Skip to Content

Ontdek de Tweede Wereldoorlog in Overijssel met de app Historische Routes Overijssel

Ontdek de Tweede Wereldoorlog in Overijssel met de app Historische Routes Overijssel

Het afgelopen jaar zijn veel mensen veel meer gaan wandelen, natuurlijk kun je zelf je eigen wandelroute bepalen maar er zijn ook handige apps die bijzondere routes delen of met bezienswaardigheden binnen een thema. Nieuw in dat rijtje is de Historische Route App Overijssel waarmee je een wandeling kan uitzetten langs plekken die een rol hebben gespeeld tijdens WO2. Zo combineer je een mooie wandeling met interessante informatie waar je wellicht ook nog wat van leert.

Historische Routes Overijssel

Ontdek de Tweede Wereldoorlog in Overijssel met de app Historische Routes Overijssel - Reisliefde

Met de nieuwe routeapp Historische Routes Overijssel stel je zelf een route samen langs de plekken waar je de Tweede Wereldoorlog in deze provincie nog steeds kunt ontdekken. Wandel, fiets of rijd langs voormalige werkkampen, raketlanceerbases en plekken waar tijdens de oorlog en bevrijding iconische foto’s zijn gemaakt. Op alle locaties die je bezoekt ontvang je via de app informatie over de verborgen oorlogsgeschiedenis, inmiddels opgegaan in het landschap.

Met de nieuw gelanceerde app, ontwikkelt door Platform WO2 Overijssel in samenwerking met Historisch Centrum Overijssel en Overijsselacademie, kun je zelf bepalen welk vervoermiddel je kiest, waar je wilt beginnen en hoeveel van de route je wilt wandelen, fietsen of rijden. Een routeapp voor iedereen die geïnteresseerd is in geschiedenis en die deze interesse wil combineren met een mooie tocht door Overijssel.

De eerste gelanceerde routes in de app zijn geschikt voor kinderen, dus neem je kind(eren), neefjes, nichtjes of leerlingen mee op pad.

  • Werkkampen. Rijd langs de werkkampen die tijdens de oorlogsjaren gevestigd waren in Overijssel. Deze werkkampen waren een deel van de oorlogsjaren speciaal ingericht voor Joodse mannen. Nu zijn ze grotendeels in het landschap verdwenen, maar door de informatie uit de app krijg je een heel ander beeld van de omgeving.
  • Lanceerbases. Geïnteresseerd in lanceerplekken voor V1- en V2-raketten? Ook die zijn in Overijssel te vinden en er is een route met alle locaties in de provincie.
  • 50 oorlogsfoto’s. Kies voor een route langs de plekken waar tijdens de oorlog en bevrijding iconische foto’s zijn gemaakt. Deze 50 foto’s zijn geselecteerd door een jury en publieksstemming voor de pop-up tentoonstelling ‘WOII in 50 Overijsselse foto’s’ in het kader van 75 jaar vrijheid. De route brengt je langs de locaties waar deze foto’s zijn genomen en biedt meer informatie.

De app Historische Routes Overijssel is mogelijk gemaakt door het Mondriaan Fonds en provincie Overijssel en is een project van Stichting Platform WO2 Overijssel in samenwerking met Historisch Centrum Overijssel en Overijsselacademie.

Meer informatie vind je hier.

Redactie Reis-liefde

Leave a comment

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

    Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.