Afgelopen vrijdag was het feest in Archeon. Te midden van de top 10 museuminspecteurs en hun klassen en vertegenwoordigers van diverse musea reikte presentatrice Kim-Lian van der Meij de Museumkids prijzen uit. Zo was er de uitreiking van de tweejaarlijkse Museum Educatieprijs waarvoor twee genomineerden waren, werden de Kidsproof musea 2020 bekendgemaakt en de winnaar en ook de Museuminspecteur van het jaar. Na de uitreiking van de Museumkids Awards is meteen het 9e inspectieseizoen gestart, dat tot en met 25 oktober 2020 loopt.

Museum Kids Awards

De uitreiking was live te volgen of terug te kijken via YouTube.

Kidsproof Museum 2020

Winnaars Museumkids Awards 2020; NEMO Science Museum kidsproof museum van Nederland! - Reisliefde

60 musea, verspreid over het hele land, mogen zich komend jaar Kidsproof noemen. Deze titel mag een museum dragen als er meer dan 60 inspecties (beoordelingen) zijn gegeven die met gemiddeld een 8 of hoger zijn beoordeeld. De musea ontvingen deze titel vandaag tijdens de Museumkids Awards in het Archeon te Alphen a/d Rijn. Waar eerst alle 60 kidsproof musea bekend werden gemaakt, en daaropvolgend de provinciewinnaars en de uiteindelijke winnaar.

Even was het spannend toen op het laatst het Continium en NEMO overbleven, maar uiteindelijk won toch NEMO. Het NEMO Science Museum uit Amsterdam is door meer dan 4.000 museuminspecteurs verkozen tot hét Kidsproof Museum 2020! “Je mag superveel doen, je leert van alles en de kettingreactie is het allercoolst”, aldus een enthousiaste museuminspecteur. Ruim 12.000 keer werden alle Nederlandse musea het afgelopen jaar onder de loep genomen door de museuminspecteurs (kinderen t/m 12 jaar).

Het complete overzicht met alle Kidsproof musea staat op museumkids.nl. Museumkids, een initiatief van de Museumvereniging, brengt de jongste generatie, en daarmee ook hun (groot)ouders, in contact met museale collecties door het hele land. Met die collecties vertellen musea verhalen waardoor kinderen de wereld leren ontdekken. Die verhalen versterken de binding met de kostbare collecties én die met hun eigen omgeving.

De waardering die museuminspecteurs uit het hele land hebben gegeven, maakt duidelijk wat ze van de activiteiten vonden, of ze iets nieuws geleerd hebben, of de medewerkers aardig waren en wat ze zelf aan het museum zouden veranderen. Het museum kan deze waardevolle feedback gebruiken om nog aansprekender programma’s te ontwikkelen en de dienstverlening te verbeteren. De verkiezing van de Kidsproof musea van Nederland draagt daarmee bij aan de kwaliteit van het aanbod van alle musea. Musea met voldoende inspecties en een gemiddeld cijfer van minstens een 8 zijn het daaropvolgende jaar Kidsproof. Museuminspecteurs maken, op hun beurt, kans op de titel ‘Museuminspecteur van het jaar’. Want een sterkere binding met museale collecties begint steeds bij de jongste generaties.

Museuminspecteur van het jaar

Naast de 60 Kidsproof Musea is ook de Museuminspecteur van het Jaar bekendgemaakt. 10 Inspecteurs die de hoogste waarderingen hadden gekregen voor hun inspectierapporten waren met hun klas uitgenodigd in Archeon. Daar volgden ze een speciaal programma waarbij ze op zoek gingen naar een voorwerp uit de betreffende tijdsperiode. Deze was nodig om tijdens de uitreiking bekend te maken wie de winnaar was.

Dit was Mpho (11 jaar) uit Spijkenisse. Zij verdient de titel vanwege haar inhoudelijke inspecties op museumkids.nl: “Mpho geeft heel positieve en bruikbare feedback. Zo zegt ze bijvoorbeeld dat het fijn zou zijn als de openingstijden worden verruimd zodat je na school nog naar een museum kunt en dat het fijn zou zijn als er meer familieaanbod zou zijn”, aldus het juryrapport.

Museum Educatie Prijs

Winnaars Museumkids Awards 2020; NEMO Science Museum kidsproof museum van Nederland! - Reisliefde

Tijdens de Museumkids Awards is ook de Museumeducatie Prijs uitgereikt. Een tweejaarlijkse prijs van het Ministerie van Onderwijs, Cultuur en Wetenschap om samenwerkingen tussen basisscholen en musea in het zonnetje te zetten.

  • De hoofdprijs van € 45.000 is voor het Sint-Maarten Debat van Museum Catharijneconvent o.a. in samenwerking met CBS De Wegwijzer uit Zeist. Het geldbedrag is bedoeld om bijzondere en vernieuwende projecten met het museale veld te delen en navolging ervan te stimuleren.
  • Het project Wie ben ik, wie was jij? van het Nationaal Archief i.s.m. Basisschool De Ark uit Den Haag ontving de tweede prijs van € 5.000.

Foto’s gemaakt door fotograaf Jorrit Lousberg.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.