Skip to Content

Wat te doen tegen oorpijn en problemen in het vliegtuig?

Wat te doen tegen oorpijn en problemen in het vliegtuig?

Langeafstandsvluchten kunnen een ongemakkelijke ervaring zijn, vooral als je gevoelig bent voor oorpijn en drukverschillen tijdens het opstijgen en landen. In dit artikel zullen we enkele veelvoorkomende oorproblemen bespreken die kunnen optreden tijdens een vliegreis en tips geven over hoe je hiermee kunt omgaan.

Oorpijn en drukverschillen: Waarom gebeurt dit?

Het fenomeen van oorpijn tijdens een vlucht wordt vaak geassocieerd met de veranderingen in luchtdruk op grote hoogte. Tijdens het opstijgen en landen ervaar je een snelle verandering in de druk, wat kan leiden tot onaangename gevolgen voor je oren. Dit komt doordat de luchtdruk binnen en buiten je oren niet in balans is, wat kan leiden tot pijn, verstopping of zelfs gehoorschade.

Oorpijn bij kinderen: Speciale overwegingen

Kinderen zijn vaak gevoeliger voor oorpijn tijdens een vlucht vanwege de anatomische verschillen in hun oren en hun onvermogen om de drukregulatie zo effectief te beheersen als volwassenen. Hier zijn enkele tips voor ouders:

 • Zorg ervoor dat je baby tijdens het opstijgen en landen kan zuigen of slikken, bijvoorbeeld door borstvoeding te geven of een flesje te geven. Dit kan helpen de druk in hun oren te reguleren.
 • Als je kind oud genoeg is om kauwgom te kauwen, kan dit ook helpen om de drukverschillen te verminderen.

Kauwgom en zuigen: Eenvoudige maar effectieve oplossingen

Voor volwassenen en oudere kinderen kunnen kauwgom en zuigen op snoepjes of een speen nuttige manieren zijn om de oren te helpen aanpassen aan de veranderingen in luchtdruk. Hier is hoe het werkt:

 • Kauwgom kauwen of zuigen stimuleert het slikken, wat de buis van Eustachius opent en helpt de druk in je oren te reguleren. Zorg ervoor dat je deze activiteit begint vlak voor het opstijgen en doorgaat tot het vliegtuig zijn maximale hoogte heeft bereikt.
 • Als kauwgom niet beschikbaar is, kunnen zuigsnoepjes of zelfs het drinken van water vergelijkbare effecten hebben.

De valsalva-manoeuvre: drukregulatie door neus en keel

Een andere methode om de druk in je oren aan te passen, is de Valsalva-manoeuvre. Hierbij sluit je je neusgaten af, sluit je je mond en probeer je voorzichtig lucht uit je neus te persen. Dit verhoogt de druk in je keel en helpt de buis van Eustachius te openen, waardoor de luchtdruk in je oren kan worden aangepast. Hier zijn enkele stappen om dit correct te doen:

 • Adem eerst diep in.
 • Sluit je neusgaten met je duimen.
 • Sluit je mond en probeer voorzichtig lucht uit je neus te persen.
 • Doe dit langzaam en voorzichtig, zodat je geen schade aanricht. Het moet comfortabel aanvoelen en niet pijnlijk zijn.

EarPlanes: Speciaal ontworpen oordopjes voor vliegreizen

EarPlanes zijn speciale oordopjes die zijn ontworpen om oorpijn en ongemak tijdens het vliegen te verminderen. Ze werken door een klein drukregulerend ventiel dat de veranderingen in luchtdruk geleidelijker laat plaatsvinden. Hier is hoe je EarPlanes correct kunt gebruiken:

 • Plaats de EarPlanes voordat je het vliegtuig instapt.
 • Volg de instructies voor het correct inbrengen van de oordopjes.
 • De EarPlanes moeten tijdens het opstijgen en landen blijven zitten om effectief te zijn.

Nasale decongestiva: Een tijdelijke oplossing

Als je vaak last hebt van verstopte sinussen of verkoudheid tijdens een vlucht, kunnen nasale decongestiva zoals neussprays een tijdelijke verlichting bieden. Deze sprays helpen bij het openen van de luchtwegen en kunnen de drukverschillen in je oren verminderen. Raadpleeg altijd een arts voordat je dergelijke medicijnen gebruikt, vooral als je ze voor langere tijd wilt gebruiken.

Gehoorbescherming: Bescherm je oren

Als je gevoelig bent voor oorpijn tijdens het vliegen, overweeg dan het dragen van gehoorbescherming. Oordopjes of ruisonderdrukkende koptelefoons kunnen helpen om het geluidsniveau in het vliegtuig te verminderen, wat kan bijdragen aan het verminderen van het ongemak dat je ervaart.

Medische hulp: raadpleeg een arts

Als je regelmatig last hebt van ernstige oorpijn tijdens het vliegen, is het verstandig om een arts te raadplegen. Dit kan wijzen op onderliggende oorproblemen, zoals een verstopte buis van Eustachius of sinusinfecties, die behandeling vereisen.

Oorpijn en drukverschillen tijdens een vliegreis zijn veelvoorkomende problemen, maar ze kunnen worden beheerd met de juiste voorzorgsmaatregelen en technieken. Of je nu kiest voor kauwgom, de Valsalva-manoeuvre, EarPlanes of nasale decongestiva, het belangrijkste is om comfortabel en zonder pijn te genieten van je vlucht. Als je echter regelmatig ernstige oorproblemen ervaart, aarzel dan niet om medische hulp te zoeken om eventuele onderliggende oorzaken aan te pakken. Zo kun je onbezorgd genieten van je volgende vlucht.

Linda van Aken
Laatste berichten van Linda van Aken (alles zien)

Leave a comment

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

  Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.