Skip to Content

Zwarte Woud; bezienswaardigheden, activiteiten en interessante steden

Zwarte Woud; bezienswaardigheden, activiteiten en interessante steden

Op zoek naar een bestemming niet te ver van Nederland die ook prima te doen is met de auto? Dan is het Zwarte Woud in het zuiden van Duitsland vlakbij de Vogezen in Frankrijk en de grens met Zwitserland een aanrader; of je hier nu in de zomer heen gaat of bijvoorbeeld in de herfst als de bossen prachtig kleuren in verschillende tinten oranje / rood. Het Zwarte Woud heet zo vanwege het dichte bos wat je hier vindt, maar staat ook wel bekend om de orgels, de koekoeksklokken, watervallen en kastelen. Die vind je hier volop. Ook vind je hier Europapark; het op twee na populairste pretpark van Europa.

Inhoudsopgave verberg

Freiburg im Breisgau

Zwarte Woud; bezienswaardigheden, activiteiten en interessante steden - Reisliefde

Freiburg ligt in het zuidwesten van Duitsland, vlakbij de grens met Frankrijk en Zwitersland en is de grootste stad van het Zwarte Woud. De stad staat bekend om de universiteit, het autovrije historische centrum, een zonnig klimaat en de wijngaarden. Bekende bezienswaardigheden in de stad zijn:

 • De Universiteit van Freiburg is een van de beroemdste Duitse universiteiten en bestaat al sinds 1457, daarom is het ook een van de oudste ter wereld.
 • De Munster met Hosannabel; rondom dit gebouw vindt er iedere dag een groente- en fruitmarkt plaats.
 • De kathedraal is een van de oudste kerken van Europa, je kan de toren beklimmen voor het uitzicht.
 • De Schwabentor en de Martinstor zijn de twee overgebleven stadspoorten.
 • Botanische tuin & Seepark
 • Vlakbij het historische centrum vind je de Schlossberg met bovenop de heuvel een toren. Vanaf hier heb je een goed uitzicht over het Zwarte Woud.
 • Freiburger Bächle

Karlsruhe

Karlsruhe met kinderen wat te doen; Bezienswaardigheden, activiteiten en tips uitjes omgeving Zwarte Woud - Mamaliefde.nl

Een andere grote stad aan de rand van het Zwarte Woud is Karslruhe, ook deze ligt vlakbij de grens met Frankrijk. Dankzij de gunstige ligging aan de Rijn is Karlsruhe één van de zonnigste en warmste steden in Duitsland. Deze stad met waaiervormigee straten zou ook de inspiratie vormen voor de aanleg van Washington DC.

 • De bekendste bezienswaardigheid van Karslruhe is het paleis, dit ligt midden in de stad en alle straten komen hier uit. Het paleis Karls Ruh van marktgraaf Karl Wilhelm werd in 1715 aangelegd. Rondom het paleis ligt een indrukwekkende paleistuin waar je kan wandelen en van april tot november een paleistreintje rijdt.
 • Het Badisches Landesmuseum is het grootste museum van de regio Baden-Württemberg en heeft tentoonstellingen van de prehistorie tot aan de 21e eeuw, het is ook één van de meest actieve musea in Duitsland.
 • De Botanische Tuinen, die zijn aangelegd in de achttiende eeuw, liggen aan de rand van de tuinen van het paleis van Karlsruhe.
 • Het Natuurhistorisch Museum is een aanrader voor het hele gezin. Je vindt hier onder andere een ‘vliegende’ dinosaurus met een spanwijdte van twaalf meter, een aardbevingssimulator, sprankelende mineralen, fossielen en realistische diorama’s. Bijzonder is ook het Vivarium met aquaria en terraria met exotische dieren en tropische vissen.
 • Het Vierordtbad is een historisch badhuis uit de 19e eeuw dat uitgegroeid is tot een moderne sauna.
 • Net buiten de stad vind je de Turnbachberg, dit is met 256 meter een van de hoogste heuvels van de omgeving. Je kunt hier naar boven met een 529 treden tellend pad of met de Turnbachkabelbaan naar boven om van het uitzicht over het Zwarte Woud te genieten.

Lees ook: Karlsruhe; Bezienswaardigheden & Activiteiten

Baden-Baden

Zwarte Woud; bezienswaardigheden, activiteiten en interessante steden - Reisliefde

Oorspronkelijk heette deze stad alleen Baden, maar werd veel verward met de gelijknamige steden in Oostenrijk en Zwitserland. Al in de Romeinse tijd werden hier warmwaterbronnen ontdekt, met water dat 70 graden kon worden, daarom werden er thermen aangelegd. Later zijn deze verwoest tot het in de 19e eeuw weer populair werd. Nog steeds is het een luxe badoord met diverse badhotels met thermale baden zoals de Caracalla Thermen, een van de mooiste spa’s van Europa. Vanwege de toeristen werd er ook een bezienswaardig casino aangelegd.

