Skip to Content

Zuidpolder Barendrecht: Een uniek natuurgebied in de Randstad

Zuidpolder Barendrecht: Een uniek natuurgebied in de Randstad

In het drukke Rotterdam is het soms moeilijk om nog groene oases te vinden waar je even kunt ontsnappen aan de hectiek van alledag. Maar gelukkig zijn die er wel degelijk, en één daarvan is de Zuidpolder in Barendrecht.

Dit unieke natuurgebied biedt ruimte aan allerlei planten en dieren, en is bovendien een prachtige plek om te wandelen, fietsen of gewoon even tot rust te komen. In dit artikel nemen we je mee op een ontdekkingstocht door de Zuidpolder.

Geschiedenis

De Zuidpolder is ontstaan in de jaren ’70 van de vorige eeuw, toen de gemeente Barendrecht besloot om het gebied tussen de Oude Maas en de Carnisserwetering te ontwikkelen tot een groene bufferzone tussen Rotterdam en Barendrecht.

Door de aanleg van een aantal grote plassen en de inrichting van het gebied als natuurgebied werd de Zuidpolder in plaats van landbouwgebied een belangrijke plek voor allerlei planten en dieren.

In de jaren ’90 werd de Zuidpolder verder ontwikkeld tot een recreatiegebied, met wandelpaden, fietspaden en horecavoorzieningen.

Tegenwoordig is de Zuidpolder een geliefde plek bij natuurliefhebbers, wandelaars en fietsers, maar ook bij gezinnen met kinderen die hier heerlijk kunnen spelen en ravotten in de natuur.

Natuur

De Zuidpolder is een bijzonder natuurgebied, met een grote variatie aan planten en dieren. Zo zijn er in het gebied verschillende soorten orchideeën te vinden, waaronder de zeldzame moeraswespenorchis en de gevlekte orchis. Ook groeien er bijzondere planten als de blaasjeskruid, het moeraskartelblad en de zonnedauw.

Op het gebied van fauna is de Zuidpolder minstens zo interessant. Zo leven er in het gebied diverse soorten vogels, waaronder de grutto, de tureluur en de kievit. Ook zijn er regelmatig lepelaars te zien, die hier foerageren op zoek naar voedsel. Daarnaast leven er diverse soorten amfibieën en reptielen in de Zuidpolder, zoals de ringslang en de kamsalamander.

Wandelen en fietsen

De Zuidpolder is een heerlijke plek om te wandelen en fietsen. Er zijn diverse wandelroutes uitgestippeld door het gebied, variërend in lengte van een paar kilometer tot ruim tien kilometer. De routes voeren langs de mooiste plekjes van de Zuidpolder, zoals de Kleine Polder, de Blauwe Loper en het speelbos. Ook kun je een bezoek brengen aan de schaapskooi, waar je de schapen van dichtbij kunt bekijken.

Fietsen kan natuurlijk ook in de Zuidpolder. Er zijn verschillende fietsroutes uitgezet door het gebied, variërend in lengte en moeilijkheidsgraad. Zo kun je bijvoorbeeld kiezen voor een ontspannen fietstocht langs de vele waterpartijen en groene weides, of juist een uitdagende mountainbikeroute door het heuvelachtige terrein.

Tijdens je wandeling kun je zomaar een ontmoeting hebben met de Schotse Hooglanders die er grazen. Deze imposante runderen zijn een prachtig gezicht en dragen bij aan het beheer van het gebied. Ze houden het gras kort en zorgen daarmee voor meer ruimte voor planten en dieren.

Een andere leuke aanrader in de Zuidpolder is het vlonderpad, dat over het water loopt. Dit pad brengt je op plekken waar je normaal gesproken niet zou komen en geeft je een uniek uitzicht op de omgeving. Het vlonderpad is ook geschikt voor rolstoelgebruikers en kinderwagens.

Horeca

Na een wandeling of fietstocht is het natuurlijk heerlijk om even bij te komen met een hapje en drankje. Gelukkig zijn er verschillende horecavoorzieningen in de Zuidpolder, zoals het bezoekerscentrum De Kleine Duiker en het Paviljoen De Oude Tol.

Hier kun je terecht voor een kop koffie met iets lekkers, een heerlijke lunch of een gezellige borrel met vrienden of familie.

Conclusie

De Zuidpolder is een prachtig natuurgebied op steenworp afstand van Rotterdam, waar je heerlijk kunt wandelen, fietsen en genieten van de natuur. Met zijn diversiteit aan planten en dieren is de Zuidpolder een bijzondere plek, waar je altijd weer nieuwe ontdekkingen kunt doen.

Of je nu op zoek bent naar ontspanning, avontuur of gewoon een mooie plek om even tot rust te komen, de Zuidpolder heeft voor iedereen wat te bieden. Kom dus snel langs en ontdek dit unieke stukje natuur in het hart van de Randstad!

Meer informatie vind je hier.

Linda van Aken

Leave a comment

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

    Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.