Skip to Content

Zwarte zaterdag tips zomervakantie & wintersport

Zwarte zaterdag tips zomervakantie & wintersport

Zwarte zaterdag; een aantal beruchte dagen in Frankrijk en omgeving waarop iedereen op vakantie lijkt te gaan (of terugkomt) en de wegen zwart zien. Iedereen heeft vast wel eens de beelden op het journaal gezien, ellenlange files in de volle zon die pas in de avond oplossen. Daar zit niemand op te wachten. Nu reizen wij best veel met de auto, met twee jonge kinderen toch een vrij gemakkelijke manier van reizen. Maar dit was ons altijd bespaard gebleven, tot deze vakantie. Gelukkig ging het om de terugweg, en mogen we niet klagen. 

Wat is zwarte / rode zaterdag?

In de vakantie hoor je dit begrip vast voorbij komen in het nieuws. Dit zijn zaterdagen waarbij de wegen in Europa extra druk zijn vanwege al het vakantieverkeer. Zaterdag aangezien dit de wisseldag is voor veel campings en vakantieparken. Meestal valt een zwarte zaterdag in het laatste weekend van juli en/of in het eerste weekend van augustus, wanneer veel Fransen (uit Parijs) op vakantie gaan. ‘Rode zaterdag’ komt van ‘code rood’ en duidt ook op files op de weg. In Nederland wordt tegenwoordig trouwens ook de eerste zaterdag van de wintersportvakantie in Duitsland en Oostenrijk zwarte zaterdag genoemd en in België de eerste zaterdag van de Paasvakantie

Waar komt de term zwarte zaterdag vandaan?

De Franse verkeersdienst Bison Futé maakt voor de aanduiding van drukte op de Franse wegen gebruik van een kleurcodering. Groen staat voor normaal, oranje is druk, rood betekent zeer druk en absolute topdrukte is uiteraard zwart. Ondanks dat de Fransen de extreem drukke zaterdagen altijd aanduidden als ‘les jours de grands départs’, raakte in de afgelopen jaren ook het begrip ‘samedi noir’ steeds meer ingeburgerd in de Franse taal. Een andere veelgehoorde verklaring voor de herkomst van het begrip zwarte zaterdag is er één die met recht zwart te noemen is. Op 31 juli 1982 – ook zo’n dag van extreme drukte – vond het ernstigste verkeersongeluk in de Franse geschiedenis plaats. Hierbij reed bij de Franse plaats Baune een bus op enkele personenauto’s in. 53 mensen kwamen om, waarvan 44 kinderen. Naar aanleiding van dit ongeluk is het nog altijd verboden om op zwarte zaterdag groepen kinderen per bus te vervoeren. Ondanks dat zwarte zaterdag vaak met Frankrijk geassocieerd wordt, wordt de term ook steeds vaker gebruikt voor andere zaterdagen met extreme verkeersdrukte in de rest van Europa. Er is dan eigenlijk ook maar één verstandig advies: vermijd zwarte zaterdag. Bron

Goede voorbereiding

Doe van tevoren een vakantiecheck bij de garage zodat je auto in topconditie is. Belangrijk is bijvoorbeeld dat je airconditioning werkt, de olie op peil is en dat het goed zit met de bandenspanning. Ga je met de caravan de weg op? Laat dit aan de garage weten voordat ze de check gaan doen: dit is namelijk een extra belasting voor je auto. Controleer ook even dat het goed zit met je verzekeringen, dat je niet onverwachts met autopech langs de weg staat. Vooral de geldigheid van je autoverzekering is hierbij belangrijk. Er zijn namelijk landen waar de verzekering niet geldig is. Vergeet je ook niet te verzekeren voor pechhulp in het buitenland. Dit kan via je reisverzekering of bij bijvoorbeeld de ANWB, je autodealer of garage.

Neem een zwarte paraplu mee

Ook als er zonnig en onbewolkt weer is voorspeld, juist dan. De paraplu gebruik je dan als parasol die noodzakelijk is als de temperaturen buiten de auto tot 40 graden oplopen. Bij goede airco voel je het direct zodra de auto opengaat en heb je vooral blowers dan is het fijn om even de warme auto te kunnen ontsnappen.

Vermijd reizen op zaterdag in Duitsland & Frankrijk

Probeer de zaterdag te vermijden als reisdag. Er zijn genoeg organisaties met een flexibele aankomstdag, ook in het hoogseizoen zodat je op een andere dag kan gaan. De ANWB heeft een handig verkeersdrukteoverzicht met de zwarte zaterdagen en andere drukke dagen per land. In ieder land zijn de vakanties tenslotte weer net iets anders waardoor de drukke dagen kunnen variëren.

Slaap uit

Ben je toch van plan om te gaan reizen op zwarte zaterdag: slaap dan uit om files bij Parijs, Bordeaux en Dijon te vermijden. Veel mensen stappen extra vroeg in de auto en zijn daardoor tegelijk met de lokale inwoners op de weg. Slaap uit en doe rustig aan en vertrek rond tien uur zodat je met een beetje geluk achter de files aanrijdt.

’s Nachts rijden

Mocht er op je eindbestemming maar één wisseldag zijn; de zaterdag. Kies er dan voor om bijvoorbeeld vrijdag al te vertrekken. Zodra je kinderen uit school komen of direct na het avondeten als je thuiskomt van het werk. Probeer dan zoveel mogelijk kilometers te maken zodat je de volgende dag minder afstand hoeft af te leggen. Als je naar Italië gaat is het bijvoorbeeld slim om zo vroeg mogelijk bij de Gothardtunnel te zijn, dan vallen de files nog mee. Dan kom je toch op zaterdag aan, maar vermijd je de grootste drukte.

