Skip to Content

Welke camera mee op reis

Een camera meenemen als je op vakantie gaat, stelt je in staat om nog lang na te genieten van alles wat je meemaakt en ziet. Nu zullen veel mensen tegenwoordig vooral foto’s maken met hun smartphone, maar houd je meer van het ‘echte’ werk?

Ben je op zoek naar een camera die alles zo mooi mogelijk weet vast te leggen, dan is een losse fotocamera toch wel fijner. Je kunt hiermee toch vaak meer dan met je smartphone! Maar welke camera is geschikt?

Welke camera neem jij mee?

Dat is natuurlijk niet zomaar even te beantwoorden. Het hangt immers van heel veel factoren af. Bij je besluit hierover denk je even aan de volgende factoren:

  • Hoe groot mag/kan het allemaal zijn (want het moet wel meekunnen in je bagage, bijvoorbeeld)
  • Wat wil je allemaal kunnen doen met je camera?
  • Wil je het zo simpel mogelijk houden of houd je wel van allerlei extra snufjes en accessoires?
  • Onder welke omstandigheden ga je foto’s maken?
  • Uiteraard je budget…
  • Kan de camera ook filmen?

Compact camera

Voor iedereen die wel een apart fototoestel mee wil nemen, maar verder niet echt als een professional foto’s wil maken, is een compact camera een prima optie. Heerlijk eenvoudig in gebruik door automatische functies, compact qua omvang en eenvoudig mee te nemen.

De lens van de camera zal namelijk terugtrekken in het toestel als je hem uitzet. Hierdoor zijn deze camera’s minder kwetsbaar en kunnen ze prima zo mee in je rugzak of zelfs je broekzak.

Een compact camera heeft een vaste lens, maar er zit wel een optische zoom op. Er zitten grote verschillen in wat er allemaal kan met compact camera’s.

Panasonic Lumix DMC-TZ80

Een mooi voorbeeld van een compact camera is de Panasonic Lumix DMC-TZ80. Hij is verkrijgbaar in een zilveren en zwarte uitvoering. Je kunt filmen in 4K en het heeft een 30x optische zoom met optische stabilisatie.

Het heeft een hoge beeldkwaliteit. Een mooie camera voor op reis. Je kunt hier bijvoorbeeld landschappen prachtig mee op de foto zetten en ook verre objecten zijn geen probleem.

Deze vind je hier.

Sony Cybershot DSC-WX350

Ook deze Sony is een ideale compacte zoomcamera om mee te nemen op vakantie. Het heeft een 20x optische zoomlens waardoor de beelden scherp zullen zijn. Door zijn grote zoombereik en toch kleine formaat is het een ideale camera voor op reis. Via Wi-Fi deel je je foto’s op een simpele manier met je reisgenoten of de thuisblijvers. Naast Wi-Fi beschikt het ook over NFC.

Deze vind je hier.

Systeemcamera en spiegelreflexcamera

Een mooie camera die weinig ruimte inneemt is een systeemcamera. Een systeemcamera heeft geen spiegel zoals een spiegelreflexcamera. Daardoor is het geheel minder groot. Een systeemcamera kan vaak wel wisselen van lens.

Je kiest voor dit type camera als je wel voor kwaliteit gaat, maar het niet ziet zitten om meteen met een heel grote camera rond te gaan lopen. Bij een systeemcamera kun je de lens verwisselen. Je kijkt naar het onderwerp door op een schermpje te kijken. Dan komen we vervolgens uit bij de spiegelreflexcamera.

Een spiegelreflexcamera heeft ook een verwisselbare lens, maar daarnaast dus ook een spiegelsysteem. Je kunt daarmee door de lens naar datgene kijken wat je op de foto wilt zetten. Deze camera’s hebben grotere sensoren dan bijvoorbeeld een compact camera.

Daardoor zullen je foto’s meer kwaliteit hebben. Zo kin je bij weinig licht toch nog mooie afbeeldingen maken. Qua kwaliteit doen een systeemcamera en een spiegelreflexcamera niet echt voor elkaar onder.

Canon EOS R7

Een populair systeemcamera is de Canon EOS R7. Met een elektronische beeldzoeker, Wi-Fi, 32,5 Megapixels en CMOS als beeldsensor is het een mooie camera die je in staat stelt om prachtige foto’s te maken tijdens je vakantie. De videoresolutie is 4K en je maakt gebruik van een SD-kaart. De flitser is ingebouwd. De camera’s uit de EOS-serie zijn zowel geschikt voor de beginner als de gevorderde fotograaf.

Deze vind je hier.

Panasonic Lumix DMC-GX80

Deze Panasonic systeemcamera heeft een kantelbaar 3 inch touchscreen. Razendsnel met 40 fps. En filmen gaat in 4K, wat voor hele mooie beelden zorgt. Hij is licht en is daardoor makkelijk mee te nemen. Maar zorgt wel voor prachtige foto’s van grote kwaliteit (of filmpjes dus). De camera is eenvoudig te bedienen en via Wi-Fi deel je alles razendsnel!

Deze vind je hier.

Action camera

Ga je een actieve vakantie ondernemen? Natuurlijk is het dan hartstikke leuk om een camera mee te nemen die je tijdens je activiteiten mee kunt nemen. Een camera die vastlegt wat je doet terwijl je bezig bent, bijvoorbeeld.

Daarnaast zijn ze ook minder kwetsbaar. Zet de camera vast op je skihelm en film de afdaling bijvoorbeeld. Vaak zijn dit soort camera’s ook onderwater te gebruiken.

GoPro Hero Black 11 action cam

De grote bekende bij dit type camera’s is toch wel de GoPro. Maar dit merk heeft uiteraard meer dan 1 camera. Deze GoPro heeft een nieuwe beeldsensor waardoor het het grootste en breedste gezichtsveld heeft dan wat er ooit was.

Hierdoor is het beeld nog mooier en is ook de videostabilisatie toegenomen. 5.3K-video en 27 megapixels foto’s maken je opnames tot plaatjes die je graag zult willen delen met anderen.

De camera is volledig waterdicht tot 10 meter en kan door zijn sterke constructie tegen een stootje. Zo kun je het zonder problemen meenemen tijdens je wilde avonturen in de sneeuw, op het water of misschien zelfs wel door de modder…

Deze vind je hier.

Budget actioncam: Denver Action Camera

Wil je eerst eens uitproberen hoe het werkt met een actioncam voordat je overgaat tot een dure aankoop? Zoek je iets voor één van je jongere kinderen of is je budget nu eenmaal niet groter? Dan is de Denver Action Camera een leuk model om te kopen.

Het beschikt over een FullHD camera en kan via Wi-Fi communiceren. Het is bestuurbaar via een app. De actioncamera is waterdicht tot 30 meter met het meegeleverde hoesje. Je ontvangt naast dit hoesje nog meer accessoires waardoor je de camera bijvoorbeeld op je helm of fiets kunt monteren.

Deze vind je hier.

Wil Cats

Leave a comment

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

    Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.