Kinderen houden van zand (en water), daar kunnen ze toch al snel uren mee blijven spelen. Zelfs als je geen zandbak in huis hebt, of vlakbij het strand woont, zijn er in Nederland meerdere plaatsen in de natuur te ontdekken waar kinderen onbeperkt met zand kunnen spelen. Een soort van natuurlijke ‘zandbakken’ in Nederland. Plaatsen waar de natuur bestaat uit grote zandvlakten en zandverstuivingen. Vaak omgeven door heide of duinen zijn het plaatsen waar er geen begroeiing meer voorkomt. In ons land zijn nog veel natuurlijke ‘zandbakken’ te bewonderen waardoor de bezoeker kan genieten van een haast on-Nederlands landschap.
Loonse en Drunense duinen – Brabant
Deze ‘Brabantse Sahara’, gelegen tussen ‘s-Hertogenbosch en Tilburg, is één van de meest uitgestrekte stuifzandgebieden van West-Europa. Door invloed van de wind, die hier vrij kan waaien, is het gebied continu aan veranderingen onderhevig. Verschillende wandelpaden en 16 kilometer routes voor mountainbikes maken het een geliefd gebied om te ontspannen. Diverse verharde paden zijn geschikt voor wandelaars, fietsers en rolstoelen en honden mogen los lopen in de speciaal aangegeven gebieden.
Meer informatie vind je hier.
Lees ook: Loonse en Drunense duinen; van terrasjes met speeltuinen tot wandelen
Aekingerzand Drents Friese Wold – Drenthe
Het Aekingerzand is een stuifzandgebied en ook bekend onder de naam ‘kale duinen’. Het ligt op de grens van Friesland en Drenthe tussen Appelscha en Oude Willem. Een kudde loslopende schapen zorgt voor de begrazing, terwijl het gebied vanuit een uitkijktoren in volle pracht te bewonderen is. Rondom dit gebied zijn veel recreatiewoningen of campings beschikbaar voor gasten.
Meer informatie vind je hier.
Marker Wadden – Flevoland
De Marker Wadden zijn een kunstmatig opgespoten eilandengroep in het Markermeer met een totale oppervlakte van ruim 10.000 hectaren. De aanleg is gestart in 2016 en is na voltooiing één van de grootste natuurprojecten van West-Europa. De Marker Wadden zijn voorlopig alleen als excursie per boot bereikbaar.
Meer informatie vind je hier.
Hulshorsterzand – Gelderland
Tussen Harderwijk en Nunspeet ligt het Hulshorsterzand. Dit gebied is één van de weinig overgebleven aaneengesloten stuifzandgebieden van ons land. Het is een actieve stuifzandvlakte met grote zandvlakten en zandduinen, gelegen midden in een afwisselend natuurgebied. Midden op de vlakte staat het Monument de Souvenir, waar kinderen voor 5 cent zelf een munt kunnen laten slaan als aandenken aan een mooie wandeling.
Meer informatie vind je hier.
Kootwijkerzand & Wekeromse Zand Veluwe – Gelderland
Met een oppervlakte van 700 hectare is het Kootwijkerzand de grootste zandverstuiving van Europa. Vanaf een hoge uitkijktoren heb je een prachtig uitzicht over de zandduinen en heidevelden. Opvallend is het gebouw van het zendstation Radio Kootwijk, centraal gelegen in het gebied. In het Wekeromse Zand grazen 65 moeflons waardoor dit gedeelte niet toegankelijk is voor honden.
Meer informatie vind je hier.
Lees ook: Kootwijkerzandvlakte; van picknicken in het zand, uitkijktoren beklimmen tot wandeling
Brunssummerheide – Limburg
De Limburgse Brunssummerheide is een 600 hectaren groot natuurgebied. Tussen de heide, bossen en vennen zijn enkele grote zandvlaktes te vinden. Deze zandvlaktes zijn ontstaan door instorting van de bodem als gevolg van de bruinkoolwinning die in dit gebied heeft plaatsgevonden. Er zijn diverse wandel-, fiets- en mountainbikepaden beschikbaar voor recreanten.
Meer informatie vind je hier.
