Skip to Content

Zomervakantie; kindvriendelijke zon bestemmingen in Nederland en Europa

Zomervakantie; kindvriendelijke zon bestemmingen in Nederland en Europa

Yes, we mogen weer! Dat is momenteel een veelgehoorde leus binnen de reissector. Veel mensen en gezinnen kunnen niet wachten en de vakanties worden alsnog geboekt. Maar waarheen? Wat zijn nu ‘veilige’ bestemmingen deze zomervakantie en waar zijn we welkom? Want dat we als Nederlanders mogen reizen, wil niet zeggen dat we overal welkom zijn.

TUI heeft gekeken naar wat op dit moment de populairste bestemmingen zijn en daaruit blijkt dat we vooral graag naar de zon willen afzakken. En dat snap ik helemaal na die koude en regen van de afgelopen maand. Ook pakketreizen met vlucht en accommodatie zijn dit jaar erg populair aangezien deze over goede voorwaarden beschikken mocht de reis toch niet door kunnen gaan en er korting gegeven kan worden op de pcr-test indien nodig.

Lees ook: Leukste kindvriendelijke stad met kinderen Nederland

Zomervakantie op de Balearen

Spanje is één van de eerste landen waar Nederlandse gasten weer welkom zijn en er bij terugkomst geen quarantaineplicht van toepassing is. En dan gaat het specifiek om de Balearen; een eilandengroep voor de kust van het Spaanse vasteland in de Middelandse Zee. De Balearen omvatten vier hoofdeilanden met permanente bewoning: Malorca, Menorca, Ibiza en Formentera. Andere kleinere eilanden zijn Cabrera, dat het Nationaal park Archipiélago de Cabrera huisvest, Espalmador, Aire en Dragonera.

Mallorca

Zomervakantie; kindvriendelijke zon bestemmingen in Nederland en Europa - Reisliefde

Mallorca is het grootste eiland van de Balearen, de oppervlakte bedraagt 3640 km² en er wonen circa 858.000 mensen. De hoofdstad is Palma de Mallorca, dat tevens de hoofdstad van de Balearen is. De naam Mallorca komt van de Griekse kolonisten die op het eiland de gezegende tempel voor Heracles Maliorcas oprichtten. Op het eiland vind je nog invloeden vanuit de Romeinse tijd, maar ook van de Moren. Het is vooral populair vanwege de bergen in het noorden en de stranden in het zuiden.

Mallorca is een populaire toeristische bestemming, die met name door Duitsers en Britten wordt bezocht. De bekendste en meest bezochte badplaatsen liggen in het zuiden van het eiland aangezien daar de meeste stranden zijn. Het middelpunt van de reeks badplaatsen is het strand Playa de Mallorca, dat grenst aan de stad Palma de Mallorca. Palma Nova, en Santa Ponça liggen ten westen van de hoofdstad, El Arenal, Playa de Palma en Ca’n Pastilla liggen ten oosten van de hoofdstad. In het oosten ligt Alcúdia, ook een geliefde vakantiebestemming vooral voor ouders met jonge kinderen. Daarnaast is het eiland populair bij wielrenners die hier in de bergen trainen.

Populaire bezienswaardigheden op Mallorca zijn Cap Formentor, Valldemossa (o.a. het Kartuizerklooster) en Sóller met volgens eigen zeggen de mooiste stoomtreinroute van Europa, en druipsteengrotten waarvan de grotten van Ham en Dracht de grootste zijn en je kan bevaren.

Lees ook: Mallorca met kinderen

Check de mooiste hotels en beste deals onder andere bij; TUIPrijsvrij en Corendon.

Ibiza

Zomervakantie; kindvriendelijke zon bestemmingen in Nederland en Europa - Reisliefde

Ibiza is een Spaans eiland, behorend tot de Balearen. Het is een geliefde vakantiebestemming en bekend door het nachtleven dat voortgekomen is uit de hippiecultuur. Er zijn dan ook veel BN-ers die hier vakantie vieren. Daarom kan een vakantie hier ook erg prijzig zijn. Ook met gezinnen is dit echter een interessante vakantiebestemming.

