Skip to Content

Winterkamperen met camper in de sneeuw in de Ardennen

Winterkamperen met camper in de sneeuw in de Ardennen

Vroeger heb ik het weleens gedaan; gekampeerd, in de winter. Maar dat was nog in het tijdperk vóór de kinderen. We sliepen met Pasen in tentjes, een paar jaar achter elkaar zelfs. Been there, done that maar om nu te zeggen dat het heel erg comfortabel is? Zelfs met de juiste uitrusting, niet voor een koukleum zoals ik. Nu zeggen ze dat het de afgelopen jaren met Pasen veel kouder is dan in de kerstvakantie. Dit jaar bleek later natuurlijk een uitzondering… Dus toen ik door Camptoo werd gevraagd om een campervakantie te proberen leek me dat heel gaaf. Maar in de winter? Ach ja, soms moet je buiten je eigen comfortzone stappen. Je weet maar nooit!

Winterkamperen met camper in de sneeuw in de Ardennen - Reisliefde

Winterkamperen in een camper

Als ik dan ga winterkamperen met kinderen, dan wil ik het ook nog wel comfortabel hebben en vooral warm. Nu kan je discussie voeren in hoeverre een camper nog echt kamperen is, maar vooruit. Als je het dan gaat doen, dan maar meteen goed. De camper die er voor ons werd uitgezocht is zelfs geschikt voor wintersport… Bijkomend voordeel is dat hij niet al te groot is. Natuurlijk is ruimte fijn met kinderen, maar als je gaat kamperen ben je vaak toch een groot deel van de dag in de buitenlucht. En je moet er ook nog mee gaan rijden. En voor onze bestemming ook in heuvelachtig gebied. Aan manlief de eer, het moment vijf jaar geleden dat ik in onze eigen auto met een vouwwagen erachter reed staat me nog steeds bij. Dat ging om een aanhanger maar je bent ook een stuk langer.

Winterkamperen met camper in de sneeuw in de Ardennen - Reisliefde

Geschikte camping voor winterkamperen

Nadat alles rond was begon de zoektocht naar een camping. Want winterkamperen is niet zo vanzelfsprekend. We hadden in overleg gekozen voor de kerstvakantie, dan is het toch wel fijn om er even een paar dagen uit te gaan. Maar waarheen?

Zelf had ik zoiets van als ik dan ga winterkamperen dan ook meteen goed met sneeuw etc. Maar ja, de kans op sneeuw begin januari in Nederland is beperkt. Je moet dan al snel uitwijken naar Duitsland richting Winterberg of de Belgische Ardennen. Ik ging voor dat laatste want ik vind de Ardennen echt een schitterende omgeving. Er zijn niet zo heel veel wintercampings, of dat er staat dat je mag winterkamperen maar ze van 4 januari tot en met 10 maart gesloten zijn…

Uiteindelijk kwam ik uit bij Petite Suisse in Dochamp, Belgisch Luxemburg. Voor de zekerheid een telefoontje en, heel fijn in het Nederlands, werd me verzekerd dat ze gewoon open waren en ik niet hoefde te reserveren maar gewoon langs kon komen en een plaatsje mocht uitzoeken. Sneeuw konden ze niet garanderen en lag er vorig jaar rond die tijd nog niet. Maar verder richting het zuiden of oosten voor een paar nachten leek me ook geen goed plan. Dit zou drie uurtjes rijden zijn en dus acceptabel. Check; ook de bestemming stond nu vast.

Winterkamperen met camper in de sneeuw in de Ardennen - Reisliefde

Wat neem je mee als je gaat winterkamperen?

Dat vond ik nog best een lastige, want ook al zit er een verwarming in de camper, hoe goed zou die ook echt verwarmen? En je wilt natuurlijk ook naar buiten dus moet daar ook geschikte kleding voor mee. Natuurlijk de wintersportjassen en broeken, handschoenen, mutsen en shawls (die we waarschijnlijk thuis hebben laten liggen). Qua kleding heb ik iets dikkere truien en sokken meegenomen maar ook laagjes kleding. Zo kan je laagjes aan- en uittrekken als je naar binnen / buiten gaat. Dus ondergoed, shirtjes, vestjes / truien, maillots (ook voor jongens), broeken etc. Natuurlijk je toiletspullen en een handdoek en dat is het eigenlijk al.

