Skip to Content

Zürich; bezienswaardigheden en activiteiten

Zürich; bezienswaardigheden en activiteiten

Zürich is de hoofdstad van het kanton Zürich én ook meteen de grootste stad van Zwitserland. Een prachtige stad om te bezoeken in het mooie Zwitserland. Wat verdient jouw aandacht als je deze stad bezoekt? Natuurlijk het oude centrum. En het prachtige meer. Of ga op stap en bezoek de volgende gebouwen, musea en ‘tuinen’.

Het meer van Zürich

Het meer van Zürich ligt ten zuidoosten van de stad. Het meer is ontstaan in de laatste ijstijd vanuit een gletsjer. Het meer is maar liefst 143 meter diep op zijn diepste punt. De ‘Goudkust’ van Zürich ligt aan de oostzijde van het meer en hier vind je dan ook een chique wijk van de stad met landhuizen en grote villa’s. Er gaat een veerdienst over het meer richting Horgen.

In de zomermaanden zijn er veerponten die naar meerdere dorpen langs het meer gaan. Je kunt heerlijk wandelen over de boulevard en hier zijn ook leuke terrasjes te vinden. Je kunt er zwemmen, een rondvaart doen of uiteraard op nog vele andere manieren op het water bezig zijn. 

Kunsthaus Zürich

In het Kunsthaus kun je exposities zien en er zijn diverse kunstverzamelingen. Het is een museum voor beeldende kunst en heeft al een geschiedenis vanaf 1794. Dat tijdstip was het begin van de verzameling en sinds 1847 is hier ook een museumgebouw voor in gebruik. Er zijn vele uitbreidingen geweest en het huidige hoofdgebouw dateert uit 1910. 

Meer info vind je hier.

Botanische tuinen

In Zürich vind je oude botanische tuinen, die al in 1837 zijn ontstaan. Het is een prachtig gebied om te bezoeken. In het arboretum kan je de bomen bekijken en er is een palmboomhuis en ook een middeleeuwse kruidentuin.

Zeker interessant als je open staat voor de kracht van medicinale planten en de zeer oude kennis die hierover bestaat (uit de 16e eeuw!). Met de grote glazen koepels heeft de botanische tuin een heel eigen sfeer. De tuin nodigt je uit om het jaar rond langs te komen… met zijn fascinerende plantendiversiteit van maar liefst (ongeveer) 7000 verschillende soorten.

Meer info vind je hier.

Zoo Zürich

De dierentuin van Zürich is het hele jaar geopend en alleen in de wintermaanden sluiten ze een uurtje eerder. Dus wanneer je ook in Zürich bent: je kunt zeker de Zoo bezoeken. Deze dierentuin staat bekend als één van de beste van Europa.

De dierentuin wordt steeds verder uitgebreid. Er is bijvoorbeeld een tropisch regenwoud en de dierentuin besteedt veel aandacht aan het welzijn van de dieren. Zo zijn de verblijven groot en mooi opgezet voor de dieren. 

Meer info vind je hier.

Uhrenmuseum Beyer

In de Bahnhofstrasse vind je het Uhrenmuseum. Je leert hier, uiteraard, van alles over uurwerken en klokken en hoe die gemaakt worden. Er is een prachtige collectie aan uurwerken te bewonderen. Maar liefst meer dan 500! Waarbij men zelfs teruggaat tot 1400 v. Chr. En hoe ze toen dus wisten hoe laat het was. Maar ook de uurwerken van nu zijn aanwezig. Beleef dus de wonderbaarlijke wereld van uurwerken!

Meer info vind je hier.

Speelgoedmuseum

Houd je meer van speelgoed, dan kun jij je hart ophalen in het speelgoedmuseum in de stad. Het is een privécollectie van Franz Carl Weber, die in 1948 overleden is. Het gaat dan ook om kinderspeelgoed van lang geleden.

Je kunt je vergapen aan miniatuurtreintjes, poppen en speelgoedsoldaten. Het museum is niet groot, maar wel mooi en met een uitgebreide collectie. Een website is niet te vinden, maar het adres is Altstetterstrasse 127.

Lindenhof

Vroeger stond er een Romeins kasteel op de Lindenhof. Het is een heuvel, waar je nu nog mooi kunt genieten van een prachtig uitzicht over de oude stad. De rivier de Aare is er ook te zien.

Sint-Pieterskerk

Uiteraard heeft ook deze stad een prachtige kerk die een bezoek meer dan waard is. Je vindt deze kerk naast de Lindenhof (de heuvel). Vroeger stond er op deze plek een Romeinse Jupitertempel! De huidige kerk dateert van 1706. De wijzerplaatklok is de grootste van Europa en heeft een diameter van 8,7 meter.

De kerk is iedere dag te bezoeken, maar de openingstijden zijn wel verschillend. Omdat hier wijzigingen in kunnen plaatsvinden, kun je het beste even de site checken. Hoewel ook daar erop wordt gewezen dat er soms kortstondige wijzigingen kunnen zijn. Een kerkdienst bijwonen kan uiteraard ook. Op zondagochtend om 10 uur is er een dienst. 

Meer info vind je hier.

Kerk van Fraumünster

Een andere kerk die een bezoek waard is, is de Fraumünster. Hier stond eerst een abdij voor welgestelde vrouwen. In 835 werd de abdij opgericht. Het bouwwerk is één van de oudste van Zürich. Het is een protestantse kerk waar je de diensten ook op zondagmorgen kunt meemaken. Het gebouw is iedere dag te bezoeken. Check de site, want er zijn uitzonderingen op bepaalde dagen. 

Meer info vind je hier.

Grössmunster

Nog een protestantse kerk, die ooit is ontworpen als kloosterkerk, is de Grössmunster. Rond 1100 werd met de bouw begonnen en deze was pas klaar in 1220. Het gebouw is in Romaanse stijl gebouwd. 

Meer info vind je hier.

Zwitsers Nationaal Museum

Een ander museum is het nationaal museum in de stad. Het bevindt zich in een oud gebouw en je kunt hier van alles leren en zien over de geschiedenis van Zwitserland. Ook kan je van alles ontdekken over ambachten. Het wapenarsenaal is eveneens een prachtige verzameling. 

Meer info vind je hier.

Rheinfall

De Rheinfall is een machtig schouwspel, want dit zijn de krachtigste watervallen van Europa. Weliswaar niet in Zürich zelf, maar vlakbij en daarmee meteen absoluut een bezoek waard als je hier toch bent. Het water stroomt 150 meter breed en gaat met een snelheid van 23 meter per seconde naar beneden! Er wordt van alles georganiseerd bij de Rheinfall.

In de nabijheid van de Rheinfall zijn de kastelen van Wörth en Laufen, welke je met een boot kunt bereiken. Ook kan je met een boottocht naar de rots die tussen de waterval instaat! Naast varen kan je ook kiezen voor een heerlijke wandel- of fietstocht en natuurlijk is er horeca waar je genieten kunt van mooie uitzichten. 

Meer info vind je hier.

Wil Cats

Leave a comment

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

    Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.