Skip to Content

Overzicht mooie winter wandelingen

Overzicht mooie winter wandelingen

In de winter de wandelschoenen aantrekken en de natuur in: een heerlijk plan, met na afloop een welverdiende kop warme chocomel… Waar kun je de mooiste winterwandelingen maken als winter uitje?

Hollands Duin bij Noordwijk, 4 km.

Geschikt voor kinderen en honden. Niet geschikt voor mindervaliden.

De duinen in of langs het strand banjeren is in alle seizoenen mooi. Nu kun je gewoon een stuk langs zee wandelen, daar heb je uiteraard geen route voor nodig. Maar er zijn plekken waar je het prima kunt combineren met een tocht door de duinen. Neem de route door het Hollands Duin bij Noordwijk. De route loopt door dit prachtige natuurgebied en voert je langs het mooie strand, door de weidse duinen en door bossen.

De route bestaat uit zandpaden en schelpenpaden, dus houd daar wel rekening mee met wat je aantrekt! Ook leuk voor kinderen trouwens, want er is eveneens een duinkabouterpad. Honden mogen mee. Afhankelijk van de periode wanneer je gaat mogen ze wel of niet los. Ook fijn: het restaurant waar de route begint is heel hondvriendelijk. En ook in de winter kun je er heerlijk (verwarmd) op het grote terras zitten.

Meer info vind je hier.

Duinen van Zuid-Kennemerland, Santpoort-Noord, 12 km.

Honden zijn niet overal toegestaan. Niet geschikt voor mindervaliden.

Een andere route door de duinen is te vinden bij Santpoort-Noord. In dit gebied grazen de Schotse Hooglanders en de natuur is hier simpelweg prachtig. In de herfst is het een prachtig kleurenspel, in de winter geniet je van een dromerig winterlandschap. Er is een uitkijkpunt aanwezig.

Meer info vind je hier.

Woeste route Salland, De Sprengenberg, 16,3 km.

Honden mogen aangelijnd mee.

Een variërende wandeling die je weidse uitzichten belooft, maar ook dichte bossen. Met hoogteverschillen en zowel akkers, bos, hei en water. Kortom: een route die je steeds weer versteld doet staan van de schoonheid van het winterlandschap. De route is niet ter plekke aangegeven. Je kunt de route downloaden bij Natuurmonumenten. Ook hier vind je Schotse Hooglanders en bij de start van het geheel is er horeca aanwezig. Hier vind je eveneens een informatieschuur van Natuurmonumenten en speelnatuur van OERRR.

Meer info vind je hier.

Wandelroute Lappendeken, Veluwezoom, 5 km

De route is 5 km en dus voor kinderen ook wel te doen. Je komt een natuurspeeltuin tegen bij de parkeerplaats. Deze route voert je over statige beukenlanen en daarmee ga je voor je gevoel terug in de tijd. Onderweg staat de koffie al op je te ‘wachten’, eventueel met iets lekkers, bij de Carolinahoeve.

Ga op zoek naar de sporen van het wild wat hier loopt. Zwijnen dus. Je komt verder onder andere langs de Rouwenberg, waar eeuwen geleden het jachtslot stond van Willem III. En je loopt ook over de Koningslaan, die in opdracht van dezelfde man is aangelegd in de 17e eeuw.

Meer info vind je hier.

NS-wandeling vanaf Maastricht, 13 of 17 km.

Honden zijn aangelijnd toegestaan.

Maak je klaar voor een prachtige NS-wandeling door de Limburgse heuvels. Je vertrekt vanaf station Maastricht, dus een aanrader om heel relaxed met de trein de tocht te beginnen. Via de Groene Loper van de stad ga je op weg naar het prachtige heuvellandschap. Daar vandaan loop je via bossen, langs akkers, een oude mergelgroeve en het idyllische Geuldal naar Valkenburg aan de Geul.

Je kunt in het Geuldal kastelen zien en de binnenstad van Valkenburg is zeker een uitgebreid bezoek waard. Niet alleen vanwege de gezellige stad zelf, maar wat dacht je van zijn ruïne, de grotten en musea? Ook de Curfsgroeve is een vermelding waard. Dit is een oude mergelgroeve wat nu een natuurgebied geworden is. Hier zijn steile trappen te vinden én een mooi uitzichtpunt.

Heb je nog energie over, dan kun je ervoor kiezen om niet de trein in Valkenburg te pakken, maar nog even door te lopen naar Schin op Geul. Vandaar pak je de trein terug naar huis, of natuurlijk terug naar je auto in Maastricht…

Meer info vind je hier.

Kapucijnenberg, bij Udenhout, 3,8 km.

De Kapucijnenroute is een route die voert door heuvelachtig bos en ook de stuifzandvlakte wordt aangedaan, die ligt in de Loonse en Druunse Duinen. De route is niet lang en daardoor ook goed te doen voor kinderen. Je hoeft je geen zorgen te maken over de route, die volg je namelijk eenvoudig via de rode paaltjes. Je start bij De Rustende Jager.

Meer info vind je hier.

Drents-Friese Wold, Westervelde, 8,3 km.

Het Drents-Friese Wold is een prachtig natuurgebied op de grens van Friesland en Drenthe. Er zijn meerdere wandelroutes te vinden, maar deze is wat langer. De route is met gele paaltjes aangegeven, dus dat is lekker relaxed lopen. Je loopt langs een bospoel, een onderduikershol, vochtige weilanden en een prachtig landhuis.

Meer info vind je hier.

Boswandeling op Utrechtse Heuvelrug, Doorn, 5 km

Een uur wandelen in de Kaapse Bossen bij Doorn. Naast de natuur kom je op dit stuk van de Utrechtse Heuvelrug ook opeens oog in oog te staan met mysterieuze objecten zoals de Stenen Tafel en de Doornse Kei. Het wordt dan ook niet alleen natuur snuiven, maar ook cultuur. Tijdens de route kunnen de kinderen zich vermaken door de uitkijktoren op te gaan, er zijn klimbomen, bijzondere stenen en zand om in te spelen.

Meer info vind je hier.

Winterwandeling bij Landgoed Hackfort, 4 km

Een wandeling door typisch Achterhoeks landschap. Waar je kennismaakt met houtwallen, hakhoutbosjes, poelen en oude boerderijen, waardoor het een heel unieke wandeling is. Want dat is nog niet alles. Je wordt namelijk ook geleid langs een eeuwenoud landgoed mét kasteel: Hackfort! Je kunt bij de Keuken van Hackfort terecht om iets te nuttigen.

Meer info vind je hier.

Winterwandeling in de stad Woerden, 5 km

Een stadswandeling in de winter geeft de stad net weer een andere uitstraling. Deze route loopt langs de belangrijkste bezienswaardigheden van de stad. Zo kom je bij het Stadsmuseum, de Petruskerk en Kasteel Woerden. De wandeling begint bij het Kaaspakhuis.

Meer info vind je hier.

Grachten en werven in Utrecht, 2,6 km.

Dat de grachten en werven in Utrecht uniek zijn, dat weet je vast al. De werfkelders en de horeca die zich hier bevinden zijn zeker ook in de winter een bezoek meer dan waard. Je loopt over verschillende werven en langs grachten en kan ondertussen uiteraard genieten van wat Utrecht allemaal nog meer te bieden heeft. Zeker ook op horecagebied. Laat die warme chocomel maar komen…

Meer info vind je hier.

Redactie Reis-liefde

Leave a comment

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

    Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.