Skip to Content

Zonnigste steden ter wereld

Zonnigste steden ter wereld

Lekker weer hebben als je op vakantie gaat, wil wie dat nou niet? Want, zeg nou zelf, alles is toch veel mooier met een lekker zonnetje? En of je nu in de zomer op reis gaat of de Nederlandse winter probeert te ontvluchten: in deze steden heb je een zeer grote kans dat de zon schijnt. Tip: vergeet je zonnebrand niet!

Yuma, Arizona, Verenigde Staten

Zonnigste steden ter wereld - Reisliefde

Met een gemiddelde van 4.015 zonuren per jaar gaat de titel ‘zonnigste stad ter wereld’ met stip naar Yuma, Arizona in de Verenigde staten. Yuma ligt op zo’n 48 kilometer van de grens tussen Mexico en de VS. Het is de droogste stad van het land. De hoogste temperatuur in juli ooit gemeten is 51 graden Celsius.

Veel gepensioneerde burgers komen naar de stad toe om hier hun winter door te brengen. Met zoveel zonneschijn is het een uitermate geschikte plek voor buitenactiviteiten.

Bilma, Nigeria

Zonnigste steden ter wereld - Reisliefde

Midden in de Sahara vind je de oasestad Bilma. In de zomermaanden ligt de temperatuur boven de 40 graden Celsius en in de winter is het met zo’n 27 graden Celsius, iets beter uit te houden. Bilma telt maar liefst 4.000 zonuren per jaar!

Marsa Alam, Egypte

Zonnigste steden ter wereld - Reisliefde

De stad aan de Rode zee was een belangrijke stad vanwege de handel van grondstoffen. Eind jaren ’80 werd de stad herontdekt en inmiddels is het een populaire badplaats. Veel mensen komen hier naartoe om te duiken en te snorkelen. Met 3.958 uren zon per jaar is Marsa Alam een prima vakantiebestemming.

Dakhla Oasis, Egypte

Zonnigste steden ter wereld - Reisliefde

De Dakhla Oasis, ook wel Inner Oasis genoemd, betekent “de binnenste oase”. Het is één van de zeven Westelijke Oases in Egypte. Dit paradijsje is ongeveer 80 kilometer van oost naar west en van noord naar zuid is het land 25 kilometer lang. Er wonen ongeveer 75.000 mensen. De oase ligt in de Westelijke Woestijn, op 350 kilometer van de Nijl.

Er zijn veel ruïnes te vinden uit verschillende tijdperken in het verleden. Het aantal zonuren per jaar is gemiddeld 3.943.

Keetmanshoop, Namibië

Zonnigste steden ter wereld - Reisliefde

Keetmanshoop werd vroeger wel Modderfontein of Swartmodder genoemd, vanwege de rivier die door de stad loopt. Als het flink regent, dan neemt de rivier een flinke stroom modder mee, waardoor de rivier zwart van kleur is. De stad ligt in het zuiden van Namibië, op een heuvelrug bij de Namibwoestijn. Met ruim 3.906 uren zon per jaar krijgt Keetmanshoop een plekje in deze lijst van zonnigste steden ter wereld.

Aswan, Egypte

Zonnigste steden ter wereld - Reisliefde

In het Zuiden van Egypte ligt de levendige stad Aswan, met haar kleurrijke markten en toeristische attracties. Toch is de stad een minder drukke vakantiebestemming dan andere steden in het land. Vanwege het subtropisch woestijnklimaat regent het er bijna niet.

De temperaturen lopen van gemiddeld 26 graden Celsius in de winter tot meer dan 40 graden Celsius in de zomer. De zomerdagen zijn dus heet. Wil je de stad verkennen, dan kun je dat beter in de winter doen. Aswan heeft gemiddeld 3.900 uren zon per jaar. Met minder dan 1 millimeter gemiddelde jaarlijkse neerslag kun je wel zeggen dat er ook extreme droogte heerst.

Phoenix, Arizona, VS

Zonnigste steden ter wereld - Reisliefde

Nog een Amerikaanse stad in Arizona in het lijstje: Phoenix. Jaarlijks schijnt hier zo’n 3.872 uren de zon. ‘De Vallei van de zon’ zoals de stad ook wel genoemd wordt, kenmerkt zich door lange, hete zomers met een gemiddelde van 42 graden en korte, milde winters. In juni 1990 is met 50 graden Celsius een recordtemperatuur bereikt. De schaarse neerslag die er valt, valt vooral in juli, dat als ‘natste maand’ van het jaar wordt gezien.

