Skip to Content

Wat te doen Januari agenda; Uitjes, evenementen en activiteiten

Wat te doen Januari agenda; Uitjes, evenementen en activiteiten

Alle hectiek van de feestdagen is weer voorbij. Een nieuw jaar, een nieuw begin. Zou dit het jaar worden waarin we corona eindelijk de baas blijven? Ga je dit jaar je dromen verwezenlijken? Ga je je eindelijk houden aan je goede voornemens? De tijd zal het leren. Wat wel vaststaat is dat er in januari genoeg leuke dingen te doen zijn! Dus we beginnen het jaar in ieder geval goed met een overzichtje van de leukste activiteiten en uitjes in januari. Pak je agenda er maar bij en plan wat dingen in!

Kerstvakantie

De eerste week van het nieuwe jaar is het nog kerstvakantie en om nog even in de kerstsfeer te blijven zijn er nog veel kerstactiviteiten die je nog kunt doen in de eerste week van januari.

Lees ook: Uitjes kerstvakantie

Nieuwjaarsduik

Elk jaar wordt er op verschillende plekken in Nederland op 1 januari een Nieuwjaarsduik georganiseerd. De meest populaire en bekendste Nieuwjaarsduik is die op het strand in Scheveningen, waar elk jaar zo’n 25.000 mensen aan meedoen. Helaas gooit corona ook dit jaar weer roet in het eten en zijn de meeste Nieuwjaarsduiken afgelast. Maar niet getreurd! Unox, sponsor van de Nieuwjaarsduik, heeft een leuke actie bedacht. Je kon via de website blikken met Noordzeewater kopen, die je dan op 1 januari om 12.00 uur over je hoofd moet gieten om toch fris (en koud) het nieuwe jaar in te gaan.

Voor meer info over de Nieuwjaarsduik en het DIY-pakket met uitleg, klik hier.

Lees ook: Alternatieve nieuwjaarsduiken

Lichtkunstfestivals

Door het hele land vinden er Lichtkunstfestivals plaats in januari. Er zijn prachtige kunstwerken gemaakt van kunstlicht in verschillende stijlen en kleuren. Vooral nu de dagen wat donkerder zijn, is het geweldig om tussen deze kunstwerken rond te lopen. Normaal organiseert Amsterdam ook een vaarroute door de grachten die langs de kunstwerken gaat, maar dat gaat dit jaar helaas niet door, wel kan je wandelen. Wel zijn er wandelroutes te verkrijgen waardoor je ook in deze tijd kunt genieten van al dit moois.

Voor meer informatie over het Lichtkunstfestival in Amsterdam klik hier.

Week van het Vergeten Kind

Van 29 januari t/m 4 februari is de week van het Vergeten Kind. Het Vergeten Kind zet zich in voor kinderen die het moeilijk hebben omdat er thuis problemen zijn. Ze strijden ervoor om elk kind in Nederland een veilig en liefdevol thuis te bieden, waar ze zich gehoord en gezien voelen en zich positief kunnen ontwikkelen.

Via het actieplatform kun je zelf een actie opzetten om geld in te zamelen voor het Vergeten Kind en daarmee alle kinderen in Nederland te helpen aan een fijn thuis. Zo kun je bijvoorbeeld zelfgebakken koekjes verkopen, lege flessen inzamelen, een sponsorloop organiseren of verzin zelf iets wat jij graag zou willen doen om een bijdrage te leveren. Want alle kleine beetjes helpen.

Ga hier naar het actieplatform.

Nationale Tuinvogeltelling

Van 28 t/m 30 januari is de Nationale Tuinvogeltelling. Je kunt hier zelf aan mee doen en dat is hartstikke leuk! Je telt dan tijdens deze 3 dagen 1 keer een half uur lang alle vogels die in jouw tuin of op jouw balkon komen.

Alle tellingen in Nederland worden bij elkaar opgeteld en dat zegt veel over hoeveel vogels er op dat moment in Nederland zijn. Ook kunnen ze vaststellen hoe de vogels in de tuinen zich ontwikkelen en kunnen ze de vogels daardoor beter helpen en beschermen.

Wil je meer informatie over de Tuinvogeltelling of wil je meedoen? Klik dan hier.

Nationale voorleesdagen / Voorleesontbijt

Van 26 januari t/m 5 februari vinden de Nationale Voorleesdagen plaats. Deze worden afgetrapt op 26 januari met het Voorleesontbijt. Tijdens een gezamenlijk ontbijt worden peuters en kleuters voorgelezen om zo de taalontwikkeling te stimuleren. Daarnaast heeft voorlezen nog meer voordelen. Zo prikkelt het de fantasie van jonge kinderen en is het een leuk momentje tussen het kind en de voorlezer.

