Skip to Content

Zuiderzeemuseum Enkhuizen met kinderen

Zuiderzeemuseum Enkhuizen met kinderen

Soms is het lastig om een begin op papier te krijgen als je zó veel te vertellen hebt! Wat een belevenissen bij het Zuiderzeemuseum. Niet alleen voor de kinderen, maar ook voor ons. Alleen de weg er naar toe al. Het is een stukje rijden vanaf het Noorden, maar als je eenmaal via een weg door het water naar je bestemming rijdt, dan is dat alleen al de moeite waard, helemaal met twee stuiterende kindjes achterin voor wie het helemaal ongrijpbaar is.

Na het parkeren van de auto (op de overigens ruime parkeerplaats, die duidelijk aangegeven staat) haal je de kaartjes voor het museum bij de entree en zie je daar precies hoelang je nog op de boot moet wachten. Boot?

Zuiderzeemuseum met de boot

De reis naar het Zuiderzeemuseum, want daar heb ik het over, is een bijzondere. Met andere bezoekers stap je aan boord en vaar je naar het Buitenmuseum. Eenmaal aangekomen ontmoeten op een bijzondere manier twee werelden elkaar. Die van nu met de waterspelletjes in Waterwerken en die van vroeger als je de kalkovens bekijkt die aan het begin van het museum staan.

Waterdoepark

Waterwerken is, zoals de naam doet vermoeden waterrijk, een waterdoepark. Het is een plein met picknickmogelijkheid waardoor een watergoot loopt waar je kunt pompen of verzuipen. De kinderen kunnen grote dobbers vissen of roeien in een roeibootje langs verschillende onderdelen in het water. Ga op avontuur en ontdek!

Openluchtmuseum

Hierna loop je even verder zo het dorp in en kun je heerlijk op je gemakje slenteren, leren, binnenkijken in huisjes van lang geleden en je, dankzij de acteurs én de spelletjes van vroeger verbeelden dat je in een tijdmachine gestapt bent. Er staan hoepels, diabolo’s en stokpaardjes klaar. Ook is er een plein waar allerlei ouderwetse spelletjes staan, waar je lekker tussendoor kunt vliegen van spel naar spel. Je kunt zelf je springtouw maken of een bootje van een klomp, of allebei.

Bedenk je bij het bootje goed dat er werk in gaat zitten, dus ga op tijd. Oh, en grote kans dat papa, mama, opa of oma meer bouwt dan de kinderen, even afhankelijk van de leeftijd! Op dit moment is er ook de mogelijkheid tot het volgen van een speurtocht, wat je op de terugweg op de boot een leuk presentje oplevert. Nu had ik van het presentje in alle eerlijkheid iets meer verwacht, maar goed, iets met een gegeven paard én de kinderen vonden het best leuk.

Ver van te voren verheugde ik me al op de paling, waarvan ik wist dat het in het museum vers gerookt werd. Wat hebben we gesmuld! Niet iedereen had er even veel trek in, maar de oudste ging als een vogeltje met open bekkie langs mij en opa & oma. Prachtig! Trek in iets anders lekkers? Haal je hart op bij de bakker (heerlijke fudge) en het ouderwetse snoepwinkeltje met onder anderen boterruitjes, boterbabbelaars en stroopsoldaatjes.

Onderweg kun je jezelf verder trakteren op een heerlijke puntzak patat. Heb je zin in ander eten, dan is er een goed buffetrestaurant. Hier kun je terecht voor broodjes met soep, huisgemaakte friet of ander lekkers. Zoals gezegd kun je ook prima picknicken, hiervoor kun je niet alleen bij Waterwerken terecht, bij de oud-Hollandse spelletjes is er ook een mogelijkheid en verder staan er door het museum bankjes en is er een prachtige muziekkoepel waar je ook prima je broodje kunt eten.

De verkleedkist

Hoogtepunt van de dag was voor onze kleintjes “De verkleedkist”. Eerlijk gezegd was het ook voor mij een hoogtepunt! Tranen door een gigantische glimlach! Ze werden met de seconde schattiger tijdens het verkleden. Het begon al met het uitzoeken van de klompjes, die kleine voetjes, zo schattig. Laagje na laagje werden ze meer om op te vreten en ze zijn al zo onwijs mooi (uiteraard ben ik in het geheel niet bevooroordeeld). Toen ze klaar waren, liepen ze trots als een pauw in klederdracht door het openluchtmuseum.

Overdekt museum Enkhuizen

Omdat het heerlijk weer was en de kinderen buiten zo genoten van alles, hebben we het Binnenmuseum overgeslagen, samen met wat het prachtige openluchtmuseum te bieden heeft, hebben we dus reden genoeg om een keertje terug te gaan en dat doen we zeker!

Meer informatie vind je hier.

Zijn jullie al eens in het Zuiderzeemuseum geweest?

Redactie Reis-liefde
Laatste berichten van Redactie Reis-liefde (alles zien)

Leave a comment

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

  1. Godelieve schreef:

    Dit was een van de favoriete museums van mijn kinderen toen ze jonger waren en daar zijn we dan ook heel wat keren geweest. Het is wel al wat langer geleden maar ik heb er leuke herinneringen aan.

    Fijn dat jullie er zo van hebben genoten Linda 🙂

  2. Martha schreef:

    Ik ben daar nog nooit geweest. Maar zo te lezen is het wel de moeite waard.

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.