal rijp kunnen zijn. Ook zijn de afvoergangen zoals hierboven besproken nog erg nauw. Maar wanneer er veel huidplooien te vinden zijn is daar continu huid-op-huidcontact.

Ook dit zorgt ervoor dat het lichaam meer gaat zweten terwijl dat niet afgevoerd kan worden. Ook wanneer je baby in een te warme slaapkamer ligt of te warm is aangekleed moeten de klieren ineens heel veel zweet aanmaken om de huid koel te houden.

Doordat de afvoergangen nog vrij nauw zijn en hier dus ook niet op voorbereid zijn, kunnen ze snel verstopt raken.

Hoe kom je ervan af?

De lichte vormen van deze uitslag verdwijnt vanzelf weer, hiervoor is dan ook geen behandeling nodig. Wanneer je kindje last heeft van de jeuk kun je hier een verkoelende gel of lotion voor gebruiken. Ook talkpoeder kan hierbij helpen.

Een vette crème of zalf kun je beter niet gebruiken omdat dit de huidporiën afsluit. Wanneer dit gebeurt kan het zweet geen kant meer op.

De ernstigere vormen verdwijnen niet vanzelf. Hiervoor kun je dan ook het beste naar de huisarts gaan zodat hij een diagnose kan stellen en een ontstekingsremmende crème voor kan schrijven. Meestal is dit corticosteroïdencrème.

Bij Miliaria pustulosa kan het nodig zijn dat er een antibioticakuur wordt voorgeschreven.

Nog enkele tips

Gelukkig kun je er zelf grotendeels voor zorgen dat de bultjes snel weer verdwijnen. Door de jeuk te verzachten en de oorzaak weg te nemen door verkoeling te zoeken.

Dit kan op de volgende manieren:

  • Luchtige kleding. Zorg er bij warm weer voor dat je kindje luchtige kleding aan heeft. Meerdere lagen is tijdens de warmte ook echt niet nodig. Bovendien kan je kindje zijn warmte goed kwijt wanneer hij geen meerdere lagen kleding aan heeft. Luchtdoorlatende kleding is gemaakt van linnen of katoen.
  • Koele ruimtes. Zorg ervoor dat de ruimtes waar je kindje zich vaak bevindt koel is en goed geventileerd wordt. Een rooster of raam openzetten in de slaapkamer kan hierbij al heel goed helpen. Zorg er ook voor dat het ledikantje en de kinderwagen niet te dicht bij de verwarming staat, of in de volle zon.
  • Gebruik geen zeep. Wanneer je kindje last heeft van warmtebultjes kan hij het beste in bad of onder de douche gaan zonder zeep. Zeep zorgt er namelijk voor dat de huid geïrriteerd kan raken en dat maakt het alleen nog maar erger.
  • Nagels knippen. Knip of vijl de nagels van je kindje kort wanneer hij last heeft van bultjes. Zo voorkom je dat de bultjes opengekrabd worden. Ook kan de jeuk juist alleen maar toenemen wanneer eraan gekrabd wordt.
  • Hitteplan. Bekijk het hitteplan voor baby’s en houd je hier goed aan. Op deze manier zorg je ervoor dat je kindje in de zomer koel blijft en voldoende vocht binnenkrijgt.
  • Temperatuur. Houd goed in de gaten of je kindje het niet te warm krijgt. Door in de nek te voelen krijg je hier al een goede indruk van. Wanneer de huid warm en klam aanvoelt heeft hij het te warm.
Wat is warmte-uitslag? - Mamaliefde
Renate