Het eiland meet zo’n 35 bij 20 km en bestaat uit beboste bergen gecombineerd met laagvlakten. Het hoogste punt is de berg Sa Talaiassa waarvan de top op 475 meter ligt. In het zuiden liggen zoutpannen die al in de oudheid werden gebruikt. De kustlijn bestaat voor een groot deel uit kliffen met daartussen zandstranden. Om Ibiza liggen vele rotseilanden waarvan Es Vedrà in het zuidwesten het bekendst is.

De belangrijkste plaatsen zijn Ibiza-stad en Sant Antoni de Portmany. Het eiland werd al meer dan 5000 jaar bewoond en werd bekend in de tijd van de Grieken als zijnde het pijnbomeneiland. Ook de Feniciërs hebben hier hun sporen achtergelaten en diverse steden gesticht. Ibiza-stad staat sinds 1999 op de Werelderfgoedlijst. De oude, hoger gelegen ommuurde binnenstad waarin de kathedraal en het archeologisch museum de belangrijkste bezienswaardigheden zijn, wordt Dalt Vila genoemd. Tien kilometer naar het westen liggen de ruïnes van de Fenicische nederzetting Sa Caleta.

Het eiland is een populaire vakantiebestemming onder jongeren, voornamelijk als gevolg van het drukke nachtleven op het eiland. Typerend zijn de vele villa’s waarbij vaak Moorse en Balinese elementen gecombineerd worden met de traditionele stijl van de finca’s (oorspronkelijke Spaanse boerderijen). Naast een zon-, strand- en feestbestemming, waarbij vooral het zuiden wordt aangedaan, heeft het eiland ook een rustige kant en is het geliefd bij wandelaars en yogabeoefenaars. Sinds een aantal jaren voert de lokale overheid een beleid om Ibiza als gezinsbestemming te promoten.

Lees ook: Ibiza met kinderen

Check de mooiste hotels en beste deals onder andere bij; TUIPrijsvrij en Corendon.

Canarische Eilanden

De Canarische Eilanden zijn een eilandengroep voor de kust van Marokko in de Atlantische Oceaan. De Canarische Eilanden bestaan uit zeven grote eilanden en zes kleinere eilandjes vormen samen één van de zeventien autonome regio’s van Spanje. Deze eilanden worden gewoonlijk beschouwd als behorend tot Afrika hoewel zij niet op de Afrikaanse continentale plaat liggen.

De eilanden zijn ontstaan door onderzeese vulkanische activiteiten. In feite zijn het de toppen van onderzeese bergen, die zijn gevormd in verschillende perioden. Vier van de dertien nationale parken van Spanje bevinden zich op de Canarische Eilanden, waarvan El Teide het meest bezochte nationale park is van Spanje.

Gran Canaria

Zomervakantie; kindvriendelijke zon bestemmingen in Nederland en Europa - Reisliefde

Gran Canaria is één van de Canarische Eilanden, een archipel in de Atlantische Oceaan. De oppervlakte bedraagt 1560 km². Het hoogste punt ligt op 1949 meter, de top van de Pico de las Nieves. Het eiland heeft een ronde vorm, met een diameter van ongeveer 50 km. Eeuwenlang had Gran Canaria te maken met ernstige ontbossing als gevolg van menselijk handelen. In de twintigste eeuw begon men met herbebossing en begon de hoeveelheid bos weer toe te nemen. De hoofdstad is Las Palmas de Gran Canaria, de meest dichtbevolkte stad van de Canarische Eilanden en een van de 10 grootste steden van Spanje.

De bananenteelt door de Engelsen was lange tijd de belangrijkste bron van inkomsten geweest voor Gran Canaria, tot halverwege de vorige eeuw het toerisme op gang kwam. De meeste toeristen verblijven in het zuiden waar het klimaat warmer en droger is dan elders op het eiland. De bekendste badplaatsen zijn Maspalomas met de naburige plaatsen San Agustin, Playa del Inglés en Meloneras en de iets meer naar het zuidwesten gelegen havenstadjes Puerto Rico en Puerto de Mogán. Gran Canaria is populair vanwege het afwisselend landschap van zandstranden en duinen tot groene ravijnen en pittoreske bergdorpjes.

Lees ook: Gran Canaria met kinderen

Check de mooiste hotels en beste deals onder andere bij; TUIPrijsvrij en Corendon.

