In de Limburgse dierentuin GaiaZOO zijn de voorbereidingen voor het zandsculpturenfestival ‘ZOO van ZAND’ gestart. Aankomende vijf weken worden op verschillende plekken in het park tien zandsculpturen gebouwd die in het teken staan van natuur- en soortbehoud.
Hiermee wil GaiaZOO haar bezoekers meer leren over onder meer bedreigde diersoorten, fokprogramma’s en wat de dierentuin zelf doet om de natuur te beschermen. In totaal werken negen kunstenaars uit Nederland en Canada mee aan de bouw van de sculpturen van Zand van Zoo. Bezoekers van het park kunnen de aankomende weken de kunstenaars dagelijks aan het werk zien. Begin juni wordt het festival feestelijk gelanceerd.
Zoo van Zand
Het zandsculpturenfestival ZOO van ZAND in de Limburgse dierentuin GaiaZOO wordt vandaag officieel geopend. De afgelopen zes weken is er door de kunstenaars gewerkt aan de bouw van de sculpturen. De bezoekers van de dierentuin konden tijdens de opbouw meekijken; van korrel tot een volwaardig zandsculptuur.
Tien kunstenaars hebben gewerkt aan tien zandsculpturen die allemaal in het teken staan van natuur- en soortbehoud. Hiermee wil GaiaZOO haar bezoekers meer leren over onder meer bedreigde diersoorten, fokprogramma’s en wat de dierentuin zelf doet om de natuur te beschermen. Voor de bouw van de Zand van Zoo sculpturen is in totaal 300 ton zand gebruikt dat letterlijk afkomstig is van Limburgse bodem. Dankzij een speciale beschermlaag zijn de zandsculpturen bestand tegen weer en wind. De kunstwerken zijn tot het najaar in de dierentuin te bewonderen.
Twee kunstenaars werken aankomende week aan de eerste zandsculptuur: een vier meter hoog en acht meter breed sculptuur van een groep savannedieren die in het wild met uitsterven wordt bedreigd, zoals de witte neushoorn. “Meer dan 40.000 dier- en plantensoorten lopen gevaar uit te sterven,” vertelt Rob Huppertz, directeur GaiaZOO. “Door middel van een levensgroot zandbouwwerk vragen we aandacht voor het behoud van deze soorten.”
Voor de bouw van de sculpturen wordt in totaal 300 ton zand gebruikt dat letterlijk afkomstig is van Limburgse bodem. “Het zand uit onze eigen rivieren bleek qua structuur perfect voor gebruik. Om het werkbaar te maken, moest het wel eerst met water worden samengeperst en laag voor laag worden aangestampt. Zo is er een hard zandblok van gemaakt, waar vervolgens de kunstenaar in kan snijden.”
Zandkunstenaars uit verschillende uithoeken
Uit verschillende uithoeken van het land heeft een groep bekende zandkunstenaars zich verenigd in Kerkrade om mee te werken aan het zandsculpturenfestival. Zo wordt Johannes Hogebrink, finalist van het programma Aan het Zand, verantwoordelijk voor de sculptuur van moeder aarde (GAIA).
Anique Kuizenga, bekend als jurylid van het SBS-6-programma De IJsmeesters, werkt mee aan de berberapensculptuur. “Ik ben ontzettend blij dat ik onderdeel ben van dit bijzondere project. Het thema natuur- en soortbehoud spreekt mij erg aan. Ik vind het geweldig dat ik mijn liefde voor dieren mag combineren met mijn werk.”
Zandkunstenaars in actie
Op verschillende plekken binnen de dierentuin werken negen kunstenaars aan tien zandsculpturen. Alle sculpturen verwijzen naar het thema natuur- en soortbehoud. Een belangrijk thema binnen het bestaansrecht van GaiaZOO. Zo is de dierentuin er niet enkel ter recreatie, maar ook ter educatie, voor onderzoek én voor het behoud van de natuur.
Zo zet GaiaZOO zich samen met andere Europese dierentuinen (verenigd in EAZA) in voor honderden bedreigde diersoorten. Dit gebeurt via zogenaamde EEP-fokprogramma’s. Het doel hiervan is om gezonde populaties dieren in dierentuinen te behouden. Enkele diersoorten, zoals de gouden leeuwaap en het Przewalskipaard, leven dankzij de EEP-programma’s zelfs weer in hun natuurlijke leefgebied.
Bezoekers van het park kunnen de komende vijf weken bij Zoo van Zand dagelijks kunstenaars aan het werk zien. Ook is het mogelijk het proces van de eerste uitsnede tot een volwaardig sculptuur online te volgen via een livestream. Daarnaast worden op sociale media regelmatig updates over de sculpturen en kunstenaars gedeeld. Vanaf 2 juni zijn alle sculpturen te bezichtigen en wordt ZOO van ZAND officieel geopend.
Meer informatie vind je hier.
- Tips voor het winterklaar maken van je vakantiehuis - 20 september 2023
- Vijf Franse stedentrips met de trein - 20 september 2023
- Wat heb je nodig voor een zakelijke roadtrip door Europa? - 15 september 2023
Leave a comment