Andere bezienswaardigheden zijn de Trinkhalle met fresco’s, een Russische kerk, de ruïnes van het Romeinse badhuis, de renbaan en het Neues Schloss en Schloss Hohenbaden. Ook bijzonder zijn de Italiaanse tuinen am Annaberg en vlakbij vind je de Geroldsauer wasserfal.

Gengenbach

Zwarte Woud; bezienswaardigheden, activiteiten en interessante steden - Reisliefde

Deze prachtige plaats aan de rand van het Zwarte Woud ligt tussen de bossen en wijngaarden en staat bekend om de kleurrijke gebouwen en bijzondere geschiedenis. Deze stad werd al bewoond door de Kelten en Romeinen en werd in de 17e eeuw verwoest door een brand. Daarna kwamen hier veel lokale ambachtslieden wonen. In het centrum vind je veel vakwerkhuizen, met name rondom de Engelgasse. Daarnaast zijn onder andere het 18e-eeuwse Rathaus met symmetrische roze gevel, de Röhrbrunnenfontein, de steile oranje torenspits van de Kinzigtornturm, het Kloster Gengenbach en de Stadtkirche de moeite waard. Ook zijn er diverse vestigingen te vinden.

Freudenstadt

Zwarte Woud; bezienswaardigheden, activiteiten en interessante steden - Reisliefde

Freudenstadt ligt in het centrum van het Zwarte Woud op een knooppunt van drie toeristische routes en is daardoor erg populair bij toeristen. Met name het marktplein, het grootste van Duitsland, met terrassen is zeer aantrekkelijk en is gebaseerd op de aanleg van de Romeinse legerplaatsen en is bijna vierkant. De omliggende straten liggen parallel aan dit plein.

Daarnaast vind je hier een stadskerk, een streekmuseum, historische bezoekersmijn, Friedrichsturm die je kan beklimmen en nog wat lokale ambachten zoals een glasblazerij en een hamrokerij. Voor kinderen is het wildpark een aanrader. Een kleurrijk treintje, de Freudenstädter Kurbähnle, rijdt door het stadje langs de meeste bezienswaardigheden tot aan het bos.

Waldkirch

Zwarte Woud; bezienswaardigheden, activiteiten en interessante steden - Reisliefde

Waldkirch wordt ook wel de Orgelstadt genoemd, aangezien hier heel veel orgels zijn gebouwd en ligt aan de rand van het Zwarte Woud. Nog steeds vindt hier het Orgelfest plaats. Je kan lekker slenteren door dit historische stadje en genieten van het uitzicht vanaf het stadsplein. Vlakbij vind je de Schwarzwald Zoo en het Naturerlebnispark Waldkirch met Baumkronenweg.

Triberg & Watervallen

Zwarte Woud; bezienswaardigheden, activiteiten en interessante steden - Reisliefde

Triberg is een klein plaatsje in het Zwarte Woud en staat vooral bekend om zijn watervallen, dit zouden de hoogste zijn van Duitsland. De wandeling is ongeveer 2 km en prima te doen met kinderen. Onderweg kom je langs diverse vergezichten. Daarnaast vind je hier het Schwarzwaldmuseum waar ook de Zwarte Woudklokken zijn te bewonderen en de barokke bedevaartkerk Maria in der Tanne uit het jaar 1644, het Rathaus van Triberg met prachtig houtsnijwerk, de Schwarzwaldbahn en erlebnispad.

Donaueschingen

Zwarte Woud; bezienswaardigheden, activiteiten en interessante steden - Reisliefde

Donaueschingen is bekend geworden als bron van de rivier de Donau. Rondom deze bron is de Donauquelle aangelegd, ook al blijkt dit niet helemaal te kloppen, is dit wel de meest bekende bezienswaardigheid van deze stad met historisch centrum. In de zomer kan het hier dan ook erg druk worden met bezoekers. De bron ligt aan de voet van Schloss Donaueschingen, dat nog steeds in particuliere handen is. Zo’n 400 meter verderop stroomt het water via de ‘Donautempel’ het riviertje de Brigach in, die op het punt waar het samenvloeit met de rivier Breg het beginpunt van de Donau vormt.

Burg Hohenzollern

Zwarte Woud; bezienswaardigheden, activiteiten en interessante steden - Reisliefde

Burg Hohenzollem ligt tussen Hechingen en Bisingen in bovenop een 900 meter hoge berg, daarom is alleen al het panoramische uitzicht vanaf dit kasteel de moeite waard. Het kasteel werd in de 11e eeuw gebouwd, en is na een belegering in de 15e eeuw herbouwd. Dit kasteel behoorde vroeger tot het vorstengeslacht Hohenzollern, dat diverse Pruisische koningen en keizers leverden. Het is nog steeds privé-eigendom van de familie Hohenzollern maar wordt opengesteld voor bezoekers. Met name het interieur en de vele kunstwerken zoals de Pruisische Koningskroon zijn goed bewaard gebleven.