Maasduinen – Limburg
Nationaal Park de Maasduinen is een uitgestrekt bos- en heidegebied op een 20 kilometer lange zandrug tussen de rivier de Maas en de Duitse grens. Het gebied is gemiddeld twee tot drie kilometer breed waardoor er een oppervlakte ontstaat van ruim 3500 hectaren. Het terrein bevat de langste rivierduinengordel van Nederland. Een rivierduin ontstaat door zandafzetting door de rivier. Eenmaal opgedroogd zal het zand verstuiven waardoor er zandheuvels ontstaan. Voor het beheer van het gebied maakt men gebruik van grote grazers zoals landgeiten, Kempische heideschapen en Galloway runderen.
Meer informatie vind je hier.
Bedafse bergen – Noord-Brabant
De Bedafse Bergen in Noord-Brabant liggen op het hoger gelegen gedeelte van het natuurgebied de Maashorst. De zandverstuivingen zijn het gevolg van begrazing en houtkap in de Middeleeuwen waardoor het zand bloot kwam te liggen. In dit oergebied lijkt de tijd te hebben stilgestaan en is zijn er veel mogelijkheden om te wandelen of te fietsen.
Meer informatie vind je hier.
Lees ook: Bedafse Bergen stuifduinen met kinderen
De Pelen – Noord-Brabant
De Pelen is een natuurgebied aan de rand van Nationaal Park Groote Peel. Naast water, heide, berken en open vlaktes heeft het enkele zandruggen, waardoor het een zeer afwisselende gebied is voor natuurliefhebbers en rustzoekers. Het gebied is toegankelijk voor wandelaars en mindervaliden. Fietsers en paarden zijn alleen toegestaan aan de oostzijde van het natuurgebied.
Meer informatie vind je hier.
Nationaal Park Zuid-Kennemerland – Noord-Holland
Het Nationaal Park Zuid-Kennemerland ligt ten westen van Haarlem langs de kust van Zandvoort en IJmuiden. Het gebied is ongeveer 7500 hectaren groot en bestaat voornamelijk uit duinen. Dit gebied is zeer geschikt om te wandelen, fietsen of te paardrijden. De uitzichten zijn zeer natuurlijk en vooral tijdens de schemering komen de damherten. De ingang van het bezoekerscentrum ligt nabij Bloemendaal aan Zee.
Meer informatie vind je hier.
Lutterzand – Overijssel
Het Lutterzand ligt aan het hoge gedeelte van het riviertje de Dinkel in Twente. De oude zandbestuivingen en heidevelden zijn omzoomd met jeneverbessen en bomen. In het gebied leven veel bijzondere vogelsoorten waaronder de ijsvogel, de oeverzwaluw, zwarte, en bonte spechten en de boomleeuwerik.
Meer informatie vind je hier.
De Belten Rheeze – Overijssel
Vlak onder Hardenberg in het Vechtdal ligt het mooi bewaard gebleven brinkdorp Rheeze naast het 400 hectaren grote natuurgebied Beerze. In dit gebied worden zandvlaktes en kamduinen omzoomt door eiken- en dennenbomen. Door deze zandverstuiving met de naam ‘Sahara’, zijn diverse korte en lange wandelroutes uitgezet. Ook fietsen en paardrijden behoort tot de mogelijkheid, terwijl verschillende picknickplaatsen midden in de natuur aangename plekken zijn voor korte of lange pauze.
Meer informatie vind je hier.
Soesterduinen – Utrecht
Het natuurgebied de Soesterduinen is een 500 hectaren groot natuurgebied met zandverstuivingen, heidevelden en bossen. Dit grootste stuifzandgebied in de provincie Utrecht bestaat uit de westelijk gelegen Lange Duinen en de oostelijk gelegen Korte Duinen. Hier kan het zand nog vrij stuiven waardoor er sprake is van een levend gebied. Diverse wandelroutes doorkruisen het gebied dat is ontstaan in de Middeleeuwen door intensieve begrazing en houtkap. In beide gebieden zijn sporen terug te vinden van prehistorische bewoning.
Meer informatie vind je hier.
- Mondriaanhuis Amersfoort - 12 oktober 2024
- Robin Hood Ribhouse: Dé plek voor heerlijk eten en middeleeuwse gezelligheid - 12 oktober 2024
- De doorgezaagde bunker aan de Diefdijk: een bijzonder stukje geschiedenis - 11 oktober 2024
Prachtig
Prachtig
Heel mooi
Heel mooi