Tenerife

Zomervakantie; kindvriendelijke zon bestemmingen in Nederland en Europa - Reisliefde

Tenerife is het grootste eiland van de Canarische Eilanden. Het eiland is met bijna 900.000 mensen het eiland met de meeste inwoners van Spanje. Evenals de buureilanden is het een eiland van vulkanische oorsprong, de grootste vulkaan van het eiland is El Teide, die met 3718 meter meteen de hoogste berg van het grondgebied van Spanje is en ook een populaire toeristische trekpleister. Aan weerskanten van het eiland  lopen de hellingen steil af naar zee.

De noordelijke en westelijke helft van Tenerife heeft begroeide en vrij vruchtbare valleien waar tevens uitgestrekte bananenplantages voorkomen. Het woeste en ruige landschap van Las Cañadas heeft veel weg van dat van de maan. Tenerife heeft, op een paar kunstmatige uitzonderingen door geïmporteerd Saharazand na, zwarte lavastranden.

De hoofdstad van Tenerife is het aan de oostkust gelegen Santa Cruz de Tenerife: een grote stad met een belangrijke haven voor vracht- en cruiseschepen en tevens doorvoerhaven voor o.a. de andere Canarische Eilanden. Aan de westkust ligt Playa de San Juan. Vanuit deze plaats heeft men een fraai uitzicht over de Atlantische Oceaan naar het buureiland La Gomera.

Vooral het zuidwesten van Tenerife wordt druk bezocht door toeristen. Hier zijn dan ook de meeste accommodaties te vinden. Ook Puerto de la Cruz aan de noordelijke kust is een belangrijke badplaats. Op Tenerife vind je ook één van de populairste en grootste waterparken ter wereld; het Siam park. Ook de Mascakloof is populair voor een wandeling.

Lees ook: Tenerife met kinderen

Check de mooiste hotels en beste deals onder andere bij; TUIPrijsvrij en Corendon.

Fuerteventura

Zomervakantie; kindvriendelijke zon bestemmingen in Nederland en Europa - Reisliefde

Het langwerpige eiland heeft een oppervlakte van 1.658 km²., daardoor is het na Tenerife het grootste eiland van de Canarische Eilanden. Het hoogste punt is de Pico de la Zarza (807 m). Fuerteventura is van vulkanische oorsprong en heeft een zeer droog klimaat. Hier en daar zijn duinen gevormd met overgewaaid zand uit de Sahara.

Het landschap wekt op het eerste gezicht een onherbergzame indruk. Het is moeilijk voor te stellen maar ooit was ook Fuerteventura voor een groot deel bedekt met bossen voordat deze werden gekapt. Tussen Fuerteventura en Lanzarote ligt het onbewoonde eiland en natuurreservaat Isla de Lobos met een uniek ecosysteem.

Zoals op alle Canarische Eilanden is de economie op Fuerteventura sinds de ontwikkeling van het massatoerisme radicaal veranderd. Het toerisme is nog steeds in ontwikkeling, in tegenstelling tot de meeste anderen waar dit aan banden is gelegd. Met name de all-inclusive accommodaties profiteren hiervan.

Een van de grootste en bekendste toeristensteden op het eiland is Corralejo. Betancuria is de voormalige hoofdstad van Fuerteventura en is gesitueerd in het westen van het eiland. El Cotillo ligt aan de noordwestzijde van het eiland en is een klein vissersdorp met een kleine haven. Hier vind je ook witte zandstranden, de zogenaamde ‘El Cotillo Lagunes’.

Lees ook: Fuerteventura met kinderen

Check de mooiste hotels en beste deals onder andere bij; TUIPrijsvrij en Corendon.

Lanzarote

Zomervakantie; kindvriendelijke zon bestemmingen in Nederland en Europa - Reisliefde

Lanzarote is het meest noordelijke bewoonde eiland van de Canarische Eilanden. Lanzarote is een vulkanisch eiland, dat meer dan vijftien miljoen jaar geleden is ontstaan. Op een nog bestaande magmakamer staand wordt toeristen op verschillende manieren getoond hoe heet het op geringe diepte onder de grond is. Het is vanwege de ligging de afgelopen eeuwen vaak het toneel geweest van strijd.

