In de zomer is Zeeland een populaire bestemming en is het heerlijk genieten van de zon, zee en stranden. Maar Zeeland, en om specifiek te zijn, Schouwen-Duiveland heeft veel meer te bieden. Het hele jaar door, dus ook in de winter. We werden uitgenodigd om hier een weekend heen te gaan en te ontdekken wat het eiland nog meer te bieden heeft; naast de prachtige zandstranden!
Schouwen-Duiveland
Schouwen-Duiveland is het noordelijkste eiland van Zeeland en is de ideale omgeving voor een actieve vakantie of weekendje weg en biedt diverse activiteiten zoals zwemmen, zeilen, duiken, paardrijden, wandelen, fietsen en mountainbiken. De naam Schouwen-Duiveland verwijst naar de eilanden Schouwen en Duiveland, twee van de eilanden die samen dit eiland vormden.
Het eiland wordt omringd door de Noordzee, het Grevelingenmeer en de Oosterschelde. Het heeft een divers landschap met vlakke gebieden en brede duingebieden. Maar ook vriendelijke polderlandschappen, dijken, en kreekgebieden. Met natuurgebieden beheerd door Staatsbosbeheer en toegankelijk voor bezoekers, is Schouwen-Duiveland een paradijs voor vogelaars en fietsers.
Het Nationaal Park Oosterschelde, deels gelegen binnen de gemeentegrenzen, biedt een extra dimensie aan de natuurbeleving op het eiland. Boswachterij Westerschouwen herbergt het grootste bos van Zeeland, waar bezoekers kunnen genieten van excursies bij zonsondergang en de aanblik van reeën die kruiden en eikels zoeken.
Schouwen-Duiveland heeft een rijke geschiedenis waarbij de Watersnoodramp van 1953 een grote rol heeft gespeeld. Zierikzee en Burgh Haamstede zijn populaire historische steden. Na de voltooiing van de Brouwersdam in 1972 werd het eiland verder ontwikkeld als een watersportcentrum. Populaire badplaatsen zoals Renesse trekken toeristen aan, en de vaste verbindingen naar Goeree-Overflakkee maken het eiland goed bereikbaar.
Watersnoodmuseum
Veel impact op het eiland had de Watersnoodramp in 1953 waarbij een groot deel van het eiland door het water gezwolgen werd. In het museum vind je veel informatie en foto’s van voor en na de ramp.
Heel bijzonder was echter de rondleiding door de voormalige directeur, met zijn verhalen over zijn ervaring die als jongen van 9 jaar deze ramp zelf heeft meegemaakt en de impact die het heeft gehad op de samenleving. Natuurlijk konden we het ook niet laten om een quiz te maken, of proberen de op het zand geprojecteerde dorpjes tegen het water te beschermen.
Meer informatie vind je hier.
Plompe Toren
De Plompe Toren, is een historisch monument aan de Oosterschelde en één van de kenmerken van Schouwen-Duiveland. Deze toren werd gebouwd tussen 1550 en 1600 in het dorp Koudekerke waar de toren stond opgeslokt door het water, samen met veertien andere dorpen en 3500 hectares vruchtbaar polderland. De toren is het enige wat bleef staan en fungeerde daarna als baken voor het scheepsverkeer.
Tegenwoordig is de Plompe toren gratis te bezoeken door wandelaars en toeristen. Beneden in de toren kom je meer te weten over de legende van Westen Schouwen waarna je de 23 meter hoge toren kan beklimmen. Toen wij er waren hing er een storm boven het water wat voor dreigende luchten en bliksem zorgde en de geschiedenis toch weer even heel dichtbij brengt.
Meer informatie vind je hier.
Boswachterij Westen Schouwen
Boswachterij Westerschouwen ligt aan de kust van Schouwen-Duiveland en is het grootste bos van Zeeland. In de Kop van Schouwen vind je onder andere de Meeuwenduinen, Verklikkerduinen en Vroongronden.