Wat betreft eten leek het me handig om vooraf al boodschappen te doen. Dan hoef je niet met zo’n enorme camper in een dorpje op zoek naar een supermarkt. Natuurlijk mag dan de chocolademelk, knakworstjes, pannenkoekenmix, blik soep en marsmallows niet ontbreken. Heerlijk om tussendoor even iets warms te eten en drinken en weer op te warmen na de winterse avonturen. Verder had ik voor de eerste avond heel simpel pasta met gehaktballetjes in tomatensaus, saus en een courgette, paprika en wortels meegenomen. In principe puur kwestie van opwarmen. En waren we de tweede dag van plan om te gaan uit eten. De derde dag of onderweg of weer thuis, zodat ze de laatste dag van de vakantie rustig kunnen bijkomen voor maandag weer de school begint.

Nu wist ik niet zeker of er sneeuw lag, en had ik natuurlijk dag voor vertrek nog even kunnen bellen, maar toen ik andere kinderen zag lopen met een slede was dat wel heel leuk geweest.

Daarnaast was het voor ons de eerste keer met een camper, maar daarvoor hoefden we niets extra’s mee te nemen. Zelfs de kaarsjes voor een gezellig avondje en de cupjes voor het expresso-apparaat waren aanwezig.

Winterkamperen met camper in de sneeuw in de Ardennen - Reisliefde

Waar ben ik aan begonnen?

Naar mate de vertrekdatum vorderde werden de weersvoorspellingen ook steeds lager; zelfs tot -10… Help, dat is echt heel koud. Bij aankomst bleek er ook nog eens sneeuw te liggen, dat is stiekem toch wel erg spannend als je voor het eerst in een camper rijdt en dan ook nog eens op een heuvel! Na onze dochter kreeg ook onze zoon de waterpokken en vroeg ik me af of het nog wel een goed idee was of dat we het niet beter konden uitstellen. De laatste dagen voor vertrek knapte hij iets op en de buitenlucht zou hem vast goed doen, dacht ik.

Winterkamperen met camper in de sneeuw in de Ardennen - Reisliefde

Hoe we het hebben gehad?

Een uitgebreid verslag kan je hier vinden. Ondanks de voorspelling dat er geen sneeuw zou liggen werd het naar mate we de bestemming naderden steeds witter, eerst van vorst aan de grond maar later zelfs een klein laagje sneeuw. Genoeg om te zorgen voor een wit landschap. Dat maakt het toch wel extra speciaal. Bij de camping was het nog even spannend, de plaatsen voor campers redden we niet vanwege de gladheid. Maar het was geen probleem om ergens anders te gaan staan. Het viel me trouwens op dat het best wel druk was. En het alleen maar drukker toen door de sneeuwval de skipistes in de omgeving open gingen. Na aankomst was het ondertussen etenstijd, snel dus even een eenvoudige maaltijd op tafel getoverd om vervolgens in de skipakken de camping te verkennen. Dat is toch wel heel erg interessant in de sneeuw! Die avond gingen de kinderen naar bed met de belofte dat we de volgende dag een sneeuwpop zouden maken.

Het nadeel van een camper is dat als je op pad gaat je de hele camper mee moet nemen. En als het dan glad is wordt het een uitdaging om de berg op te komen. Daarom dat we hebben afgezien van uitstapjes in de omgeving. Op een wandeling naar het dorpje toe om in het restaurant een warme chocolademelk te drinken. Als je in het voorjaar gaat is dat een veel beter idee en één ding is zeker, ik wil hier zeker terugkomen! Voor kinderen hoeft dat ook niet altijd, zij vonden het geweldig in en om de camper. Dat was al een heel avontuur. Zo zie je maar weer dat het de kleine dingen zijn die het hem doen. Zoals het maken van een sneeuwpop, helaas met losse sneeuw dus leek het meer op een half ontdooide Olaf en het maken van nieuwe vrienden.

Meer informatie over de camper vind je hier.
Meer informatie over de camping vind je hier.

Ben jij wel eens gaan winterkamperen? Met of zonder kinderen?

Linda van Aken
Laatste berichten van Linda van Aken (alles zien)

Leave a comment

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

  1. Tjerk schreef:

    Ja winterkamperen is echt heerlijk en mijn kids genieten ook echt van het buiten zijn. In Nederland kun je op veel campings ook in de winter kamperen niet per sé in de sneeuw maar wel lekker buiten zijn . Ik heb een overzicht gemaakt met welke campings in Nederland het hele jaar open zijn. https://www.kampeermeneer.nl/winterkamperen-camping-nederland/ Misschien heb je er wat aan.

  2. Huiselijk genoegen schreef:

    Wat een leuke review. Je hebt me (als echte zomerkampeerder) helemaal warm gemaakt voor winterkamperen.
    Het klinkt ontzettend leuk.

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.