Skip to Content

WWOOFen als vakantie

WWOOFen als vakantie

Vrijwilligerswerk doen terwijl kost en inwoning gratis is. En tegelijkertijd kun je alles over de cultuur van een land en het duurzame leven leren. Klink goed toch? Deze manier van gecombineerd werken en reizen wordt ook wel WWOOFen genoemd en stijgt steeds meer in populariteit. Maar wat is dat nou eigenlijk: WWOOFen?

Wat is WWOOFen?

WWOOF is de afkorting van World Wide Opportunities on Organic Farms. Het doel is om biologische boeren en reizende vrijwilligers met elkaar in contact te brengen en de gemeenschappelijke waarden en ideeën over duurzaam leven te delen.

In ruil voor kost en inwoning bied jij een helpende hand op een biologische boerderij, ondertussen krijg jij de mogelijkheid om een kijkje te nemen in het leven van een biologische boer en hoe die duurzaamheid toegepast wordt.

Het mooie van WWOOFen is, dat je een langere tijd bij iemand inwoont. Je hoeft je even niet druk te maken om het continue doorreizen, je hebt ruimte en privacy.

Bovendien is het een mooie manier om een land op een andere manier te leren kennen. Het is een leuke, afwisselende manier van reizen waarbij je ook nog eens een hoop geld kunt besparen.

Inmiddels zijn er al meer dan 130 landen waar je dit soort onbetaald werk bij biologische boerderijen kunt doen in ruil voor voedsel en onderdak.

De grondlegger van het WWOOFen

Het idee om te WWOOFen komt van de Londense Sue Coppard, zo’n 50 jaar geleden. In 1971 organiseerde Coppard een weekend voor haar en drie andere Londenaren op een biologische boerderij in East Sussex.

In ruil voor kost en inwoning werkten ze mee op de boerderij. Dit initiatief was zo’n succes, dat al snel meerdere boerderijen volgden en hun bedrijf openstelden voor vrijwilligers.

Wat voor werk ga je doen?

Het werk wat je gaat doen, verschilt per boerderij. Je kunt bijvoorbeeld denken aan koeien melken, groenten oogsten, hout hakken, dieren voederen of dierenverblijven schoonmaken. Maar je kunt ook jouw steentje bijdragen op een manege of in een biologische bed & breakfast.

Wat zijn jouw wensen?

Het is goed om na te denken over de bestemming die je uitzoekt. Zit je liever in de zon aan het strand of tussen de groene heuvels?

Ook is het van belang om je te verdiepen in de soorten biologische boerderijen die er zijn, hoe vaak en wanneer je eigenlijk zou willen helpen. De ene boerderij zoekt iemand die fulltime kan bijspringen, de ander heeft liever een weekendhulp.

Er moet natuurlijk wel een klik zijn met de eigenaar(s). Omdat je op vrijwillige basis werkt en geen contract tekent, kun je makkelijker ergens weg als het je echt niet bevalt.

Milieubewust en duurzaam

De eigenaren van de biologische boerderijen gaan heel bewust met het milieu om en kiezen dan ook bewust welke producten ze gebruiken en verbouwen. Ze zullen hun boodschap over ecologische landbouw en duurzame voedselketens graag met je willen delen.

Tijdens jouw werk en reis doe je enorm veel ervaring op en je leert over de cultuur. De boeren zullen je graag mee op pad nemen om je de omgeving te laten zien. ’s Avonds schuif je gezellig aan en eet je misschien wel jouw zelf geteelde groenten, zonder pesticiden en milieuvervuiling en transportkosten.

Voor wie is het WWOOFen geschikt?

Backpackers zijn weleens ‘reismoe’ en hebben dan behoefte aan een plek waar ze wat langere tijd kunnen verblijven. WWOOFen is dan een prima optie. Bovendien kunnen ze dan geld sparen voor het vervolg van hun reis.

Maar er zijn ook mensen die bewust op WWOOF-vakantie gaan. Ben je niet bang of vies te worden en je handen uit je mouwen te steken? Dan is WWOOFen zeker iets voor jou. Ready to go?

Carmen van Verseveld

Leave a comment

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

    Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.