In de jaren 1920 begon de aanleg van het bos met dennenplantages op de Domaniale Duinen met als doel de achterliggende dorpen te beschermen tegen het opwaaiende zand van de duinen. Vanaf de jaren zeventig werden door Staatsbosbeheer ook loofbomen zoals eiken, berken, abelen, en balsempopulieren geïntroduceerd om diversiteit te stimuleren.
Het bos herbergt een diverse fauna, waaronder roofvogels zoals buizerds en haviken, vlinders, konijnen en fazanten, maar ook reeën, damherten en wilde shetlandpony’s. Hiervoor kan het even zoeken zijn, maar gelukkig wist de boswachter Marijke Lieman precies waar we de damherten konden vinden. Deze zijn een stuk donkerder dan de herten die je bijvoorbeeld in de Amsterdamse Waterleidingduinen kan vinden.
Het gebied is grotendeels vrij toegankelijk voor recreatie, zoals wandelen, fietsen en paardrijden. De excursieschuur bij de hoofdingang van het bos, aan de Kraaijensteinweg, fungeert als vertrekpunt voor rondleidingen door het bos.
Meer informatie vind je hier.
StoryTrail Zierikzee
Eén van de bekendste / grotere stadjes op Schouwen-Duiveland is Zierikzee. Deze stad staat ook wel bekend als monumentenstad vanwege de vele monumenten die hier te vinden zijn.
Nu kan je natuurlijk een wandeling maken met een gids die daar veel over weet te vertellen, of je laat je zoals wij rondleiden door StoryTrail. Zeker weten dat hij je weet te boeien van begin tot einde en vertelt met name over de helden die deze stad heeft gekend.
We begonnen de wandeling in de Museumhaven bij de Stadspoorten waar we kennis maakten met Pieternel en het verhaal hoorden over de Spaanse belegering waar nog steeds een aantal verwijzingen naar zijn te vinden. Hoorden we het verhaal over de dokter die de goudvis heeft geïmporteerd vanuit Azië. En het verhaal over de zeemeermin die gevangen werd genomen door de vissers van Westen Schouwen en smeekte om weer vrijgelaten te werden. Verspreid over de gehele stad vind je deze zeemeermin (en zeemeerman) terug.
Meer informatie vind je hier.
De Dikke Toren Zierikzee
De wandeling eindigde bij de Sint-Lievensmonstertoren, dit is het meest in het oog springende monument van Zierikzee. Met zijn 62 meter is het de hoogste toren in de stad. De toren wordt in de volksmond ook wel de Dikke Toren genoemd vanwege zijn enorme omvang. Deze toren lijkt als twee druppels water op die van de Sint-Romboutskathedraal in Mechelen.
Je kan de toren ook beklimmen, maar daarvoor had ik toen niet veel puf meer aan het einde van het weekend.
Meer informatie vind je hier.
Lunchen en ontbijten
Op het eiland kan je ook heerlijk eten; langs het strand heb je natuurlijk de strandtenten, in de dorpjes heb je gezellige cafe’s of bakkers waar je ook kan zitten en bij de jachthavens zit je heerlijk aan het water, al dan niet op het terras.
Brasserie Sailor’s Inn
In Bruinisse vind je meerdere havens die bekend staan vanwege de mosselvangst, en één van de modernste jachthavens van Nederland. Echter ook als je geen vis of schaaldieren eet kan je hier uitgebreid lunchen. Zo hebben wij gegeten bij Brasserie Sailor’s Inn, dat beschikt over een uitgebreide lunchkaart, met heerlijke vis- en vleesgerechten en desserts. Zo zag de asian carpaccio er heerlijk uit, maar koos ik zelf voor de linguine. Het interieur van deze brasserie ziet er ook prachtig uit.
Meer informatie vind je hier.