De naam van het eiland is waarschijnlijk afkomstig van de zeevaarder Lanzarotto of Lancelotto Malocello, die in 1312 het eiland aandeed. Het eiland is 62 km lang en 21 km breed. Een groot deel van het eiland is bedekt met lava en heeft weinig begroeiing. De UNESCO heeft Lanzarote in 1993 uitgeroepen tot biosfeerreservaat.

Het toerisme is in het begin van de eenentwintigste eeuw de belangrijkste bedrijfstak. Toeristische bezienswaardigheden op het eiland zijn, naast het nationale park Timanfaya (vuurbergen), de cactustuin bij Guatiza, de oude hoofdstad Teguise, de lavatunnels van Cueva de los Verdes en Jameos del Agua, het uitzichtpunt Mirador del Río, het vroegere woonhuis van César Manrique, Los Hervideros, El Golfo (groen kratermeer) en het wijngebied La Geria. Vanaf het hooggelegen Mirador del Río is er een mooi uitzicht op het eiland La Graciosa. In het zuiden van het eiland liggen de Papagayostranden.

Check de mooiste hotels en beste deals onder andere bij; TUIPrijsvrij en Corendon.

La Palma

Zomervakantie; kindvriendelijke zon bestemmingen in Nederland en Europa - Reisliefde

La Palma is het meest noordwestelijk gelegen eiland van de Canarische Eilanden. Het onderscheidt zich van andere Canarische Eilanden als Tenerife en Gran Canaria door het ontbreken van massatoerisme. Het eiland kent wel ecotoerisme en de toeristen die het eiland bezoeken vanwege de vele wandelroutes, de bijzondere natuur en authentieke eilandcultuur. La Palma heeft een oppervlakte van 729 km² en is ongeveer 42 bij 24 kilometer.

Evenals Tenerife en Gran Canaria heeft het eiland een vruchtbare natte kant, en een droge zijde waar het merendeel van het toerisme zich afspeelt. De hoofdstad Santa Cruz de la Palma heeft 18.000 inwoners en ligt aan de oostkust van het eiland. Aan de westkant van het eiland ligt de grootste gemeente van La Palma Los Llanos de Aridane.

Het eiland heeft het actiefste vulkanisme van de archipel. De voet van het eiland ligt op 3500 m onder de zeespiegel en het hoogste punt ligt op 2426 m boven de zeespiegel. De meest recente uitbarsting is van 2021. La Palma staat bekend als La Isla verde (“het groene eiland”) en als La Isla bonita (“het mooie eiland”), omdat het eiland het gehele jaar door is bedekt met groene vegetatie. Dit komt vooral vanwege de passaatwinden.

Het eiland kent een aantal vegetatiezones, van lavavelden met mediterrane droogvegetatie, Canarische dennenbossen op de westelijke hellingen en hoogvlakten, laurierbossen of laurisilva op de noordoosthellingen en fayal-brezal op de overgangen tussen beide.

Check de mooiste hotels en beste deals onder andere bij; TUIPrijsvrij en Corendon.

Portugal

Portugal vormt samen met Spanje het Iberisch Schiereiland in het zuiden van Europa en grenst in het zuiden en westen aan de Atlantische Oceaan. Tot Portugal behoren tevens de Azoren en Madeira, twee eilandengroepen in deze oceaan. De hoofdstad en tevens grootste stad van het land is Lissabon. De geschiedenis van de staat Portugal gaat terug tot de middeleeuwen: toen tijdens de Reconquista het land onafhankelijk werd van de Moren.  Portugal is vooral populair als stedentrip naar Lissabon of Porto in het noorden van het land, of de stranden in het zuiden bij de Algarve.

Algarve

Zomervakantie; kindvriendelijke zon bestemmingen in Nederland en Europa - Reisliefde

De Algarve ligt in het zuiden van Portugal. In het noorden wordt Algarve begrensd door de provincie Alentejo, aan de oostkant door de Rio Guadiana de grensrivier met Spanje en aan de zuid- en de westkant door de Atlantische Oceaan. De naam Algarve is afkomstig uit de tijd van de Moorse bezetting van het Iberisch Schiereiland, de streek werd toen “Gharb al-Ândalus”. Het Arabische “Al-Gharb” betekent “het westen”.