Abdij Sankt Blasien

Zwarte Woud; bezienswaardigheden, activiteiten en interessante steden - Reisliefde

De stad Sankt Blasien wordt gedomineerd door de indrukwekkende domkerk en het bijbehorende klooster dat zijn oorsprong vindt in de 9e eeuw. De façade van de 9e-eeuwse kerk is goed bewaard gebleven, de kerk beschikt over een van de grootste koepels van Europa ondersteund door enorme pilaren. Tot aan de 17e eeuw was dit klooster erg populair, tegenwoordig is er een college gevestigd. Ook het klooster is meer dan 1000 jaar oud en wordt omringd door een prachtig aangelegd park.

Titisee

Zwarte Woud; bezienswaardigheden, activiteiten en interessante steden - Reisliefde

De Titisee ligt in het zuiden van het Zwarte Woud en is ook een populaire vakantiebestemming vanwege de aanwezigheid van het heldere water, de omliggende bergen en de groene omgeving. Het meer ligt bijna 10000 meter boven zeespiegel en heeft een oppervlakte van 1,3 vierkante km en is gemiddeld 20 meter diep, het meer werd gevormd door de Feldberg Gletsjer. Op het meer kun je genieten van een tocht met een rondvaartboot, de waterfiets of zwemmen. Ook zijn er meerdere zwembaden rondom het meer. Aan de noordkant van het meer ligt de stad Titisee-Neustadt met kuuroord. Het centrum is verkeersvrij.

Shluchseee

Zwarte Woud; bezienswaardigheden, activiteiten en interessante steden - Reisliefde

De oorspronkelijke Shluchsee was, voor hij werd afgedamd, een gletsjermeer. Met een peil van 930 m is het de hoogstgelegen stuw van Duitsland en maakt onderdeel uit van de groep waterkrachtcentrales. In tegenstelling tot de Titisee zijn alle oevers goed bereikbaar. Vanwege de relatief koele temperaturen in de zomer is het populair bij toeristen, onder andere om te wandelen, zeilen maar ook zwemmen. In de zomer vaart er een toeristische lijnboot ‘St. Nikolaus’. Aan de noordoever vind je de plaatsen Schluchsee, Seebrugg en Aha. Ook loopt de spoorlijn Dreiseenbahn van Titisee naar Seebrugg langs deze oever.

Feldberg

De Feldberg is met een hoogte van 1493 meter de hoogste berg van het Zwarte Woud. In de omgeving kun je heerlijk genieten van de prachtige natuur en zijn er diverse wandel- en fietsroutes. Op de top van de berg bevindt zich 1937 een weerstation. Ook in de winter is dit gebied erg populair bij toeristen, aangezien dit het tweede skigebied van Duitsland is qua oppervlakte. Zo is er in de omgeving maar liefst 50 kilometer aan pistes te vinden en 28 skiliften.

Watervallen in het Zwarte Woud

Naast de eerder genoemde Triberger watervallen vind je nog veel meer watervallen in het Zwarte Woud. Bekende / populaire watervallen zijn onder andere:

Burgbachwaterval

Zwarte Woud; bezienswaardigheden, activiteiten en interessante steden - Reisliefde

De Burgbach wasserfall is een van de mooiste watervallen van Duitsland en is makkelijk te bereiken. De waterval ligt vlakbij Bad Rippoldsau-Schapbach. Vanaf de parkeerplaats zijn er diverse wandelpaden en borden die de weg wijzen naar de waterval. De kortste wandeling is 800 meter door het bos naar de waterval die van een 25 meter hoge rots naar beneden stort.

Allerheiligen Waterval

Zwarte Woud; bezienswaardigheden, activiteiten en interessante steden - Reisliefde

De Allerheiligen wasserfälle vind je vlakbij het dorpje Oppenau en is vernoemd naar het klooster. De waterval bestaat uit 7 kleine etappes in totaal 83 meter naar beneden stort. Langs de watervallen vind je de Lierbachstrasse, die vlak langs de waterval loopt. Als het goed is hoef je niet te betalen voor de toegang tot de waterval. Vanaf de parkeerplaats lopen er houten bruggen en trappen door de kloof naar de ruïnes van het klooster van Allerheiligen uit de 12e eeuw en de watervallen. De hoogte watervallen varieert van 2 tot de hoogste van 10 meter. Je kan helemaal naar de top van de waterval lopen, dit is ongeveer een uur heen en een uur terug.

