Skip to Content

Zaltbommel; Bezienswaardigheden & Stadswandeling

Zaltbommel; Bezienswaardigheden & Stadswandeling

Is een dagje Zaltbommel de moeite waard? Zeker weten. Als we weer eens over de snelweg A2 reden, zei mijn vrouw altijd; dat plaatsje wil ik dolgraag eens bezoeken. Omdat we vorig jaar tijdens de coronacrisis besloten om in eigen land te blijven, hebben we dit plaatsje uiteindelijk ook bezocht. Zaltbommel ligt in de provincie Gelderland, is een gemeente in de Bommelerwaard en heet oorspronkelijk Bommel. Zaltbommel ligt net ten zuiden van de Waal.

Vestingstad Zaltbommel

Zaltbommel; Bezienswaardigheden & Stadswandeling - Reisliefde

Net voordat je het oude centrum inrijdt, kun je de auto gratis parkeren op parkeerterrein Beersteeg. Dit is ook een camperparkeerplaats. Van hieruit kun je diverse fietstochten maken door het land van Maas en Waal of te voet de oude binnenstad verkennen. Wij hebben voor het laatste gekozen.

Waalkade

Je loopt over de vestingwallen via de haven naar de Waalkade. Vanaf hier heb je een schitterend uitzicht op de rivier met op de achtergrond de Martinus Nijhoffbrug. Bij warm weer kun je verkoeling zoeken in de uiterwaarden die parallel lopen aan de Waalkade en vrij toegankelijk zijn. Maar pas op voor de sterke stroming van de rivier. Op de Waalkade staan verschillende beelden.

De Waterjongen

Zaltbommel; Bezienswaardigheden & Stadswandeling - Reisliefde

De meest in het oog springende is “de waterjongen”. Hij staat op het strand van de Waal en geeft met zijn linkerhand aan hoe hoog de waterkering wordt gebouwd bij overstromingen (8,87m +NAP). Een indrukwekkend beeld als je van dichtbij komt. Je beseft dan pas hoe erg de overstroming was. Indrukwekkend als je gaat terugdenken en nu ziet wat er in Limburger is gebeurd. De Waterjongen is gemaakt door beeldhouwer Marcel Smik in 1998. Deze kunstenaar heeft op een vriendelijk manier de kracht van het water willen laten zien, door een beeld van een kind te gebruiken. Het beeld zelf is ongeveer 4 meter hoog.

Iets verder op de kade zie je een kleinere versie van hetzelfde beeld staan. Als je daarlangs hurkt zie je dat de 2 beelden elkaar op dezelfde hoogte aankijken.

Jip en Janneke

Zaltbommel; Bezienswaardigheden & Stadswandeling - Reisliefde

Ook is er een beeld van Jip en Janneke. Heel leuk om met kinderen te kijken en samen foto’s van te maken. Deze schattige kindertekeningen zitten voor altijd in ons hart. De inmiddels overleden schrijfster Annie M.G  Schmidt van deze bekende kinderboeken is geboren in Zaltbommel.

Oude Waterpoort

Via de Waalkade kun je onder de oude waterpoort naar de markt wandelen. Hier hebben we een hapje gegeten in een lunchcafé. Als je onder de Waterpoort door loopt, voel je meteen de sfeer van dit bijzonder vestingstadje. Ik woon zelf in Eindhoven en hier is alles heel modern. De authentieke sfeer en de smalle straatjes vind ik zelf heel leuk om te zien en om te ontdekken.

Sint Maartenskerk

Na de lunch zijn we via de oude vismarkt en smalle steegjes, naar de grootste blikvanger van Zaltbommel gelopen. De Sint Maartenskerk is gebouwd in de 14e en 15e eeuw en met zijn karakteristieke stompe toren, al van veraf te zien. De kerk is van binnen te bezichtigen en in de zomermaanden zelfs te beklimmen. Eenmaal boven heb je een schitterend uitzicht over de stad en de rivier. En dat wil je echt niet missen.

Deze kerk is zonder twijfel het grootste monument van Zaltbommel en omgeving. In de Sint Maartenskerk ben je van harte welkom voor congressen, vergaderingen, presentaties, exposities recepties, borrels, diners, feesten en bruiloften. Zelfs de klokken laten luiden na de huwelijksceremonie is een mogelijkheid. Een aanrader als je de locatie ziet.

Stadskasteel Maarten van Rossumhuis

Als laatste hebben we een bezoek gebracht aan het Stadskasteel dat ook bekend staat als het Maarten van Rossumhuis. Een oude Gelderse strijdheer. Het monumentale pand is omstreeks 1535 gebouwd in opdracht van de bekende Gelderse militair Maarten van Rossum. Een mooi monument met torentjes en kantelen. Het monumentale pand doet nu dienst als museum.

Slot Loevestein

Slot Loevestein met kinderen - Mamaliefde.nl

Eén van de meest traditionele kastelen in Nederland is toch wel Slot Loevestein, gelegen in een mooie groene omgeving midden in de gracht. Vanaf Zaltbommel kun je met een boot naar dit kasteel varen om dit te bezoeken. Binnen de vestingsmuren kun je prima een wandeling maken over de wallen en je verbeelding los laten bij de kanonnen die op twee plaatsen nog opgesteld staan. Achter het kasteel is een waterpomp met een maquette van het kasteel en de omgeving. Door het water op te pompen kun je zien hoe ze vroeger het geheel onder water konden zetten.

Dit kasteel werd gebouwd in 1361 door ridder Dirc Loef van Horne. Je bezoek begint op de binnenplaats waar enkele katapultkogels liggen die vorig jaar zijn opgegraven, daarna loop je langs diverse vertrekken zoals de slaapkamer (één van de eerste vertrekken van het kasteel), de zolder, de ‘gevangenis’ waar ook een tentoonstelling is en de beroemde boekenkist (of althans één van de drie die daarvoor doorgaan) en je eindigt in de keuken.

Lees ook; Slot Loevestein

We hebben ons een dag prima vermaakt in Zaltbommel. Deze stad heeft iets heel unieks. Op sommige plekken lijkt het of de tijd hier stil heeft gestaan. Gaan jullie dit authentieke vestingstadje ook eens bezoeken? Dit is geschreven door Camiel Rooyakkers, getrouwd met Elsa van ElsaRblog.

Redactie Reis-liefde
Laatste berichten van Redactie Reis-liefde (alles zien)

Leave a comment

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

    Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.