Bakkerij Sonnemans; Hotel bij de Bakker
Op zondagochtend hebben we mogen ontbijten bij Bakkerij Sonnemans / Hotel bij de Bakker in Burgh-Haamstede. Dit was een aangename verrassing waar een uitgebreid ontbijtbuffet klaar stond voor ons, en gasten voor het achtergelegen hotel. Je kon echt proeven dat hier echt nog het ambacht als bakker centraal staat en het draait om passie in plaats van grote hoeveelheden. Zo was het versgebakken brood echt heel lekker, maar ook de kwark met stoofpeertjes. Natuurlijk kon ik hier ook niet weggaan zonder een aantal Zeeuwse bolussen mee te nemen voor de kinderen thuis.
Wat deze bakker verder uniek maakt is de inrichting; je kijkt hier je ogen uit en hebt het gevoel in een museum te zitten. Met diverse historische voorwerpen in het zitgedeelte, maar ook een vitrine vol Oud-Hollandse snoepjes. Ook het achtergelegen hotel is het bezoeken waard met een kleine collectie aan items uit WO 2 of afkomstig uit de oude bakkerij. De huidige bakker wist hier dan ook vol passie over te vertellen, aangezien dit zijn hobby is.
Meer informatie vind je hier.
Cafe de Gekroonde Suikerbiet
Op zondag hebben we geluncht bij Café de Gekroonde Suikerbiet in Zierikzee, een café direct aan de haven zoals in het lied wordt gezongen. Ook dit bedrijf wordt vol passie gerund. Als je deze stad bezoekt en behoefte hebt aan een kop koffie met wat lekkers, wilt lunchen of dineren, of ’s avonds gezellig één van de vele biertjes uit de tap wilt proberen; alles is hier mogelijk.
Ze doen echt hun best om de gast het zoveel mogelijk naar de zin te maken, ongeacht je wensen. Zelf was ik heel blij dat ze naast de visgerechten hier binnenkort ook de bloemkoolsteak op het menu gaan zetten. Deze mocht ik alvast proberen en was echt heel lekker.
Meer informatie vind je hier.
Overnachten op Schouwen-Duiveland
Als je op zoek bent naar een overnachtingsplek zijn er meerdere opties. Zo zijn er een paar vakantieparken met chalets of vakantiehuizen waar je kan overnachten, zijn er verspreid over het hele eiland campings waar je met je eigen kampeermiddelen kunt staan of kun je kiezen voor één van de hotels; van groot tot klein.
Summio Parc Port Greve
Zelf sliepen wij bij Summio Parc Port Greve, een ruim opgezet vakantiepark in het noorden van het eiland direct aan het Grevelingenmeer tussen Scharendijke en Brouwershaven. Een groot deel van deze vakantiehuizen of appartementen zijn particulier eigendom, maar kan je ook als gast huren en beschikken over dezelfde voorzieningen en zijn geschikt voor 4 tot en met 12 personen.
Zo sliepen wij in een luxe huisje compleet met sauna en sun shower en een tweede badkamer met bad. De huisjes hebben meerdere slaapkamers, een ruim opgezette keuken voorzien van alle gemakken, een ruime zitgelegenheid en een eetkamer. Bij mooi weer kan je ook heerlijk buiten in de tuin op het terras plaats nemen. Het huisje waar wij sliepen lag ook mooi aan het water.
’s Avonds hebben wij bij de Brasserie gegeten. Ze hebben een uitgebreide kaart of je nu komt voor de lunch, kop koffie met gebak of een uitgebreid diner. Het was hier ook echt heel erg lekker eten; van pizza, pannenkoeken en salades tot verse mosselen, vis, vlees, vegetarische of veganistische gerechten.
Nu hadden wij vanwege het programma helaas geen tijd om de rest van het park te ontdekken. Maar er is ook een overdekt zwembad, een kidsclub, diverse speelmogelijkheden voor de kinderen, sportvelden, eigen strand etc.
Meer informatie vind je hier.
Meer informatie vind je op de website van OpSchouwen-Duiveland
- Het Dutch Pinball Museum in Rotterdam: een eerbetoon aan een tijdloze klassieker - 13 oktober 2024
- Buckingham Palace: Het Iconische Verblijf van de Britse Monarch - 13 oktober 2024
- Mondriaanhuis Amersfoort - 12 oktober 2024
Leave a comment