De ruim 80 km lange kuststrook ten westen van Faro met plaatsen als Albufeira, Portimão en Lagos is erg populair bij toeristen, maar wel minder druk en authentieker dan de Spaanse costa´s. De stranden worden afgewisseld met rotsen en grotten. Steden als Lagos en Faro hebben een oude binnenstad. Het heuvelachtige binnenland van de Algarve ligt vlak achter de kust en is nog vrijwel onaangetast. Voor de kust van de Algarve ligt er een waddengebied dat bij vloed overstroomt. Je vindt hier ook diverse familieresorts zoals Martinhal en de omgeving is populair voor mountainbikers.

Lees ook: Algarve met kinderen

Check de mooiste hotels en beste deals onder andere bij; TUIPrijsvrij en Corendon.

Madeira

Zomervakantie; kindvriendelijke zon bestemmingen in Nederland en Europa - Reisliefde

Madeira is een eiland in de Atlantische Oceaan voor de kust van Afrika en ten noorden van de Canarische eilanden, dit eiland is echter onderdeel van Portugal. Samen met de eilanden Porto Santo en de zuidelijker gelegen Ilhas Desertas en de Ilhas Selvagens vormt het de archipel en autonome regio Madeira van Portugal.

De grootste stad op Madeira en tevens de hoofdstad van de autonome regio is Funchal. Madeira kenmerkt zich door zijn unieke netwerk van levada’s; smalle irrigatiekanalen die over het hele eiland door de bergen zijn aangelegd. Vanwege de steile noordkust is de kolonisatie van het eiland begonnen aan de minder steile zuidkust, waar ook de hoofdstad Funchal ligt.

Het eiland is door de natuur, de vele bossen en de bergen populair bij wandelaars en natuurgenieters. Omdat de kust voornamelijk uit steile rotswanden bestaat en zandstrand vrijwel niet aanwezig is, kent Madeira geen massatoerisme. De eilanden hebben een vulkanische oorsprong. De hoogste berg is de Pico Ruivo (1862 m). Door de vulkanische oorsprong komt er op de eilanden geen enkel inheems zoogdier voor. De vele exotische bloemen die er in het wild groeien kenmerken het eiland zodanig dat Madeira ook wel het bloemeneiland wordt genoemd.

Check de mooiste hotels en beste deals onder andere bij; TUIPrijsvrij en Corendon.

Griekse eilanden

Griekenland ligt in Zuidoost-Europa erg dicht bij de kust van Turkije. Naast het vasteland dat het zuidelijkste deel is van het Balkan schiereiland bestaat het land uit heel veel eilanden. Deze eilanden vormen samen ongeveer 20% van het landoppervlak. Griekenland wordt omgeven door de Middellandse Zee (in het zuiden), de Ionische Zee (in het westen) en de Egeïsche Zee (in het oosten). De grootste eilanden zijn Kreta, Euboea (Evia), Lesbos en Rohdos.

Het land heeft een vooraanstaande rol gespeeld in de klassieke oudheid. In het oude Griekenland is de democratie als staatsvorm tot ontplooiing gekomen. Ook vanwege het zonnige weer en de vele stranden is dit een populaire vakantiebestemming.

Lees ook: Griekse eilanden met kinderen

Corfu

Zomervakantie; kindvriendelijke zon bestemmingen in Nederland en Europa - Reisliefde

Korfoe of Corfu is het noordelijkst gelegen Griekse eiland in de Ionische Zee, zo noordelijk dat het deels voor de kust op 2 km afstand van Albanië ligt. Het behoort met onder meer Zakynthos en Kefalonia tot de Ionische Eilanden in Griekenland. De hoofdstad van het eiland is het gelijknamige Korfoe of Kerkyra, dat aan de oostkust van het eiland ligt. De kust is veelal rotsachtig.

In de vele baaien vindt men grindstranden. Dat is een van de redenen waarom snorkelen populair is op Korfoe. Het hoogste punt van het eiland is de 906 meter hoge Pantokrator. Vanwege de relatief hoge hoeveelheid neerslag is het eiland zeer groen met heel veel olijfbomen en heeft het een gunstig klimaat. Een van de belangrijkste toeristische attracties is het Achilleion, een paleis dat tussen 1890 en 1892 werd gebouwd door de Oostenrijkse keizerin Elisabeth (Sisi). Het neoklassieke gebouw werd door de keizerin vernoemd naar haar klassieke held Achilles.

