Nog een paar weken en dan begint voor ons ook de zomervakantie. De kinderen kunnen echter niet wachten; vooral dochter niet, want nu ze zeven jaar is mag ze dit jaar voor het eerst op zomerkamp met Vinea! En ze kan niet wachten tot het zo ver is, we hebben zelfs al de eerste inkopen gedaan. Als ik het er echter met andere ouders over heb krijg ik regelmatig de opmerking ‘leuk, maar ik zou dat nooit doen’. Want stel je voor dat je kind een paar dagen zonder ouders weggaat. Logeren bij familie is geen probleem, maar een zomerkamp…

Wel of niet op kamp

Nu snap ik het wel hoor. Natuurlijk vind ik het zelf ook wel een beetje spannend, want hoe zou het gaan? Van praktische dingen zoals poetst ze dan wel goed haar tanden tot gaat ze wel vriendinnen maken en zal ze een beetje aansluiting vinden bij de groep? Ze is tenslotte pas net 7 geworden, vraag ik niet meteen al teveel van haar?

Maar ik weet ook dat een zomerkamp niet alleen heel erg leuk gaat zijn maar ook erg goed voor haar en haar ontwikkeling. Nu speelt het ook mee dat ik vroeger zelf jarenlang met scouting op zomerkamp ben geweest en weet ik nog precies hoe het voelde toen we in de openlucht tussen twee zeiltjes in het bos gingen slapen. Of toen ik mijn havo-diploma had op mijn 16e met een paar vrienden in het vliegtuig zat naar Toronto, Canada (weer eens wat anders dan de Spaanse costa’s) voor een internationale jongerenbijeenkomst. Ik weet dus hoe gaaf het is om op kamp te gaan en dat je ouders je los kunnen laten en gun mijn dochter ook die ervaring!

Ook heb ik ervaren hoe het is vanaf de ‘andere’ kant als begeleider van een zomerkamp. Ik heb onder andere voor mijn stage diverse zomerkampen bij verschillende organisaties gedraaid en weet dus dat kinderen het altijd wel naar hun zin hebben en de leiding alles zal doen om alle kinderen erbij te betrekken. Dit zijn vaak heel enthousiaste vrijwilligers die dit doen omdat ze het leuk vinden en er voor iedereen een geweldige week van willen maken waar je later met veel mooie herinneringen op terug zal kijken.

Voordelen zomerkamp

Je kind op kamp voor de eerste keer; wel of niet op kamp en wat zijn de voordelen? - Reisliefde

Als je kind op zomerkamp gaat heeft dat meerdere voordelen. Alleen al een praktisch voordeel dat je dan een week geen kinderopvang hoeft te regelen tijdens de zomervakantie 😉 Ook voor het kind heeft het veel voordelen:

  • Zo zal je kind dingen doen die het thuis of op school niet snel zal doen en zo heel nieuwe ervaringen opdoen en eigen grenzen verleggen.
  • Je kind zal nieuwe vrienden maken, altijd goed voor het oefenen van de sociale contacten. Zo begint ieder zomerkamp met kennismakingsspelletjes. Daarnaast is de kans groot dat het meer gelijkgestemden tegenkomt met dezelfde interesses als je voor heel specifieke kampen kiest.
  • Door een verandering van omgeving zal je kind weer heel nieuwe dingen leren.
  • Het zelfvertrouwen van je kind zal ook een stuk meer toenemen en eigen grenzen verleggen. Zo hoop ik dat mijn eigen dochter iets meer oppikt van de oudere kinderen, ze kan nu nog erg ‘kinderlijk’ zijn.
  • Je kind zal een stuk zelfredzamer worden; natuurlijk is er leiding aanwezig,  maar je kind krijgt toch veel meer eigen verantwoordelijkheid.
  • Als je kiest voor bijvoorbeeld een Engels kamp zal je kind niet alleen leuke dingen doen, maar ook de Engelse taal kunnen oefenen.
  • Een zomerkamp is gewoon heel erg leuk en genieten. Of nu de hele week de zon schijnt of het regent;
  • Grote kans dat je dus een heel ander kind terugkrijgt dan je wegbrengt 😉

Zomerkamp kiezen

Je kind op kamp voor de eerste keer; wel of niet op kamp en wat zijn de voordelen? - Reisliefde

Nu organiseert Vinea heel veel verschillende zomerkampen; van paardrijden tot beachkamp, van outdoor survivalen tot en met wetenschappelijke kampen. Het voordeel hiervan is dat er voor ieder kind wel een kamp te vinden is. Het is goed om iets te zoeken wat goed aansluit, niet alleen bij de leeftijd van je kind maar ook bij de interesses. Nu spreekt het voor zichzelf dat als je kind bang is van paarden je het niet naar een paardrijkamp moet sturen. Maar ook bij andere kampen is het goed om te kijken naar het programma / activiteiten die worden georganiseerd.

Als ik kijk naar mijn dochter bijvoorbeeld houdt ze aan de ene kant van de echte ‘meisjesdingen’. Zo is er niets veilig hier in huis omdat ze graag wil knutselen, wil ze het liefste helpen als we koken en heeft ze zo af en toe het idee dat ze later een model wil worden. Daartegenover staat dat ze ook heel stoer is en graag het bos in gaat, vuurtjes stookt en haar grenzen willen verleggen. Daarom dat we zijn uitgekomen bij het Tina zomerkamp Bos voor 7 tot 10-jarigen. Dit sluit qua programma precies aan bij haar interesses; zo gaan ze geïnspireerd door Masterchef koken om vervolgens in nette kleding te ‘dineren’, krijgen ze een modellenbootcamp, en gaan ze kleding pimpen. Maar zijn er ook stoere dingen zoals een sleep-over-party in de buitenlucht, graffiti spuiten, klimmen en gaan ze expeditie Robinson challenges doen. Natuurlijk wordt de week afgesloten met een feestelijke bonte avond. Dit is dus echt wat voor haar!

Vind je een week van 7 dagen nog iets teveel, dan is dat geen probleem. Je kan namelijk ook kiezen voor een ‘halve’ week van 4 dagen (3 nachten). Zo kan je kind toch een keertje uitproberen hoe het is. Of ga voor een family kamp; daarbij mag je zelf ook ‘mee’ en wordt er overdag een programma georganiseerd voor de kinderen maar zorg je de rest van de tijd er zelf voor.

Tip

Tot slot nog een tip; hoe spannend je het zelf misschien ook vindt, probeer dat niet aan je kind te laten merken. Als je kind dat meekrijgt zal het het zelf nog spannender vinden om te gaan en mogelijk zelfs tijdens het kamp heimwee krijgen omdat het terug wil naar mama. Als jij positief over het kamp praat; en bijvoorbeeld vraagt of je kind al zin heeft, of dat het toch wel erg leuk is om op kamp te gaan, zal hij of zij het ook de normaalste zaak van de wereld vinden.

1 thought on “Je kind op kamp voor de eerste keer; wel of niet op kamp en wat zijn de voordelen?

  1. Bedankt voor de heldere informatie over zomerkampen. Mijn dochter gaat binnenkort voor de eerste keer op jeugdkamp, dat vinden we stiekem allebei best wel spannend. Het is goed om te lezen dat de meeste kinderen het erg naar hun zin hebben op kamp en nieuwe vaardigheden opdoen! Ik hoop dat dit goed is voor het zelfvertrouwen van mijn dochter, ze kan de neiging hebben om erg veel op mij te ‘leunen’. We duimen voor een goed kamp!

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.