Sankenbacher Wasserfall

Zwarte Woud; bezienswaardigheden, activiteiten en interessante steden - Reisliefde

Vlakbij Freudenstadt vind je de Sankenbacher Wasserfall, dit is een heel unieke waterval van ongeveer 40 meter hoog die je zelf kan bedienen. Bovenaan vind je een houten hendel waarmee je de waterval kan openen en naar beneden kan laten donderen.

Geroldsau-waterval

Zwarte Woud; bezienswaardigheden, activiteiten en interessante steden - Reisliefde

De Geroldsauer Wasserfall is een ongeveer zes meter hoge waterval in de Grobbach rivier ten zuiden van Baden-Baden-wijk. De Grobbach ontspringt op de regenachtige westelijke hellingen van het noordelijke Zwarte Woud. De waterval ligt aan de panoramaweg B500 en is na een korte wandeling te bereiken. Met name als de rhododendrons bloeien is dit een populaire waterval.

Schwarzwald Hochstrasse

Zwarte Woud; bezienswaardigheden, activiteiten en interessante steden - Reisliefde

De Schwarzwald Hochstrasse, of eigenlijk de B500, is een indrukwekkende weg die van Baden-Baden dwars door het Zwarte Woud naar Freudenstadt loopt. De slingerende route gaat door het natuurpark op een hoogte van 800 meter tot een kilometer, met indrukwekkende uitzichten over het Rijndal en de Vogezen.

Onderweg kom je langs diverse bezienswaardigheden waaronder kasteel Bühlerhöhe. Dit is een imposant kasteel op 850 meter hoogte met uitzicht over de Rijnvallei en de Vogezen. Tegenwoordig is het kasteel een hotel net als het luxehotel Schlosshotel Büherlhohe dat te bereiken is met een kabelbaan. Halverwege de B500 bij Seebach vind je het bezoekerscentrum van het natuurpark. Hier krijg je meer informatie over de flora en fauna en kun je in de omgeving wandelen. Ook is er een skilift naar de top van de heuvel met prachtig uitzicht.

Ook de Ellbachseeblick vlakbij Knbiebis op 6 km afstand van het Nationale Park Zwarte Woud is de moeite waard. Je kan de auto gratis parkeren bij de skipiste en vanaf daar over het Heimatpfad lopen naar het uitkijkpunt, of doorrijden tot het eindpunt waarvan het nog ongeveer 10 minuten lopen is.

Andere bezienswaardigheden / uitjes zijn de; Geroldsau waterval, Mehlifskorf bobsleebahn en de Schwarzenwachdam bij het grootste stuwmeer van het Zwarte Woud.

Badische Weinstrasse

Zwarte Woud; bezienswaardigheden, activiteiten en interessante steden - Reisliefde

De Badische Weinstrasse loopt door de wijnstreek bij het Zwarte Woud. In deze regio worden verschillende wijnsoorten verbouwd zoals de Spät-, Weiss- und Grauburgunderwijnen. In het Markgräflerland domineert de Gutedel, in de Kaiserstuhl de Bourgondische rassen en in Ortenau de Rieslingwijnen. Je vindt hier wel veel lokale wijnboeren waar je de Duitse wijn kan proeven. De Badische Weinstrasse begint bij de grens met Zwitserland en loopt door tot de stad Baden-Baden, de route was oorspronkelijk 160 km lang en kent veel hoogteverschillen. Inmiddels is het na het 60-jarig bestaan flink uitgebreid en is de route zo’n 500 km lang. Ook kun je een stuk afleggen met een stoomtrein.

Kabelbanen & Rodelbanen en meer

Zwarte Woud; bezienswaardigheden, activiteiten en interessante steden - Reisliefde

Als je van een beetje adrenaline houdt dan zijn de kabelbanen, rodelbanen, boomkroonpad en nog veel meer hier een absolute aanrader.

Mehlifskorf bobsleebaan

Aan de panoramaweg B500, midden in de weilanden bij Mehlifskorf vind je deze 1000 meter lange bobsleebaan. De baan bestaat uit meerdere bochten in het bos en door weiden, waterovergangen, golven en tunnels met een gemiddeld stijgingspercentage van 8%. De bobslee zit vast aan een rails, en als piloot zit je vastgegespt zodat je zeker weet dat je niet uit de baan kan vliegen.

Hasenhorn Coaster

Deze achtbaan in Schluchsee is een combinatie van een moderne achtbaan en een rodelbaan. De wachttijden zijn kort, doordat er veel mensen tegelijk in kunnen en het meestal niet druk is. De achtbaan begint bovenop een heuvel en maakt onderweg naar beneden een aantal scherpe bochten, maar er zijn ook veel rechte stukken.