Calama, Chili

Zonnigste steden ter wereld - Reisliefde

Calama is de plek waar de minste regen ter wereld valt. Het is zelfs zo, dat in 1974 de eerste neerslag sinds 400 jaar viel! De stad ligt op 2260 meter hoogte en is omringd door woestijn, bergen en valleien. De gemiddelde temperaturen variëren van 24,5 graden Celsius in de zomer tot 17,1 graden Celsius in de winter. De Lao Rivier heeft ervoor gezorgd dat meer toeristen Calama bezoeken. Je kunt hier namelijk prima vissen en zwemmen. Aantal uren zon per jaar: 3.868.

Las Vegas, Nevada, Verenigde Staten

Zonnigste steden ter wereld - Reisliefde

Groot, groter, grootst! De bruisende entertainmentstad in het oosten van de Verenigde Staten heeft gemiddeld per jaar 3.825 zonuren. Hoewel je daar niets van merkt als je in de populaire badplaats rondloopt, ligt de stad midden in de woestijn.

Door dit woestijnklimaat zijn temperaturen rond de 35 graden of hoger geen uitzonderingen. De gemiddelde temperatuur in juli is 33,6 graden Celsius en de gemiddelde temperatuur in december ligt op zo’n 8,7 graden Celsius. Er valt jaarlijks niet meer neerslag dan 110 millimeter.

Dongola, Soedan

Zonnigste steden ter wereld - Reisliefde

In de hoofdstad van Noord-Sudan schijnt gemiddeld 3.814 uur per jaar de zon. Het woestijnklimaat zorgt er voor een gemiddelde temperatuur van 43 graden in juni en 18 graden Celsius in de winter. De stad, aan de oevers van de Nijl, heeft naast hotels en restaurants tussen de palmbomen, allerlei toeristische bezienswaardigheden, waaronder de tempel van Kawa.

Tucson, Arizona, Verenigde Staten

Zonnigste steden ter wereld - Reisliefde

Na Phoenix is Tucson de tweede grootste bevolkte stad van Arizona. Tucson ligt wat hoger dan Phoenix, waardoor het er, relatief gezien, net iets koeler en natter is. Maar door het woestijnklimaat kunnen temperatuur nog gemakkelijk oplopen tot boven de 38 graden Celsius, Tucson heeft gemiddeld 3.806 zonuren per jaar.

Kharga, Egypte

Zonnigste steden ter wereld - Reisliefde

Kharga (3.791 zonuren per jaar) is één van de andere Westelijke Oases in Egypte. De gemiddelde temperatuur is in juni met 40 graden het hoogst. Dan is ook de meeste zonneschijn. Het is een fantastisch gebied om de zonsondergang te bekijken. Ook deze oase bevat tal van oude ruïnes om te bezoeken.

El Paso, Texas, Verenigde Staten

Zonnigste steden ter wereld - Reisliefde

In El Paso, oftewel ‘the sun city’, schijnt gemiddeld 302 dagen per jaar de zon. Een toepasselijke bijnaam dus. Met een gemiddeld aantal zonuren van 3.763 per jaar is het hier prima vertoeven. In juni is het hier het warmst en kan de temperatuur oplopen tot 32 graden Celsius. Je kunt hier het grootste stadspark van de VS vinden en dat is de ideale uitvalsbasis om te genieten van de zon en de heerlijke temperatuur.

Upington, Zuid-Afrika

Zonnigste steden ter wereld - Reisliefde

In de Noord-Kaap van Zuid-Afrika ligt Upington, met gemiddeld 3.700 uren zon per jaar. In de maanden november, december en januari is het zelfs de zonnigste plek van de wereld. Dit was ook een van de locaties van Wie is de Mol in Zuid-Afrika.

Sacramento, Californië, Verenigde Staten

Zonnigste steden ter wereld - Reisliefde

In Sacramento schijnt in de zomermaanden juli, augustus en september gemiddeld 14 uur en 12 minuten per dag de zon. Dit is bijna het hoogst haalbare! Daarmee is de stad in die periode een van de zonnigste plaatsen van de VS. In totaal heeft Sacramento een gemiddeld aantal zonuren van 3.620 per jaar.

Carmen van Verseveld

Leave a comment

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

    Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.