Skip to Content

Wat te doen / leuke uitjes en activiteiten voor op zondag met het gezin

Wat te doen / leuke uitjes en activiteiten voor op zondag met het gezin

Wat is de zondag voor jou? Een akelig saaie dag omdat er niks gebeurt? De dag waarmee je met het geloof bezig bent? Een dag zoals alle anderen? Of is het toch een speciale dag omdat jullie eindelijk allemaal thuis zijn? Natuurlijk heb je hier zelf de hand in wat de dag voor je betekent. Maar de kans pakken om met elkaar lekker te ontspannen is altijd fijn! Wat zou je op zondag kunnen doen met het gezin?

Lekker relaxen… maar waar?

Natuurlijk kun je kiezen om de dag vooral te gebruiken om te onthaasten. Dat kan thuis met z’n allen, heerlijk op je gemak een brunch maken. Allemaal tot een uur of elf in je pyjama rondhangen en even geen verplichtingen. Ook al is de supermarkt open en verwacht oma je eigenlijk op de koffie…

Natuurlijk lekker. Maar met elkaar ontspannen kan ook als je op stap gaat! En ontspannen juist door actie: ook dat kan! Wij geven je hier de leukste uitjes en activiteiten die jullie als gezin kunnen doen!

Bezoek een museum

Musea zijn er overal en als je alleen met volwassenen bent is de keuze helemaal enorm. Want ook kleine museumpjes kunnen juist heel leerzaam zijn, bijvoorbeeld over een bepaalde streek of een specifieke hobby. Met kinderen moet je even opletten. Zij hebben immers niks aan enkel en alleen kijken en verder niets mogen.

Grote musea hebben tegenwoordig bijna allemaal kinderactiviteiten. Kijk dan ook eerst goed op de site van het museum of het iets voor jullie gezin is! Vind je het leuk om naar musea te gaan, dan is een museumkaart een heel goed idee. Je kunt dan voor maar een heel luttel bedrag per jaar heel veel musea in. Het geld haal je er dan ook dubbel en dwars uit.

Check wel goed van te voren of het museum open is, niet alle musea zijn open op zondag.

Lees ook: Kindermuseum Nederland

Oerr speeltuin

Spelen in een natuurspeeltuin van Natuurmonumenten, ook wel speelnatuur van Oerr genoemd, betekent lekker midden in de natuur vrij kunnen spelen. De natuur ruik en voel je! Combineer het met een lekkere zondagse wandeling door de natuur en jullie komen allemaal aan je trekken!

Lees ook: Natuurspeeltuin en speelbos Nederland

GPS-speurtocht

Een speurtocht houden met gebruik van GPS. Natuurlijk kan dit op meerdere manieren. Maar het is wel lekker handig als die tocht al bestaat en jij deze alleen hoeft te boeken! Bij GPSspeurtochten.nl kun je een speurtocht boeken en deze ophalen bij een restaurant. Door heel Nederland zitten er locaties. Even reserveren via de site! Omdat de tocht begint en eindigt bij een restaurant op zondag kun je dus meteen je hapje en drankje daar nuttigen.

Lees ook: Geocaching wat is het

Een escaperoom

Afhankelijk van de leeftijd van de kinderen, kan een escaperoom een bezigheid zijn die jullie even behoorlijk bezighoudt. Samen werken aan een oplossing om toch maar op tijd te kunnen ontsnappen! Door het hele land zijn er heel veel te vinden, die allemaal weer anders zijn. Let op de leeftijd die erbij aangegeven wordt!

En dan gaan we naar de speeltuin…

Maar welke? Een binnenspeeltuin op zondag kan heel relaxed zijn, omdat de kinderen zich prima vermaken en jij weinig hoeft te doen (als ze niet te jong meer zijn), maar het is er wel vaak héél erg druk. Een speeltuin buiten kan daarom juist fijner zijn, mits het goed weer is natuurlijk. Gelukkig kun je dat op de dag zelf bekijken, want reserveren is niet nodig. Maar het kan ook simpeler.

Je kunt ook gewoon de stad ingaan of een ander deel van het dorp waar je woont en daar eens een andere speeltuin opzoeken. Wandel tussen de speeltuinen door langs een terrasje en drink er gezellig iets (vooral leuk voor jou…) of picknick tussendoor in het park.

Lees ook: Speeltuin Nederland

Mountainbiken

Zijn de kinderen al wat groter? Zoek dan een mountainbikeverhuurder op, vaak zitten die wel in de buurt van een route voor mountainbikers. Samen zo bezig zijn is niet alleen heel vermoeiend, maar ook hartstikke leuk. En je leert elkaar weer op een andere manier kennen! Wie is er bang? Wie houdt het vol? Wie heeft de meeste lol?

Overdag naar de bios

Is er een leuke kinderfilm? Op zondag kun je relaxed overdag naar de bios. En kunnen zowel papa als mama waarschijnlijk mee. Heerlijk relaxed en eventueel maak je het uitstapje compleet met een bezoekje erna aan de grote gele M.

Lees ook: Bioscoop films

Vliegtuigen spotten (met de trein)

Woon je in de buurt van een vliegveld? Veel kinderen vinden het hartstikke leuk om te zien hoe de vliegtuigen vertrekken en landen. Zeker bij Schiphol kun je dit combineren met ook nog even op de luchthaven kijken. En natuurlijk iets lekkers eten. Kom je van verder af, dan kun je ervoor kiezen om met de trein te gaan. Dan heb je twee leuke activiteiten in 1!

Lees ook: Schiphol; van dagje vliegtuigen kijken tot wat is er te doen bij vertrek

Kabouterpaden

Kabouterpaden vind je door heel Nederland heen. Staatsbosbeheer heeft leuke, leerzame tochten uitgezet voor kinderen van 3 tot 7 jaar. Ze krijgen een puntmuts mee en een knapzak en tijdens de tocht kunnen ze opdrachten uitvoeren. Ze moeten dan de kaboutersporen volgen. En de puntmuts? Die mag mee naar huis.

Lees ook: Kabouterpad Nederland

Klimmen

Zijn de kinderen te groot voor een kabouterpad? Misschien is een klimbos dan wel leuk om te doen. Klimbossen vind je ook door het hele land heen en veel van deze klimplekken hebben meerdere routes die variëren in moeilijkheidsgraad. Zo kun je iets kiezen wat echt bij jullie past. Of er gewoon meerdere doen.

Cultuur snuiven

Bezoek op zondag een oude stad, een kasteel of een bunker. Iets van vroeger en wat tot de verbeelding spreekt. Zorg voor meer info, wat je kunt vertellen aan de kids. Of boek een rondleiding, die veel oudere steden en zeker kastelen aanbieden. Uiteraard combineer je het met speelmogelijkheden voor de kinderen en even iets lekkers eten of drinken op een terrasje of in een restaurant.

Er zijn steden die zelfs speurtochten door de stad heen hebben, zoals de speurtocht door Amsterdam. Zo leer je veel, maar zit er ook een speels element in. Zeker in gezinsverband is dat extra leuk. Je kunt hiervoor bijvoorbeeld naar Maastricht, Den Haag, Haarlem, Utrecht of Delft. Maar er zijn nog veel meer steden die zo’n tocht hebben!

Wil Cats
Laatste berichten van Wil Cats (alles zien)

Leave a comment

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

    Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.