Skip to Content

Zeeuws Maritiem Muzeeum

Zeeuws Maritiem Muzeeum

Het Muzeeum Zeeland is een bijzonder museum gevestigd in de historische stadshaven van Vlissingen. Het museum is gewijd aan de geschiedenis en cultuur van Zeeland, een provincie in het zuidwesten van Nederland.

Het Muzeeum is verdeeld over meerdere locaties en biedt een unieke kijk op de rijke geschiedenis van deze regio. In dit artikel nemen we je mee op een reis door het Muzeeum Zeeland en laten we je kennismaken met de hoogtepunten van dit museum.

Muzeeum Zeeland

Het Muzeeum Zeeland is gevestigd in een oud pakhuis van Vlissingen, een historisch gebouw dat dateert uit de 16e eeuw. Het museum bestaat uit meerdere locaties, waaronder het Stadhuis, de Lampsinshaven en de Kazematten. Het museum is gewijd aan de geschiedenis en cultuur van Zeeland en biedt een breed scala aan tentoonstellingen en activiteiten.

Geschiedenis van Zeeland

Eén van de belangrijkste thema’s van het Muzeeum Zeeland is de geschiedenis van deze regio. Het museum toont de invloed van de zee op de geschiedenis van Zeeland, van de tijd van de Romeinen tot de moderne tijd.

In de tentoonstelling “Zeeuws DNA” maak je kennis met de geschiedenis en cultuur van deze regio door middel van verhalen van echte mensen die hier hebben gewoond en gewerkt.

VOC-tijdperk.

Eén van de meest opvallende tentoonstellingen van het Muzeeum Zeeland is de tentoonstelling “De Gouden Eeuw van Zeeland”, die de nadruk legt op het VOC-tijdperk. Zeeland speelde een belangrijke rol in de handel met Azië en was één van de belangrijkste vertrekpunten van de VOC-schepen.

In de tentoonstelling zie je onder andere scheepsmodellen, VOC-munten en -objecten en persoonlijke verhalen van mensen die bij de handel betrokken waren.

Maritieme geschiedenis

Het Muzeeum Zeeland heeft ook een uitgebreide collectie scheepsmodellen en maritieme objecten. Hier kun je onder andere een kijkje nemen in de stuurhut van een binnenvaartschip en een reddingsboot van dichtbij bekijken. In de Lampsinshaven kun je zelfs aan boord gaan van de “Havendienst 20”, een oud havenschip dat nu dienst doet als tentoonstellingsruimte.

Kazematten

Een andere unieke locatie van het Muzeeum Zeeland zijn de Kazematten, een ondergronds gangenstelsel dat dateert uit de 16e eeuw en oorspronkelijk werd gebruikt voor de verdediging van de stad. Hier kun je een rondleiding krijgen en meer te weten komen over de geschiedenis van deze indrukwekkende verdedigingswerken.

Kortom, het Muzeeum Zeeland biedt een fascinerende kijk op de geschiedenis en cultuur van deze prachtige provincie. Of je nu geïnteresseerd bent in maritieme geschiedenis, het VOC-tijdperk of gewoon nieuwsgierig bent naar de geschiedenis van Zeeland, dit museum is zeker een bezoek waard.

Meer informatie vind je hier.

Linda van Aken

Leave a comment

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

    Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.