Skip to Content

Zakopane; Bezienswaardigheden & Activiteiten

Zakopane; Bezienswaardigheden & Activiteiten

Tijdens mijn vakantie in Krakau heb ik een aantal reisjes gemaakt buiten de stad. Met trein of bus kom je een heel eind. Ook zijn er veel georganiseerde tochten. Maar je kan natuurlijk ook op eigen gelegenheid met de auto ernaartoe.

Eén van die uitstapjes was naar het bijzondere bergstadje Zakopane helemaal in het zuiden van Polen, op ongeveer zo’n 2 uur rijden vanaf Krakau. Zakopane ligt middenin het prachtige Tatragebergte, hét wintersportgebied van Polen.

Zakopane

Zakopane; Bezienswaardigheden & Activiteiten - Reisliefde

Lange tijd was Zakopane niet meer dan een klein bergdorpje. Het dorp werd door een arts ontdekt vanwege de gezonde lucht. Hij raadde patiënten met tuberculose aan om hierheen te gaan. Na de aanleg van de treinverbinding met onder andere Krakau, midden 19e eeuw, begon het dorp ook toeristen en kunstenaars aan te trekken. Tussen de twee wereldoorlogen, het Interbellum, werd het gebied en het stadje populair bij de adel en welgestelden. Prinses Juliana en Prins Bernard waren er tijdens hun huwelijksreis.

De stad ligt op 800 meter hoogte aan de voet van de berg Giewont en aan de rivier Witte Dunajec. De stad is vooral zo bekend en nog altijd veel bezocht door toeristen vanwege de typerende bouwstijl van de Podhale met houten huizen en veel houtsnijwerk. Eén van de bekendste voorbeelden hiervan is Villa Atma, het huis waar de componist Karol Szymanowski woonde. In deze villa vind je nu een aan Szymanowski gewijd museum.

De plaatselijke bevolking, de Górale (dat betekent bergbewoners), hecht sterk aan tradities. Zo hoor je regelmatig op straat een kapela die traditionele muziek uit de regio speelt.

In het centrum kun je in de zomer zitten op allerlei terrasjes. Verder vind je de Krupowki, een centrale verkeersvrije straat. Hier zitten veel gezellige restaurants. In Polen kun je lekker en goedkoop eten. Vooral als je één van de traditionele melkbars bezoekt. De naam komt nog uit de tijd dat er vooral zuivelproducten werden geserveerd. Nu zijn het zelfbedieningsrestaurants waar je vaak uit een paar gerechten kunt kiezen en dan wordt het voor je opgeschept.

Traditionele Poolse gerechten zijn bijvoorbeeld: Pierogi, een deeggerechtje, Barszcz, een soep van rode bieten en Bigos, een jachtschotel met zuurkool. Ook vind je heel veel souvenirwinkeltjes met veel producten uit de regio zoals houtsnijwerk, schaapjes en warme, gebreide kleding. Ook leuk om te doen: bezoek een lokale schapenkaasmaker. Proef van de Oscypek kaas. Die vaak is gehard in decoratieve vormen. Dus dat is ook leuk om mee naar huis te nemen.

Muzeum Tatrzańskie (“Tatramuseum”)

Het Muzeum Tatrzańskie (“Tatramuseum”) is gevestigd in een gerestaureerd herenhuis. Je leert hier over het leven in de 19de eeuw door permanente en tijdelijke tentoonstellingen. Je vindt hier een natuurhistorische afdeling met bijvoorbeeld mineralen, en een etnografische afdeling met bijvoorbeeld kleding, decoratieve kunst. Ook vind je hier glaskunst, schilderkunst en fotocollecties.

Meer info vind je hier.

Karol Szymanowski-museum

Het Karol Szymanowski-museum is een museum dat gewijd is aan de Poolse componist Karol Szymanowski. Het museum bevindt zich in een historisch chalet (Villa Atma) uit de late 19de eeuw. Het werd destijds gebruikt als pension. Van 1930 tot 1935 was dit het woonhuis van Szymanowski. Hier zie je bladmuziek, memorabilia en portretten van de componist en zijn vele onderscheidingen.

