Skip to Content

De Zandwacht op de Maasvlakte: Een indrukwekkend kunstwerk

De Zandwacht op de Maasvlakte: Een indrukwekkend kunstwerk

De Zandwacht is een kunstwerk op de Tweede Maasvlakte, ontworpen door een Nederlands kunstenaarscollectief. Het is een indrukwekkende installatie die bestaat uit enorme betonnen blokken die symbool staan voor de altijd veranderende duinen, ook dit kunstwerk ziet er vanuit iedere hoek anders uit.

De zandwacht

Op 10 juli 2015 werd op het Maasvlaktestrand het kunstwerk De Zandwacht onthuld. Dit imposante open sculptuur is gemaakt door het Rotterdamse Kunstenaarscollectief Observatorium in opdracht van het Havenbedrijf Rotterdam. Het kunstwerk is bedoeld als bekroning van de aanleg van de Tweede Maasvlakte en staat midden tussen de duinen op het strand.

De Zandwacht bestaat uit een groot aantal betonnen elementen van verschillende grootte en is een in beton gegoten tekening in het duinlandschap. Het skelet vormt een complexe structuur die drie stadia van de vorming van het duin visualiseert. Door het verstuiven van het zand verandert het kunstwerk ook nog eens van vorm.

Met zijn afmetingen van 20 x 40 x 12 meter is De Zandwacht een imposante verschijning. Door het grote oppervlak kun je door het object dwalen en zie je het kunstwerk en de omgeving steeds in een ander perspectief. Het is dan ook een fotogenieke locatie die uitnodigt om stil te staan en te genieten van het weidse panorama.

De Zandwacht brengt een menselijke maat in een haast oneindig landschap van zand, zee en terminals. Het kunstwerk is een bijzondere toevoeging aan het Maasvlaktestrand en heeft zichzelf inmiddels bewezen als een populaire bezienswaardigheid. Zoals Ruud Reutelingsperger van Observatorium het treffend verwoordde: “Amsterdam heeft de Nachtwacht en wij hebben De Zandwacht.

Betekenis

De Zandwacht heeft verschillende betekenissen en symboliseert zowel de industrie als de natuur op de Maasvlakte. Het kunstwerk is ontworpen als een soort waarschuwing, een herinnering aan de gevaren van de zee en de noodzaak van goede bescherming. Tegelijkertijd staat het ook voor de kracht en dynamiek van de natuur, en de manier waarop de mens daarop moet reageren en zich aan moet passen.

Het kunstwerk heeft bovendien een symbolische betekenis voor de lokale gemeenschap. Het staat symbool voor de geschiedenis en de toekomst van de Maasvlakte, en voor de inzet van de gemeenschap om deze veilig en leefbaar te houden. De Zandwacht is dan ook niet alleen een kunstwerk, maar ook een monument dat de lokale identiteit en cultuur belichaamt.

De kunstenaars

Observatorium is een collectief van kunstenaars gevestigd in Rotterdam, bestaande uit Geert van de Camp, André Dekker, Ruud Reutelingsperger en Lieven Poutsma. Sinds 1997 houden zij zich bezig met het creëren van kunstwerken die de verbinding tussen kunst, landschap en samenleving tot stand brengen. Hun sculpturen worden beschouwd als collectief eigendom en zijn ontworpen om de genius loci (betekent de geest van een plaats) te verbeteren en te worden gebruikt door het publiek.

Bezoeken

De Zandwacht is vrij toegankelijk voor publiek en trekt jaarlijks duizenden bezoekers. Het kunstwerk is gelegen aan de rand van de Maasvlakte, en is gemakkelijk te bereiken met de auto of de fiets. Bezoekers kunnen door de betonnen blokken lopen en genieten van het unieke uitzicht op de zee en de industrie van de Maasvlakte.

Het kunstwerk is bovendien op verschillende momenten van de dag en bij verschillende weersomstandigheden te bezichtigen, wat steeds weer een andere beleving oplevert.

De Zandwacht is ook een populaire plek voor fotografie en filmopnames. Het indrukwekkende ontwerp en de unieke locatie maken het kunstwerk tot een prachtig decor voor creatieve uitingen.

Meer informatie vind je hier.

Linda van Aken

Leave a comment

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

    Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.