Rodelbaan Gutach

De Rodelbahn Gutach is een alpine Coaster vlakbij Gutach. De baan is 1450 meter lang, waarvan 300 meter lift hill die uit drie delen bestaat. Onderweg passeer je verschillende baanelementen waaronder meerdere helices en twee tunnels. Halverwege de baan wordt de snelheid van het passerende voertuig gemeten en een foto gemaakt. Tijdens de rit dragen de bezoekers een veiligheidsgordel. Per voertuig is plaats voor maximaal twee personen. Je kunt een kaart kopen voor zes ritjes en dan krijg je korting op de enkele ritprijs. Bij de rodelbaan zit ook een kleine speeltuin.

Zomerrodelbaan Poppeltal

De sommerrodelbahn in Enzklösterle-Poppeltal is de langste en snelste roestvrijstalen rodelbaan in Zuid Duitsland. Met een sleeplift ga je naar 1500 meter hoogte waar je moet overstappen op de rodelbaan, hier staat een medewerker om je te helpen. Daarna kun je weer snel naar beneden. Onderweg zijn er veel rechte stukken en een aantal steile bochten. Je kan hier dan ook flink veel vaart maken. Naast de rodelbaan vind je er ook een speeltuin met diverse attracties zoals botsbootjes, kleine draaimolen en trampolines waar je per attractie betaalt. Ook vind je hier een minigolfbaan en een klimbos.

Rodelbaan Todtnau

Vlakbij Todtnau en de gelijknamige watervallen vind je de Hasenhornrodelbaan, dit is de langste van Europa. Met een stoeltjeslift word je naar boven gebracht (als het druk is, kan de wachttijd oplopen) vanwaar je de rodelbaan naar beneden neemt. De baan is bijna 3 km lang en heeft meer dan 20 bochten. Kinderen vanaf 3 jaar met een lengte van minimaal 95 cm mogen onder begeleiding van de baan af en kinderen vanaf 8 jaar met een minimale lengte van 1,40 meter mogen zelfstandig van de baan af.

Fundorena & Kletterwald Feldberg

Bij Feldberg vind je Fundorena; dit is een combinatie van een klimbos buiten, een trampolinepark en diverse klimroutes in de overdekte hal. Kinderen vanaf drie jaar kunnen hier klimmen en klauteren tussen de bomen. Voor jonge kinderen is er een route op een meter hoogte. Voor de oudere kinderen wordt er op hogere hoogte geklommen. Bij het kletterwald ligt ook nog een kleine speeltuin voor kinderen.

Ook kun je hier met de kabelbaan naar boven om de uitkijktoren te bezoeken. Daarnaast vind je hier het Wichtelfpad, een korte wandeling van 1,8 km waarbij je onderweg diverse kabouters tegenkomt. Ook ligt hier het Haus der Natur, het bezoekerscentrum met informatie over het Süd Schwarzwald.

Pretparken & Dierentuinen

Zwarte Woud; bezienswaardigheden, activiteiten en interessante steden - Reisliefde

Europapark & Rulantica waterpark

Bij Rust vlakbij de grens met Frankrijk vind je Europapark, dit is ooit begonnen als showroom voor achtbanen en is al meerdere keren uitgeroepen tot een van de beste pretparken ter wereld. In de verschillende themawerelden staan de Europese landen centraal, compleet met decoratie en horeca met lokale specialiteiten. Naast de achtbanen en thrillrides vind je er ook rustiger attracties voor jonge kinderen en zijn er heel veel shows waaronder zelfs een ijsshow en is er iedere dag een parade.

Sinds kort is er naast het pretpark ook een waterpark Rulantica dat een stukje verderop ligt. In tegenstelling tot de meeste zwembaden heeft dit geen tropisch thema maar staan Scandinavische sages centraal. Aangezien een dag niet genoeg is kun je verblijven in een van de themahotels of op de camping.

Lees ook: Europark Duitsland

Steinwasen-Park

Het Steinwasen-Park is een attractiepark in het Duitse Oberried. Het park kenmerkt zich voornamelijk vanwege de diverse rodelbanen, bobkart, achtbaan en alpine coaster. Ook vind je hier de (voormalige) langste hangbrug ter wereld. Later zijn er een een bioscoop met film over het Zwarte Woud, 4d-simulator een rapid river en speeltuin bijgekomen.

Ravenburger Spieleland

Dit pretpark is eigenlijk een grote speeltuin met diverse kleine attracties zoals een treintje, achtbaan, bootjes en rodelbaan, verdeeld over 7 themagebieden. Het is vooral gericht op jonge kinderen tot 12 jaar en is echt een aanrader. Je bent hier al snel een hele dag bezig.

