Skip to Content

Winter Sprookjeswonderland

Winter Sprookjeswonderland

Afgelopen zondag hebben we een bezoekje gebracht aan het Winter Sprookjeswonderland in Enkhuizen. Ik had ergens gelezen dat dit erg leuk is met jonge kinderen, zeker in de winter. Dat er een echt winterland van gemaakt is. Het is natuurlijk ook fijn dat het geen duur attractiepark is.

Stiekem vond ik dat nog wel een beetje tegenvallen, voor kinderen vanaf twee jaar moet je namelijk betalen. Echter blijft het goedkoper dan de bedragen die je alleen voor volwassenen betaald. Het is een anderhalf uur rijden, dichtbij is het niet voor ons. Aangezien oma in de avond nog een afspraak had, gingen we op tijd weg. Gelukkig kon baby boy achterblijven bij manlief. Voor hem zou het anders alleen heel erg koud zijn.

Lees ook: Overzicht sprookjesachtige uitjes Nederland

Sprookjeswonderland Enkhuizen; algemene informatie

Winter sprookjeswonderland Enkhuizen - Mamaliefde
Winter sprookjeswonderland Enkhuizen - Mamaliefde

Vlak voor openingstijd kwamen we aan en konden we lekker dichtbij de ingang parkeren. Het park ligt erg mooi aan de waterkant van de dijk bij het IJsselmeer. Tussen de bomen door kon je hier ook een glimpje van zien. Tegen de tijd dat iedereen uit de auto was en de wandelwagen uitgeklapt konden we gelijk doorlopen naar de kassa. Binnen kwamen we bij een soort mini dorpspleintje met een gigantische kerstboom.

Attracties Sprookjeswonderland

Vooraan liggen er een aantal attracties. Zoals de autootjes waar we als eerste tegenaan liepen. Peuter was hier gelijk fan van en liep zo de rij in. Nadat we de wandelwagen hadden weggezet gingen we gezellig met zijn viertjes in een autootje. De dames voorin en oma en mama op de achterbank. Was stiekem toch wel een beetje krap. Ze vonden het allebei geweldig en wouden heel graag nog een keer. De rijen zijn hier zo minimaal dat dat geen enkel probleem is.

We liepen iets verder en kwamen langs een baan met paardjes. Oma nam een voor een de dames mee op een rondje, zo kon ik een poging doen om foto’s te maken en een dame in de gaten houden. Voor de bootjes die hier tegenover lagen vonden we het allebei toch echt iets te fris. Zelfs als je niet nat wordt.

Vlakbij het sprookjesbos kwamen we nog langs de zingende beelden en het zwaard van Excalibur. Allebei met tegels waarin sensoren zaten, zodat je er op kon springen en dansen om de zingende beelden wakker te maken. Of om het zwaard uit Excalibur te trekken, dat zelfs meegaf met als gevolg dat peuter half in de lucht hing omdat ze niet op tijd los liet.

Sprookjesbos

In het sprookjesbos waren een aantal huisjes die volledig ingericht waren en rijk gedecoreerd in kerst thema. Overal werden ook liedjes gezongen en waren er bewegende kabouters. Er was zoveel om te zien. Bij ieder huisje werd er weer naar binnen gegluurd en de ander verteld wat er allemaal te zien was. Oma en ik hobbelden er een beetje achteraan. Zo enthousiast waren ze.

Na een aantal huisjes was er een paddestoel bij een meertje met vissende kabouters. Daarna kwamen we bij de sprookjes uit. Van Vrouw Holle, tot de Rattenvanger van Hamelen, van Doornroosje tot Sneeuwwitje alles bekend en onbekend kwam voorbij. Het was echt enorm leuk om te zien. En ligt een stuk dichter bij elkaar dan het sprookjesbos in de Efteling.

Tegen het einde van de sprookjesbos kwamen we bij het kasteel uit van Violinde. Hier was een poppentheater, en we kwamen er precies op tijd voor de eerste voorstelling. Konden we gelijk een beetje opwarmen. Het was een leuke voorstelling. Kwam voor mij een beetje langzaam op gang met heel veel gezang. Toen het verhaal eenmaal liep was het erg leuk, met een mooi moraal dat ook prinsesjes niet verwend mogen zijn en moeten eten wat er op hun bordje ligt. In een klein half uurtje waren in ieder geval de handjes weer warm. Na afloop werden we op het pleintje aangehouden door een heuse tv-crew die de dames hebben gefilmd terwijl ze naar de heks aan het luisteren waren.