Check de mooiste hotels en beste deals onder andere bij; TUIPrijsvrij en Corendon.

Lefkada (Lefkas)

Zomervakantie; kindvriendelijke zon bestemmingen in Nederland en Europa - Reisliefde

Lefkada ligt ook in de Ionische Zee, en is verbonden met het vasteland via dijken en een pontonbrug. Een veerdienst onderhoudt verbindingen met de andere Ionische Eilanden Kefalonia, Ithaka en Meganisi. De gelijknamige hoofdstad Lefkada ligt in in het noorden van het eiland. Volgens sommigen is Lefkada, en niet het eiland dat nu Ithaca wordt genoemd, het Homerische Ithaca van Odysseus, aangezien de Odyssee vermeldt dat het eiland vanop het vasteland te voet kon worden bereikt.

Lefkada is het meest bergachtige van de Ionische eilanden. De vlakke gedeelten van het eiland beslaan slechts een kwart van het eiland, de rest is heuvelachtig en bergachtig. De hoogste bergtop op het eiland is de Elati met 1.158 meter hoogte. De kust van het eiland is grillig en het eiland heeft veel baaien. Rond het eiland bevinden zich ook enkele kleinere eilandjes, waarvan een aantal onbewoond en prive-eigendom zijn.

Check de mooiste hotels en beste deals onder andere bij; TUIPrijsvrij en Corendon.

Kos

Het eiland Kos ligt in het oosten van de Egeïsche Zee en is het op twee na grootste eiland van de Dodekanesos, de Twaalf Eilanden voor de kust van Bodrum in Turkije. De hoofdstad van het eiland in het noorden is de gelijknamige plaats Kos, aan het noordoosten van het eiland. Het eiland is 40 km bij 8 km groot en heeft een oppervlakte van circa 290 km². In de oudheid was Kos beroemd vanwege het sanatorium, het Asklepieion. Behalve Hippocrates zijn ook de schilder Apelles en de dichter Philitas en misschien Theocritus beroemde Griekse burgers van Kos.

Het van oorsprong vulkanische eiland wat nog te merken is aan de warmwaterbronnen kent zowel vruchtbare vlaktes als onvruchtbaar bergland. Het grootste deel van het eiland wordt gedomineerd door een keten van heuvels en bergen op de zuidelijke helft, met als hoogste top de Dikeos (846 m).

Aan de zuidkant van deze keten is de kuststrook zeer smal en vind je uitgestrekte glooiende en vlakke gebieden. In het zuidwesten vind je het schiereiland Kefalos. Langs de kust van Kos komen verschillende soorten zeeschildpadden voor, waaronder de beschermde karetschildpad. Verder kan men overal op het eiland landschildpadden tegenkomen.

Kos-Stad is de hoofdstad van het eiland, heeft de grootste haven en is het toeristische en culturele centrum. Dicht bij de haven ervan staat de 14e-eeuwse burcht de Neratzia. Traditioneel gezien lagen de belangrijkste nederzettingen van het eiland meer landinwaarts aangezien dat veiliger was en koeler in de zomer, de kustplaatsen waren satelliet vissersdorpen. Vanwege de opkomst van het toerisme zijn deze nu populaire badplaatsen geworden. Op de helling van de Dikeos ligt het zeer toeristische dorpje Zia.

Check de mooiste hotels en beste deals onder andere bij; TUIPrijsvrij en Corendon.

Zakynthos

Zomervakantie; kindvriendelijke zon bestemmingen in Nederland en Europa - Reisliefde

Zakynthos behoort met onder meer Lefkas en Kefalonia tot de Ionische Eilanden. De totale kustlengte is ongeveer 123 kilometer. Het hoogste punt van het eiland is Vrachionas, op 758 meter boven de zeespiegel. Het eiland Zakynthos ligt ten westen van het vasteland van Griekenland, ongeveer op gelijke hoogte met Sicilië. De hoofdstad van het eiland is het gelijknamige Zakynthos ofwel Zante en ligt aan de zuidoostkust. Het eiland is vernoemd naar de zoon van Dardanos, de koning van Troje.