Badeparadies Schwarzwald

Dit zwembad bij Titisee bestaat uit verschillende onderdelen met ieder een eigen functie / doelgroep. Zo is er het Galaxy Schwarzwald waar gezinnen met kinderen welkom zijn. Hier vind je maar liefst 18 spectaculaire glijbanen en een golfslagbad. Palm Oasis (16+) is het centrale gedeelte en heeft een tropisch thema, hier kun je heerlijk zwemmen. Het dak kan hier op zonnige dagen ook open. Hier vind je ook een zoutwaterbad en andere gezondheidsbaden, stoombad etc. Tot slot vind je Vitaal, dit is het wellnessgedeelte van het zwembad met diverse themasauna’s en een champagnewhirlpool. Buiten vind je ook diverse baden, maar ook waterfietsen.

Dit zwembad is onderdeel van de Thermengruppe Josef Wund, waar ook de Thermen Bucuresti bij Boekarest onder vallen met exact dezelfde indeling.

Pforzheim Wildpark

Dit Wildpark is gratis te bezoeken, je betaalt alleen parkeerkosten. Vervolgens kun je kiezen uit een van de wandelingen in dit natuurgebied, van korte routes tot meerdaagse wandeltochten waarbij de organisatie zorg draagt voor je bagage. Daarnaast vind je hier ook een kinderboerderij, kletterwald en andere activiteiten.

Schwarzwaldzoo  Naturerlebnispark Waldkirch

Deze dierentuin ligt vlakbij Waldkirch en is een zogenaamde Erlebniszoo. Je vindt hier meerdere dieren, een kinderboerderij, speeltuin en een barbecue plaats.

Wolven & berenpark Zwarte Woud

Het wolven- en berenpark in Bad Ripplodsau is niet een klassieke dierentuin, maar een speciaal park dat wordt beheerd door de Foundation for Bears en met name beren, wolven en lynxen worden opgevangen. Dit is het tweede park in Duitsland waarbij de dieren een natuurlijk en gedragsgericht huis krijgen aangeboden op een terrein van circa 10 hectare.

Musea Zwarte Woud

Zwarte Woud; bezienswaardigheden, activiteiten en interessante steden - Reisliefde

Sauschwänzlebahn stoomtrein

De Wutachtal-spoorweg behoort tot een van de meest bijzondere spoorwegen in Duitsland. De spoorlijn verbindt de stad Waldshut met de stad Immendinge en het Donaudal-spoorweg. De spoorweg wordt ook „Varkensstaartje“ omdat hij zo kronkelig is, om de vele heuveltoppen te ontwijken. Nu nog kun je genieten van het romantische landschap in een van de historische wagons van de stoomtrein.

Schwarzwälder Freilichtmuseum Vogtsbauernhof openluchtmuseum

Dit museum is vergelijkbaar met het Nationaal Openluchtmuseum in Nederland, maar dan iets kleinschaliger opgezet. Je komt hier meer te weten over de cultuur en boerderijen. Zo kom je meer te weten over de lokale klederdracht maar ook een geneeskrachtige kruidentuin. Er worden ook regelmatig educatieve activiteiten georganiseerd.

Koekoeksklokken Zwarte Woud Klokkenmuseum Furtwangen

Het Zwarte Woud staat bekend om de Koekoeksklokken die hier veel gemaakt werden (en nog steeds worden). Eén van de eerste mechanische koekoeksklokken dateert uit 1629 en behoorde toe aan de Saksische adel. Het verhaal gaat dat er in de winter niets te doen was op de boerderij en ze daarom deze uurwerken zijn gaan maken. In het klokkenmuseum Furtwangen vind je verschillende stijlen van koekoeksklokken die hier gemaakt zijn; van historische klokken uit 1800 tot atoomklokken of met led.

Museum Frieder Burda Baden-Baden

Het Museum Frieder Burda is een museum voor moderne kunst in Baden-Baden. Het is gelegen in de Lichtentaler Allee naast de Kunsthalle Baden-Baden en werd geopend op 22 oktober 2004. Het museum werd gebouwd als onderdak voor de particuliere kunstverzameling van Frieder Burda naar een ontwerp van de Amerikaanse architect Richard Meier.

Spoorwegmuseum Schramberg

In het Spoorwegmuseum in Schramberg vind je maar liefst zo’n 900 modelspoorbanen en wagons te bewonderen. De collectie Gauge 2 in Schramberg geldt als de grootste ter wereld. Sommige treinen rijden door vitrines. De meest populaire attractie voor gezinnen is de baan, waar bezoekers zelf tien treinen kunnen besturen. Ook kunnen kinderen in een klein karretje heen en weer rijden.

Schwarzwald Modelbahn

In het dorpje Hausach vind je een miniatuurtreinspoor van de ”Schwarzwaldbahn”. Het museum ligt tegenover het treinstation dat het startpunt is van de echte Schwarzwaldbahn. Deze rijdt van Offenburg naar Singen met een hoogteverschil van 650 meter, 39 tunnels en een afstand van 150 km.