Eten en drinken in Sprookjes wonderland

Via de andere weg op zoek naar het restaurant kwamen we terecht in de speeltuin. Eigenlijk vond ik het hier een beetje te koud voor. Tegen de carrousel met draaiende kopjes kon ik natuurlijk geen nee zeggen. En namen ze plaats op de enorme bank.

Winter sprookjeswonderland Enkhuizen - Mamaliefde

Oma had nu toch wel zin in een warme kop chocolademelk, gelukkig is er ook een restaurant waar we patatjes gingen eten. Veel ging er helaas niet in. Ze waren toch ook wel een beetje moe aan het worden.

De kinderboerderij was in verband met de vogelgriep gesloten. We deden nog een ritje met de trein en hadden het toen wel gezien. We hadden er zeker nog langer kunnen doorbrengen. De parkeerplaats was ondertussen aardig vol gelopen met gasten die gezellig een middagje komen, het was ondertussen duidelijk iets drukker geworden. Maar zeker heel goed te doen.

Kortom; een geweldig leuk uitstapje met jonge kinderen. Op een attractie na mogen ze, onder begeleiding, overal in. De entreeprijs is zeer terecht. Het was een groot succes, alles is heel mooi in winterthema aangekleed. We zijn van plan om in het voorjaar / zomer zeker nog een keertje terug te komen.

Meer informatie vind je hier.

Zijn jullie wel eens naar een sprookjespark gegaan met de kinderen?

Linda van Aken

Leave a comment

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

 1. Sylvia schreef:

  wij zijn 14-9-2021 wij zijn pas weer geweest zijn verleden jaar voor het eerst met onze kleinzoon geweest die was toen 1 jaar hij vond het toen al heel leuk nu zijn we pas geweest in middels is hij nu 2jaar toen wij aankwamen wou hij meteen rennen er naar toe leuk leuk zij hij wij als oma en opa en zijn ouders hebben een geweldige dag gehad echt een aanrader heel mooi park echt een park om nog eens naar toe te gaan kind vriendelijk ook de prijs valt erg mee is leuker voor de kleintjes dan de Efteling ze kunnen hier overal bij echt een super dag park ziet er ook goed onderhouden uit

 2. kaboutertuin schreef:

  Sprookjeswonderland is zooooo leuk. Wij gaan er ook elk jaar naar toe. Absoluut waar voor je geld en zodra kids kunnen lopen is het al erg leuk!!!

  Ben je ook nog in het tijdhuis geweest? Die vind ik erg mooi.

 3. Miranda schreef:

  Wij willen er binnenkort ook naar toe. Ella is vorig jaar zomer met school geweest en die vond het wel erg leuk. Wij wonen gelukkig er ook niet ver vanaf.

 4. Suzanne schreef:

  Gelukkig voor ons dichtbij, wij kunnen ondertussen de liedjes meezingen (kom je er dan te vaak?) (Camping ernaast is een aanrader zeker voor een weekenje Enkhuizen)

 5. Channah schreef:

  Ziet er super leuk uit! Ik kan niet wachten tot wij zulke uitjes met ons kleintje kunnen doen.

 6. Marijke schreef:

  JA zo’n leuk park. Wij zijn er ook geweest toen A nog een stuk kleiner was. Zoveel te zien!

 7. Daantje schreef:

  Ziet er ontzettend leuk uit!! 🙂 Beetje zoals de Efteling vroeger was, dat is ook begonnen als een sprookjespark 🙂

 8. Vlijtig Liesje schreef:

  Erg leuk! Vooral die enorme bank!

 9. Denise schreef:

  Leuk he! Wij zijn er 2 maandjes geleden ook nog geweest. Leuke foto’s maakte je!

  • Linda schreef:

   Dank je, is een selectie van de nog veel meer foto’s 😉 Het was echt de moeite waard.

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.