Skip to Content

Tips zwanger en vliegen

Tips zwanger en vliegen

Lekker op vakantie is altijd fijn. Ook als je zwanger bent. Misschien wil je juist nog even er op uit op een babymoon voordat de baby geboren is, omdat het er dan voorlopig waarschijnlijk niet inzit. Zeker niet naar jouw ideale vakantieland (om maar iets te noemen). Maar hoe zit het nu eigenlijk met het vliegen als je zwanger bent? Zijn er zaken waar je extra op moet letten? Tot wanneer mag je vliegen?

Vliegen en je zwangerschap

Allereerst de prangende vraag of het wel veilig is om te vliegen als je zwanger bent. Als alles met jou en de baby in orde is, kun je zorgeloos gaan vliegen. Er spelen inderdaad zaken als veranderingen in luchtdruk en luchtvochtigheid. Toch zal dit op zich niet erg zijn voor je baby en kan het niet een miskraam uitlokken of een te vroege geboorte.

Maar hierbij moet je uiteraard er wel zeker van zijn dat er niet al complicaties aanwezig zijn! Bepaalde medische problemen met moeder of kind kunnen er wel voor zorgen dat het beter is om geen risico’s te nemen en niet te gaan vliegen. Overleg dan ook altijd met je arts, verloskundige of gynaecoloog of je veilig op stap kunt gaan.

Tot wanneer mag je vliegen als je zwanger bent?

De meest standaard regel is dat je kunt vliegen tot je 36e week van je zwangerschap. Zoals hierboven beschreven overleg je even met je begeleider (verloskundige/gynaecoloog) of je nog veilig op stap kunt. Natuurlijk kunnen ook zij dat niet voor de volle honderd procent garanderen, maar je bent in ieder geval een stuk zekerder van je zaak.

Let er vervolgens op welke regels er bij de vliegtuigmaatschappij gelden met wie je mee wilt zoals bij Transavia. Want die verschillen wel degelijk per maatschappij! Ben je zwanger van meer dan 1 kindje? Bij een tweeling (of meerling) zwangerschap geldt de grens van 32 of 34 weken, afhankelijk van de maatschappij.

Wanneer ga je het beste op vakantie tijdens je zwangerschap?

Eigenlijk geldt dit voor iedere (verre) vakantie die je onderneemt: welk tijdstip is de meest ideale? Globaal genomen zal dit het tweede trimester zijn. De eerste weken hebben veel vrouwen last van allerlei zwangerschapskwaaltjes zoals misselijkheid en een hogere mate van vermoeidheid. Dat is natuurlijk niet echt een fijn uitgangspunt voor een vakantie.

Het laatste trimester krijg je te maken met allerlei ongemakken omdat je lichaam een steeds groter wordend kindje mee moet dragen en je lichaam zich gaat voorbereiden op de bevalling wat ook ongemakken mee kan nemen wat betreft je lichamelijke conditie.

In het midden van je zwangerschap zijn de kwaaltjes over maar kun je nog heel veel dingen gewoon doen. Ook je energielevel is tijdens deze periode meestal het fijnst. En dan hebben we het nog niet over het feit dat hoe verder je in je zwangerschap komt, de kans dat je gaat bevallen natuurlijk steeds groter wordt. Pas met 35 weken gaan vliegen kan dat risico immers toch wel met zich meenemen!

Verschillende verklaringen nodig

Als je al verder in je zwangerschap komt (na 28 weken) kan een vliegtuigmaatschappij eisen dat je een doktersverklaring kunt overleggen. Logisch, want ook zij lopen toch een bepaald risico door je zwanger mee te nemen. Dit wordt ook wel een fit-to-fly-verklaring genoemd. Deze gaat alleen nog een stap verder.

Juridisch gezien mag een arts deze niet afgeven! De arts zal zich moeten beperken tot enkel een zwangerschapsverklaring. Dat wil zeggen dat hij of zij geen medisch oordeel mag geven, maar wel mag constateren dat je zwanger bent. Overigens moet je met de zwangerschapsverklaring ook even opletten. Per maatschappij verschilt het namelijk ook hoe oud deze mag zijn!

Daarnaast kunnen vliegtuigmaatschappijen ook van je verlangen dat je een vrijwaringsverklaring tekent. Hierdoor laat jij weten dat alleen jij verantwoordelijk bent voor eventuele problemen die zich onderweg voordoen, en niet zij.

Check de vliegtuigmaatschappij!

Iedere maatschappij mag hierin zijn eigen regels volgen. Check dus even goed wat de regels zijn tot wanneer je vliegen mag en hoe het met de verklaringen zit. Zo voorkom je ellende op de dag dat je weggaat en je opeens een verklaring nodig blijkt te hebben (of dat je al niet meer mee zou mogen).

Op de sites van de vliegtuigmaatschappijen kun je deze regels vinden. Natuurlijk kunnen deze regels tussendoor aangepast worden, dus check altijd even de site. Ook als je al vaker met dezelfde maatschappij zwanger gevlogen hebt!

Scans op het vliegveld

Bij de veiligheidscontroles op de luchthaven moet je bijvoorbeeld door de metaaldetector lopen of de Security scanner. Dit zijn geen röntgenstralen en worden dan ook niet als een risico gezien. Een scanner die deze straling wel heeft vermijd je. Dit is bijvoorbeeld de Bodyscan.

Je kunt aan de douanebeambten vertellen dat je zwanger bent en dat je dus niet door de scanner wil. Ze kunnen je dan fouilleren (indien nodig) of laten je uiteraard gewoon zo passeren. Weet je niet of een scanner veilig is, dan kun je dit vanzelfsprekend ook eerst aan de douanebeambte vragen.

Tips voor zwanger vliegen

Je zult je zwanger toch anders voelen en bijvoorbeeld sneller last kunnen krijgen van wat ongemak. Daarom enkele tips om dit te verminderen/te voorkomen:

  • Zorg voor loszittende kleding waardoor je comfortabel kunt zitten
  • Af en toe even lopen kan voorkomen dat je last van je benen krijgt. Probeer dan ook een plek te bemachtigen waarbij je niemand lastig valt als je even wilt lopen. Een stoel aan het gangpad is dan ook geen overbodige luxe.
  • Je hebt kans dat je vaker naar het toilet moet omdat je zwanger bent. Ook daarvoor is een stoel aan het gangpad fijn!
  • Neem alle informatie rondom je zwangerschap mee. Mocht er onverhoopt iets gebeuren tijdens de vlucht of je vakantie, dan heb je in ieder geval alle gegevens bij je.
  • Drink voldoende. Dat is altijd al belangrijk, maar de drogere lucht in een vliegtuig vraagt om meer vocht…
  • Als je de gordel om moet doen, draag hem dan onder je buik.
  • Als je last hebt van opgezwollen voeten kan het fijn zijn om steunkousen te dragen. Dit zou eveneens de kans op trombose verkleinen.

Overige tips

Wees slim met het soort vakantie die je boekt. Zorg dat je niet naar een land gaat waar een ziekte heerst! En zeker niet 1 die gevaarlijk is voor je baby. Uiteraard ga je eveneens niet naar landen waar onrust heerst op wat voor manier dan ook. Waarom zou je onnodige risico’s opzoeken?!

Bekijk ter plekke waar een arts of ziekenhuis is mocht het nodig zijn. Noteer de telefoonnummers.
Zoals al eerder aangegeven: vlieg na overleg met je verloskundige. Ook als er niks aan de hand is.

Wil Cats

Leave a comment

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

    Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.