Natuurlijk kun je ook de echte Schwarzwaldbahn proberen, die rijdt van Offenburg naar Singen. Hij heeft een hoogteverschil van 650 meter, heeft 39 tunnels en is 150 km lang.

Wandelingen Zwarte Woud

Zwarte Woud; bezienswaardigheden, activiteiten en interessante steden - Reisliefde

Het Zwarte Woud is ook een populaire bestemming voor wandeltochten. Er zijn diverse wandelroutes, van beleefpaden met spel- en educatieve natuurelementen voor kinderen tot en met langere afstandswandelingen en een boomkroonpad.

Baumwipfelpfad & Wildline hangbrug Bad Wildbad

Op de Sommerberg vind je dit boomkroonpad dat het gehele jaar geopend is. De wandeling is ongeveer 1,2 km lang, voor kinderen ligt er een alternatief pad naast het normale pad waar kinderen kunnen klimmen en klauteren. Aan het einde van de wandeling kom je bij een toren, die langzaam in rondjes omhoog loopt. Naar beneden kan in de zomer via de glijbaan. Naast deze toren ligt ook nog een groot avonturenbos (Abenteuerwald auf dem Sommerberg), waar je voor een paar euro echt een megaspeeltuin hebt in de bossen.

Daarnaast vind je hier de Wildline hangbrug die ondersteunt door twee pilonnen maar liefst 380 meter overbrugt boven de vallei van Bad Wildbrug. In de zomer kun je dit boomkroonpad en de hangbrug bereiken met een kabelbaan.

Baumkronenweg Waldkirch

Via een houten wandelpad met diverse touwbruggen, houten bruggen en uitkijktorens loop je naar boven door de boomtoppen van het Zwarte Woud. Onderweg kun je genieten van het uitzicht over het Rijndal en de Franse Vogezen Aan het einde van het boomkroonpad wacht een 180 meter lange glijbaan, dit is de langste hogesnelheidsbuisglijbaan van Europa met een hellingshoek tot 50 procent. De glijbaan is volledig afgesloten, dus bij ieder weertype toegankelijk. Ook is er een speeltuin met veel houten speeltoestellen, waar kinderen kunnen spelen.

Bos- en avonturenpad Bächlewald

Deze wandelroute is ongeveer 4,5 km lang en duurt 2 uur, de wandeling is licht heuvelachtig. Langs het wandelpad kom je langs 34 informatieborden over het bos en zijn er 8 speelplekken voor kinderen. Aan het einde vind je een herberg met speeltuin en minigolf, waar je wat kan eten en drinken.

Natuurbelevenispad Schlühüwanapark

Deze 2,6 kilometer lange wandeling gaat langs verschillende speeltoestellen en tijdens de wandeling kom je allerlei kabouters en andere figuren tegen. Er is een kiosk bij dit park waar je wat drinken kunt kopen en in de zomer kunnen kinderen zwemmen in de zwemvijver.

LEPO (Landwirtschaftlicher ErlebnisPfad Ottenhöfen)

Dit is een relatief lange wandeling in dit lijstje, maar zeker ook de moeite waard. Het thema van deze wandeling is de traditionele landbouw en de verandering in het landschap door de eeuwen heen. Onderweg kom je langs drie belevenisgebieden; water, hout en steen waar je ook lekker kan spelen en klimmen. Er zijn zelfs drie outdoor knikkerbanen langs de avonturenroute geïnstalleerd en na afloop kun je een LEPO-diploma ophalen als je de speurtocht hebt gedaan. Of je kan op pad met Lepo’s Avontuur met een stripfiguur.

Kilians Erzweg

Deze 1,5 km lange wandeling begint in het historische centrum van Neubulach op de parkeerplaats bij de firma Duss en loopt langs het voormalige mijngebied naar de bezoekersmijn. De schildknaap Kilian die echt heeft bestaan en in 1720 in de mijn werkte vertelt onderweg meer over de stad en legt uit wat mijnbouw inhoudt.

Waterpad in het Sulzbachtal

Deze wandeling van 4,5 km in de buurt van het dorp Sulz is goed te doen met jonge kinderen. Ook hier kom je onderweg diverse informatieborden tegen waardoor kinderen meer leren over de natuur. Ook zijn er allemaal speelelementen voor kinderen, en kun je bij 5 waterstations proefjes doen. Vervolgens loop je via loopbruggen naar het einde van de route bij de Rennweghütte. Deze route is alleen toegankelijk van mei tot september.