Het eiland is voor veel mensen een geliefde vakantiebestemming. Vanaf Zakynthos kan je ook reizen naar andere eilanden zoals Kefalonia of het vasteland. Bij Laganas staat de ruïne van het kasteel Sarakíno, dat in de 18e eeuw beschouwd werd als het mooiste gebouw van het eiland, maar tijdens de aardbeving van 1953 bezweken is. De meest populaire bezienswaardigheid van het eiland is het scheepswrak Navagio dat vanwege de kliffen niet kon worden geborgen en is aangespoeld op ‘Shipwreck Beach’ wat een prachtig strand is tussen de rotsen.

Check de mooiste hotels en beste deals onder andere bij; TUIPrijsvrij en Corendon.

Karpathos

Karpathos is een langgerekt Grieks eiland en deel van de Dodekanesos. Het is het op een na grootste eiland van deze eilandengroep, het ligt tussen Rhodos en Kreta in. Het zeer kleine eilandje Saria lijkt in het noorden aan Karpathos vast te liggen. Karpathos stad ligt in het zuidoosten van het eiland, en is de hoofdplaats. Andere steden op het eiland zijn de noordelijker gelegen Olympos en Diafani. In Othos is er een museum. Vanaf dit eiland kan je met een veerboot naar Kreta en Rhodos. De Karpathische Zee is naar Karpathos genoemd.

Check de mooiste hotels en beste deals onder andere bij; TUIPrijsvrij en Corendon.

Samos

Zomervakantie; kindvriendelijke zon bestemmingen in Nederland en Europa - Reisliefde

Samos is een Grieks eiland in het oosten van de Egeïsche Zee, vlak voor de kust van Klein-Azië. Vathy (of Samos-stad) is de hoofdstad van het eiland. Het is een havenstad in het noordoosten van het eiland. Het eiland heeft hoge bergen, zoals de Kerketefsberg in het westen, die met 1437 meter een van de hoogste bergen van de Egeïsche Zee is, en de Ampelosberg in het midden van het eiland, die 1150 meter hoog is.

Populaire vakantiebestemmingen zijn de stad Pythagoreio, vernoemd naar de wiskundige filosoof Pythagors van de gelijknamige stelling die hier is geboren ligt aan de zuidoostkust. De plaatsen Vathy en Karlovasi liggen in het noorden van het eiland. Samos heeft een aantal mooie kloosters.

Check de mooiste hotels en beste deals onder andere bij; TUIPrijsvrij en Corendon.

Kreta

Zomervakantie; kindvriendelijke zon bestemmingen in Nederland en Europa - Reisliefde

Kreta is het grootste van de Griekse eilanden en de populairste vakantiebestemming in Griekenland in het zuiden van het land. Door de ligging tussen de kusten van Klein-Azië, Cyprus, Egypte en Syrië heeft Kreta een lange geschiedenis als centrum van de zeehandel. Tussen 1600 en 1400 v.Chr. bereikten de Kretenzers door die ligging een hoog beschavingspeil, dankzij hun heerschappij die op zeemacht berustte, wat nog terug te zien is in onder andere Knossos. Veel Grieken hebben hier een vakantiehuis en wonen de rest van het jaar op het vasteland.

De grootste stad van Kreta is Iraklion (Heraklion) en de vierde stad van Griekenland. Andere populaire steden zijn Chania, Rethimnon, Agios Nikolais, Ierapetra in het zuiden en Sitia in het oosten. Kreta is zeer bergachtig, in de de Lefka Ori (Witte Bergen) valt in de winter sneeuw die zelfs tot juni blijft liggen. Hier vind je ook de populaire Samariakloof.

In het Oosten ligt bij de Lassithihoogvlakte. De bergen bestaan grotendeels uit kalksteen en herbergen veel grotten en tegen de 50 kloven. De kustlijn heeft een lengte van ruim 1050 km. De zuidkust van Kreta kenmerkt zich door de steile rotswanden en door sterke erosie. De noordkust is relatief vlakker en aan deze zijde bevinden zich dan ook de meeste stranden.

Het massatoerisme vindt voornamelijk plaats tussen Iraklion en Malia aan de noordkust van Kreta op korte afstand van Heraklion. Het binnenland en de zuidkust zijn veel minder toeristisch. Mede vanwege het klimaat, de stranden en de vele overblijfselen van de Minoïsche cultuur is dit een populaire vakantiebestemming geworden met diverse hotels, appartementen en resorts met waterparken. Het eiland is vooral populair bij Britten en Duitse toeristen. Nederland is goed voor meer dan 11% van het totaal aantal toeristen dat Kreta jaarlijks bezoekt.