Normaal wordt er tijdens de Voorleesdagen voorgelezen bij scholen en kinderdagverblijven, maar ook bij bibliotheken of boekwinkels. Tijdens de coronaperiode zijn veel van deze activiteiten afgelast, maar er wordt vaak wel een filmpje online gezet waar online wordt voorgelezen (soms ook door bekende Nederlanders).

Je kunt meer informatie vinden bij een bibliotheek of boekwinkel bij jou in de buurt of kijk op de website van de Nationale Voorleesdagen.

Klik hier om naar de website te gaan.

Winterwandeling

In verschillende plaatsen worden winterwandelingen georganiseerd. Perfect voor tijdens de lockdown! Bij de meeste wandelingen loop je een prachtige route door de natuur en krijg je onderweg iets lekkers om op te warmen, zoals warme chocolademelk of erwtensoep.

Natuurmonumenten/OERRR

Heb je zin om lekker de natuur in te gaan? Natuurmonumenten organiseert speciale workshops voor kinderen. Erg interessant! Zo kun je mee op pad met de boswachter, een vaartocht maken door een natuurgebied, spoorzoeken en op zoek gaan naar echte wolven op de Veluwe!

Voor een overzicht van alle workshops, klik hier.

IJsbaan

Nu het merendeel van de winkels, binnenspeeltuinen, pretparken en zwembaden dicht zitten tijdens de lockdown, zijn de meeste ijsbanen wel open! Zoals bijvoorbeeld kunstijsbaan De Scheg in Deventer. Dan ben je er toch even tussenuit, lekker actief bezig en het is nog leuk ook! Haal die schaatsen dus maar uit het vet!

Voor meer informatie over Kunstijsbaan De Scheg klik hier.

Winter Efteling

De hele maand januari kun je bij de Efteling nog genieten van de Winter Efteling. Bijna alle attracties zijn geopend en daarnaast is het hele park gehuld in een gezellige, winterse sfeer. Het is mooi versierd, er zijn vuurtjes en kacheltjes en de attracties en het Sprookjesbos zijn prachtig verlicht met lampjes. Daarnaast kun je jezelf lekker opwarmen met warme winterse lekkernijen.

Voor meer informatie over de Winter Efteling klik hier

Lees ook: Efteling

Nijntje wintermuseum

Helaas is het Nijntje Wintermuseum dit jaar gesloten ivm de lockdown, maar zet hem zeker alvast in je agenda voor volgend jaar! Het hele Nijntje Museum is omgetoverd naar een winterse sfeer. Peuters en kleuters kunnen zo op een leuke manier van alles ontdekken over de winter. Zo zijn er heel veel spelletjes, kunnen ze op de ski’s staan, sleetje rijden of knutselen.

Voor meer informatie klik hier.

Lees ook: Nijntje museum

Nederlands Silent Film Festival

Van 13 t/m 16 januari vind het Nederlands Silent Film Festival plaats. Dit festival is het grootste filmfestival in Nederland op het gebied van de stille film, dus een film waarin niet gesproken wordt. Normaal worden er films en documentaires vertoond en lezingen en workshops gegeven. Helaas worden alle live activiteiten verplaatst naar later dit jaar. Maar online wordt er elke avond wel een livestreamprogramma aangeboden.

Voor meer informatie over het Nederlands Silent Film Festival klik hier.

Internationaal Filmfestival

Van 26 januari t/m 6 februari vindt het Internationaal Filmfestival plaats in Rotterdam. Het Filmfestival geeft onafhankelijke filmmakers van over de hele wereld de kans om een breed publiek te bereiken. Het biedt verschillende verhalen, stijlen en audiovisuele vormen waardoor het een kijkje geeeft in verschillende werelden en waar de filmmakers al hun creativiteit in kwijt kunnen. Tijdens het festival worden rond de 570 films getoond uit bijna 90 landen. Ook worden er awards uitgereikt, worden er gesprekken gevoerd met de filmmakers en zijn er tentoonstellingen, masterclasses en optredens.

Ook dit festival kan dit jaar wederom niet georganiseerd worden zoals andere jaren in verband met corona, maar het vindt wel online plaats in een aangepaste vorm.

Voor meer informatie over het Internationaal Filmfestival klik hier.

Kastelen in wintersfeer

Veel kastelen in Nederland zijn deze tijd van het jaar onder gedompeld in de wintersfeer. Je kunt een rondleiding krijgen door het kasteel, er is warme chocolademelk en er branden overal prachtige lichtjes. Soms worden er ook verhalen verteld, kun je er ouderwetse spelletjes spelen en is er zelfs een ijsbaan, zoals bij het Muiderslot.

Kijk voor meer info over het winterkasteel Muiderslot klik hier.

Lees ook: Muiderslot

JanuariFebruariMaartAprilMeiJuni
JuliAugustusSeptemberOktoberNovemberDecember

Heb je een tip voor de redactie of wil je een activiteit aanmelden voor de agenda stuur dan een mailtje!

Tessa

Leave a comment

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

    Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.