Sprookjesgeoche tocht in Tennenbronn

In Tennenbronn kun je bij het VVV een gps-apparaat ophalen en speurtocht om de sprookjesgeocache te lopen. Met behulp van gps-coördinaten ga je op zoek naar stickers van een figuur om vervolgens vragen op te lossen die gaan over sprookjes. Je loopt door het dorpje, het bos en komt langs een meertje met speeltuin waar je ook kan picknicken. Je krijgt ook een rugzak en een visnetje mee om de natuur te ontdekken.

Simon’s familiewandelingen

In het Simonswald vind je diverse wandelingen die geschikt zijn voor het hele gezin, de afstand varieert van 2 tot en met 5 km. Onderweg vertelt Simon je meer over het Zwarte Woud, het bos, maar bijvoorbeeld ook de koekoeksklokken. Sommige wandelingen beginnen bij een restaurant met speeltuin.

Wandelen met geiten “Ziege-To-Go”

Geen ezelwandeling; maar wandelen met geiten kan bij Ziege-to-go. Met een groep van 6 loslopende geiten maak je een wandeling door het bos, in overleg kun je afstemmen hoe lang de wandeling duurt. Je kan bijvoorbeeld eindigen bij een weide om daar te picknicken.

Schwarzwalder Kirsch

Tot slot is de lokale lekkernij de Schwarzwalder Kirsch; dit is een chocoladetaart met slagroom en kersen die je hier overal kan proeven en zeker de moeite waard is!

Het historische centrum van Weimar is door UNESCO tot werelderfgoed verklaard. Onder andere de Anna Amalia-bibliotheek, die in 2004 gedeeltelijk afbrandde, behoort hiertoe. Daarnaast horen nog enkele voorbeelden van Bauhaus-architectuur tot het werelderfgoed. Tijdens WO2 werd er in de buurt het concentratiekamp Buchenwald opgericht en  is de historische binnenstad door een aantal bombardementen zwaar beschadigd.

Het historische centrum van Weimar is door UNESCO tot werelderfgoed verklaard. Onder andere de Anna Amalia-bibliotheek, die in 2004 gedeeltelijk afbrandde, behoort hiertoe. Daarnaast horen nog enkele voorbeelden van Bauhaus-architectuur tot het werelderfgoed. Tijdens WO2 werd er in de buurt het concentratiekamp Buchenwald opgericht en  is de historische binnenstad door een aantal bombardementen zwaar beschadigd.

Overnachten in Zwarte Woud

Hier vind je de leukste hotels voor tijdens je stedentrip; van gezellige boetiekhotelletjes tot luxe moderne hotels met strakke kamers. Natuurlijk gaan we ook voor de voordeligste deals.

Expedia; Expedia checkt dagelijks alle hotels, vluchten en andere aanbiedingen om de voordeligste prijzen en speciale korting deals te vinden. Het aanbod vind je hier.
Booking.com; Het van oorsprong Nederlandse Booking.com is de grootste hotelwebsite ter wereld. Je kan ook reserveren zonder creditcard of last-minute. Het aanbod vind je hier.
TUI; Op zoek naar een voordelige vakantie in een hotel of appartement? De belofte bij TUI is niet voor niets; discover your smile.  Het aanbod vind je hier.
Prijsvrij; Ideaal voor als je op zoek bent naar een fijne pakketreis in combinatie met vlucht, transfer en accommodatie in een hotel en appartement. Je weet hier zeker dat je nooit teveel betaald. Het aanbod vind je hier.
Vakantiediscounter; Of je nu gaat voor de typische strandvakantie of toch liever een stedentrip. Bij Vakantiediscounter vindt je voordelige aanbiedingen. Inclusief fijne last-minute reizen. Het aanbod vind je hier.
Natuurhuisje; Heerlijk ontspannen in een natuurlijke omgeving? Kies dan voor een natuurhuisje, deze vind je zowel op de natuurlijke bestemming als buiten de gebaande paden. Het aanbod vind je hier.
Landal; Voor fijne vakantiehuizen met veel privacy in een mooie omgeving is Landal een aanrader. Genieten van luxe op een vakantiepark voorzien van alle faciliteiten en zeer geschikt met kinderen. Het aanbod vind je hier.
Center Parcs; Je vindt hier fijne cottages en appartementen in een parkachtige omgeving. Alle parken zijn voorzien van diverse faciliteiten zoals restaurants en kinderentertainment. Het aanbod vind je hier.
Campspace; Een aanrader voor als je op zoek bent naar een betaalbare en unieke accommodatie van boomhut, prive tent, glamping lodge of toch een eigen villa of vakantiehuis? . Het aanbod vind je hier.
ASCI Eurocampings; ASCI is de campingspecialist van Europa. Of je nu wilt gaan kamperen met een eigen tent, camper of caravan. Maar ook als je op zoek bent naar een glamping of chalet voor een vakantie in een huuraccommodatie. Het aanbod vind je hier.

Linda van Aken

Leave a comment

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

  Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.