We gingen in Flevoland met een boswachter op pad en kregen we uitleg over de waterwerken, de restauratie en de toekomstplannen maar ook over de bomen die er groeiden en de dieren die er woonden.













Voormalig waterloopkundig laboratorium
Het Waterloopbos vind je ‘aan de andere kant van de brug’ in de Noordoostpolder. Ook dit gebied is door inpoldering ontstaan en ligt op de bodem van wat vroeger de Zuiderzee was. De grond hier was bedekt met klei en leem, waardoor het niet geschikt was voor landbouw of veeteelt en daarom werden hier bossen geplant. Later is hier het Waterloopkundig Laboratorium gevestigd waar waterwerken werden aangelegd en ingenieurs experimenten konden doen om te kijken naar de gevolgen. Zo vind je er een schaalmodel van Rotterdam, maar ook internationaal zoals een haven uit Syrië.
Waterloopbos met bezoekerscentrum
Ook dit is een natuurgebied dat absoluut een aanrader is om met kinderen te bezoeken. Naast de parkeerplaats vind je al een speeltuin waar ze naar hartelust kunnen spelen. Hier is ook het huidige bezoekerscentrum met diverse interactieve opstellingen waar kinderen leren over de natuur. Ze mogen hier aan de knopjes zitten, luisteren naar een verhaal met de koptelefoon, quizzen maken, aan de schuiven draaien of gewoon tekenen of spelen.
Kinderwandeling en waterspeelplek
Maar als je het bruggetje overgaat en het bos in loopt kom je bij het stippelpad, een pad vol met vragen en opdrachten om te wandelen met kleine kinderen. Daarna kom je bij een van de eerste waterwerken aan, de koelwatervlakte met de Maasvlakte waar je een soort terrasvormig gebied vind met heel laag water. Dit water is echt heel schoon en zit geen blauwalg in en is daarom een heel populaire waterspeelplek met kinderen.
Wandelen door het voormalig waterlaboratorium
Ga je verder het bos in dan zijn er verschillende wandelroutes die je kan volgen langs de in totaal 30 waterwerken heen. Bij de meeste waterwerken vind je een bord met zowel een technische uitleg als uitleg over planten en dieren. Zelf volgden we de witte route, deze is ongeveer vier kilometer lang. Deze wandeling kan je ook maken met een vrijwilliger die hier vroeger als ingenieur heeft gewerkt. Zelf vond ik vooral het eerste stuk erg bijzonder en afwisselend omdat je constant waterwerken tegenkomt, vanaf de Zwolse Vaart loop je terug langs het water en is het iets ‘saaier’.
Toch zou ik dit zo doen met de kinderen, maar dan wat meer de tijd voor nemen 😉 Je kan in totaal kiezen uit drie gemarkeerde wandelroutes (ook korter) en twee rolstoelroutes.. Aan het einde kom je nog wel een aantal waterwerken tegen die helemaal gerenoveerd zijn en in oude glorie hersteld. De bedoeling is dat dit stapsgewijs overal gebeurt. Zo komt er een nieuw bezoekerscentrum en een gebouw waarbij je door het water loopt.
Tijdens de wandeling werden we gewezen op de verschillende bomen en planten die hier leven, en wat voor gevolgen het heeft. Zo heb je plekken met een dicht bladerdak waar niets op de grond groeit en andere percelen waar veel varens groeien. Je komt er onder andere tongvarens tegen, kardinaalsmutsen en pijlstaartlelies. We hebben hier ook een aantal vogels gespot, zelfs een buizerd vloog tussen de bomen door. Die ochtend had een andere bezoeker ook de ijsvogel gespot die vrij uniek is. Verder zijn er allerlei libellen, vlinders, vissen, kikkers en salamanders te vinden. Daarnaast zijn er herten en andere dieren die hier leven. In dit bos wordt er wel van je verwacht dat je de paden volgt.
Tip: Als je hier gaat wandelen vergeet dan geen anti-muggenspul mee te nemen. Zeker als het een beetje warm is, in combinatie met het water zijn er aardig wat muggen te vinden. Vergeet je ook niet te controleren op teken na een bezoekje aan dit bos.
Meer informatie vind je hier.
- Dagje uit Schoonhoven; Zilverstad & Vestingstad - 26 mei 2023
- Movie Park Germany review met kinderen - 24 mei 2023
- Cinque Terre: Een juweel aan de Italiaanse kust - 22 mei 2023
Leave a comment