Lees ook: Kreta met kinderen

Check de mooiste hotels en beste deals onder andere bij; TUIPrijsvrij en Corendon.

Lesbos

Zomervakantie; kindvriendelijke zon bestemmingen in Nederland en Europa - Reisliefde

Lesbos is een Grieks eiland in de Egeïsche Zee, niet ver van de kust van Turkije en Klein-Azië en is een van de grootste eilanden van Griekenland. Het eiland is ontstaan uit twee, nu niet meer actieve vulkanen, wat te merken is aan de warmwaterbronnen. De oorspronkelijke vulkaankegels vormen nu de baaien Golf van Kallonis en de kleinere baai, de Golf van Gera. De baaien zijn redelijk visrijk en bekend om hun sardines. Het noordelijk deel van het eiland is onvruchtbaar en kaal. Het zuidelijk deel is wel vruchtbaar en is bebost met miljoenen olijfbomen. Het gehele eiland is opgenomen in het Global Geopark Network.

In 2015 werd het eiland een symbool voor de vluchtelingencrisis in Europa. Talrijke vluchtelingen, afkomstig uit Syrië en andere landen, kwamen uit het nabijgelegen Turkije naar Lesbos om zo de Europese Unie te bereiken. Op Lesbos ontstond het vluchtelingenkamp Moria, dat in 2020 door brand werd verwoest.

Populaire bezienswaardigheden zijn het Byzantijnse kasteel en het amphitheater in Mytilini en het versteende woud van Sigri. Ook zijn er nog diverse Griekse en Romeinse ruïnes. Rondom het eiland en ook in de baaien zijn stranden. Het strand van Vatera is met 7 kilometers het langste van het eiland. Sommige stranden hebben kleine afgeslepen zwarte kiezels. Ook vind je hier flamingo’s.

Check de mooiste hotels en beste deals onder andere bij; TUIPrijsvrij en Corendon.

Nederlandse Antillen

De ABC-eilanden bestaan uit Aruba, Bonaire en Curaçao en behoren tot de Benedenwindse Eilanden van de Kleine Antillen. De naam verwijst naar de ligging ten opzichte van de heersende noordoostelijke passaatwinden. Deze eilanden liggen voor de kust van Venezuela. Aruba en Curaçao hebben een status aparte binnen het Koninkrijk der Nederlanden. Bonaire is sinds oktober 2010 een bijzondere gemeente van Nederland.

Curaçao

Zomervakantie; kindvriendelijke zon bestemmingen in Nederland en Europa - Reisliefde

Curaçao is samen met het onbewoonde eiland Klein Curaçao een autonoom deel van de staat het Koninkrijk der Nederlanden. De hoofdstad en grootste plaats op het eiland is Willemstad, tevens voormalig hoofdstad van de gehele Nederlandse Antillen. Er wordt hier Nederlands gesproken waardoor dit met families een populaire vakantiebestemming is.

Op Curaçao zijn veel overblijfselen van het koloniale verleden. Het duidelijkst is dat terug te zien in de bijzondere architectuur van 17e tot vroeg-20e-eeuwse panden in Willemstad. Vanwege de aard en dichtheid van de gebouwen staan de wijken Punda, Otrobanda, Scharloo en het smalgedeelte van Pietermaai in het historisch centrum van Willemstad op de Werelderfgoedlijst van UNESCO. Ook zijn landhuizen en voormalige plantagehuizen tot monument verklaard.

Curaçao is het hele jaar door een populaire vakantiebestemming in de Caribische zee. Je vindt hier witte zandstranden, blauwe zee en palmbomen. In totaal zijn er maar liefst 38 stranden. Ook vanwege de onderwaterwereld en tientallen adembenemende duik- en snorkellocaties wordt het eiland terecht benoemd tot duikersparadijs. De onderwaterwereld van Curaçao heeft vele kleurrijke inwoners, als papegaaivissen, schildpadden, maanvissen en dolfijnen.

Check de mooiste hotels en beste deals onder andere bij; TUIPrijsvrij en Corendon.

Linda van Aken
Laatste berichten van Linda van Aken (alles zien)

Leave a comment

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

    Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.