Oude Kerk (Onze Lieve Vrouw van Czestochowa)

Dit is de oudste houten kerk in Zakopane. Het is populair door de regionale bouwstijl en de begraafplaats waar bekende regionale mensen liggen. De kerk is gebouwd in het midden van de jaren 1800, maar heeft nog steeds een frisse uitstraling. De kerk heeft een klokkentoren en een smalle veranda. De kerk is niet erg groot en wat donker. De voorgevel heeft mooie voorbeelden van de regionale houtbewerking. Binnen vind je mooie beelden van heiligen, engelen, kruiswegstaties en een eenvoudige preekstoel. Het grote zwarte Madonnaportret is ook bijzonder.

Fatima Sanctaury

In 1961 werd er een beeld gemaakt van de Onze Lieve Vrouw van Fatima, geschonken door de bisschop van de stad Fatima in Portugal. Het werd ondergebracht in een kapel. In de loop der jaren werd het heiligdom van Fatima sterk uitgebreid en is het ook sterk verbonden met de Poolse paus.

In 1987 begon men aan de bouw van een grote kerk naast de kapel, als dank voor het herstel van paus Johannes Paulus II na de aanslag op hem op 13 mei 1981. De bouw werd voltooid in 1992. De kerk werd ingewijd door paus Johannes Paulus II op 7 juni 1997 tijdens zijn bedevaart in Polen. In 2005 werd de kapel gewijd na het overlijden van de Poolse paus. Het heiligdom in Zakopane wordt elk jaar bezocht door ongeveer 300.000 pelgrims.

Lees ook: Fatima Maria bedevaartsoord

Sanktuarium Najswietszej Rodziny w Zakopanem

Deze stenen kerk vind je in het midden van het winkelgebied op ul. Krupowki. Je moet er wel even wat trappen voor beklimmen om de kerk te bezichtigen, maar dat is het zeker waard. Het interieur is wat onverwacht in een stad waar gebeeldhouwd hout koning lijkt te zijn. De kleurrijke geschilderde landmotieven op de muren en de binnenkant van de bogen vond ik erg mooi. Het blauwe plafond is erg bijzonder. In de glas-in-loodramen rond het altaar zie je grote afbeeldingen van de Maagd Maria.

Toch is ook hier houtsnijwerk te vinden van plaatselijke timmerlieden zoals de toegangsdeuren, de banken, de preekstoel en het drieluik boven het altaar en andere altaren in de kapellen. De kerk werd in 1877 van bergsteen gebouwd. Loop door naar de zijkant van de kerk om de verschillen te zien met de voorgevel.

Overnachten in Zakopane

Of je nu op zoek bent naar een fijn hotel, appartement of een vakantiehuis om met kinderen te overnachten maar dan wel met de nodige privacy. Of ben je meer van het kamperen en ben je op zoek naar een kampeerplek voor je camper, caravan of tent. Ook een aanrader zijn de unieke accommodaties zoals een boomhut of een cruise of rondvaartboot. Je hebt hier alle kanten op.

Hotel Belvedere

Dit luxe hotel ligt in het centrum van Zakopane en biedt kamers met een stijlvolle inrichting en moderne faciliteiten. Het hotel beschikt over een restaurant, een bar, een wellnesscentrum en gratis parkeergelegenheid.

Meer informatie vind je hier.

Hotel Nosalowy Dwór Resort & Spa

Dit moderne hotel ligt aan de voet van het Tatra-gebergte en biedt kamers met een moderne inrichting en moderne faciliteiten. Het hotel beschikt over een restaurant, een bar, een spa en gratis parkeergelegenheid.

Meer informatie vind je hier.

Grand Hotel Stamary

Dit historische hotel ligt in het centrum van Zakopane en biedt kamers met een charmante inrichting en moderne faciliteiten. Het hotel beschikt over een restaurant, een bar, een wellnesscentrum en gratis parkeergelegenheid.

Meer informatie vind je hier.

Radisson Blu Hotel & Residences Zakopane

Dit moderne hotel ligt aan de voet van het Tatra-gebergte en biedt kamers met een stijlvolle inrichting en moderne faciliteiten. Het hotel beschikt over een restaurant, een bar, een fitnessruimte en gratis parkeergelegenheid.

Meer informatie vind je hier.

Hotel Rysy

Dit gezellige hotel ligt in het centrum van Zakopane en biedt kamers met een rustieke inrichting en moderne faciliteiten. Het hotel beschikt over een restaurant, een bar, een sauna en gratis parkeergelegenheid.

Meer informatie vind je hier.

Astrid Tillemans

Leave a comment

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

    Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.