Als je een hotel of accommodatie hebt gehuurd mag je waarschijnlijk pas in de middag aankomen. Vaak is er dan wel een dorpje of stad in de buurt waar je je prima kan vermaken. Je kan alvast boodschappen doen. Of het gewoon proberen, soms heb je geluk en als het niet volgeboekt is, kan je al eerder terecht. Zo kwamen we na een nacht rijden in Zuid-Frankrijk aan in de ochtend en hebben ze als eerste onze accommodatie schoongemaakt zodat we anderhalf uur later terecht konden. Eerst even boodschappen doen en wat spelen in de speeltuin en de tijd vliegt voorbij.

Vermijd tolwegen en kies voor een alternatieve route

Snelwegen vermijden zal niet gaan, maar je kan wel in je gps aangeven dat je tolwegen wilt vermijden. In Zweden koos ik voor een ‘alternatieve route’, op de ‘hoofdweg’ reden namelijk enorm veel campers en caravans en die houden enorm veel de boel op.

 • Tolwegen zijn vaak de drukste wegen, en de file loopt snel op bij de tolpoortjes. Daar moet iedereen tenslotte doorheen en je staat altijd in de verkeerde rij die het langzaamste gaat. Bij de ANWB kan je een kastje kopen zodat je door kan rijden. Wel adviseren zij dit te doen als je een paar keer naar Frankrijk gaat omdat je ook betaalt voor het gebruik ervan.
 • Op een alternatieve route is de maximumsnelheid wellicht lager, maar doordat je kan doorrijden ben je toch sneller op je eindbestemming.
 • Zorg voor een navigatie(app) met realtime verkeersinfo. Als je het namelijk niet erg vindt om wat extra kilometers te rijden, kun je bij extreme drukte kiezen voor een alternatieve route.
 • Een alternatieve route kost dan meer tijd waardoor hij niet genoemd wordt, maar is vaak minder kilometers. Dus dat scheelt niet alleen in de kosten voor de tolpoortjes, maar ook in de brandstof. Als je moet tanken is dat langs de weg of in een dorpje ook goedkoper dan langs de snelweg. Win voor je portemonnee dus; weer een extra ijsje bespaard.
 • Een alternatieve route is vaak een meer toeristischer route zodat je ook meer van de omgeving kan genieten.
 • Als je onderweg stopt hoef je niet te zoeken naar een parkeerplaatsje op een overvolle parkeerplaats langs de weg.

Vermijd parkeerplaatsen langs de weg voor extra reistijd

Nog iets wat je moet vermijden op zwarte zaterdag; de parkeerplaatsen. Vooral die langs de snelweg. Nu moet je natuurlijk stoppen, maar de meeste parkeerplaatsen zijn een drama. Het is er druk en vol en het is zoeken naar een parkeerplaatsje, er staan rijen bij de toiletten (die als je geluk hebt al iets meer zijn dan een zogenaamd Frans toilet met een gat in de grond).

Tip: Kindvriendelijke parkeerplaatsen in Frankrijk & Kindvriendelijke parkeerplaatsen in Duitsland

Het scheelt al als je gaat stoppen op momenten die niet iedereen gebruikt voor bijvoorbeeld de koffie, lunch of avondeten. Maar probeer daarvan af te wijken.

Dat wil niet zeggen dat je niet moet stoppen. Ook dat is erg belangrijk! Kies er  liever voor om even van de weg af te gaan en een dorpje of een andere bezienswaardigheid te bezoeken. Dan kunnen je kinderen even de benen strekken, en niet alleen op een parkeerplaats heen en weer rennen waarbij je bij iedere auto die voorbij rijdt, bang bent dat ze oversteken. Daar zijn vaak wat meer restaurantjes waar je rustig even wat kan eten / drinken of gebruik kan maken van het sanitair. Zelf eten wij bij voorkeur in de auto, zodat we tijdens dat soort momentjes even kunnen plassen en rennen / bewegen.

Tips voor als je toch in de file staat

Kun je er niet onderuit en beland je op zwarte zaterdag toch in de file; dan de volgende tips:

 • Probeer altijd de auto zachtjes te laten rollen (door een flinke ruimte tussen jou en je voorganger te laten). Optrekken vanuit stilstand kost meer benzine, is slechter voor de koppeling en minder fijn voor je medepassagiers.
 • Vrachtwagens zorgen voor schaduw, maak hier gebruik van als het kan.
 • Zorg voor een volle tank, ook als je niet rijdt maar wel de airco, muziek en navigatie aan hebt staan, gebruikt dat ook brandstof. Probeer dus te voorkomen dat je met een lege tank staat of je dan opeens heel lang in de rij staat. Tank ook op tijd, in zuidelijke landen is de afstand tussen twee tankstations veel groter.
 • Zorg voor genoeg drinken en eten. Ook als dat betekent dat je een extra stop moet maken om te plassen. Als je uren stil moet staan kan je niet snel tussendoor iets halen.
 • Zorg ervoor dat je iets achter de hand hebt voor je kinderen om verveling tegen te gaan. Neem bijvoorbeeld kleine vakantiekadootjes  mee voor je kinderen die je in de file kunt geven, zodat ze weer even zoet zijn. Alleen maar tablet zijn ze op een gegeven moment ook zat.
 • Volg @ANWBeuropa op Twitter. Alle grote verkeersproblemen in de vakantielanden worden daar live gemeld en wie een vraag stelt krijgt snel antwoord.

Tot slot; als het zonnetje schijnt kan de temperatuur snel oplopen. Zelfs met airco in de auto is het goed om voorbereidingen te treffen, trek de kinderen bijvoorbeeld een shirtje en korte broek aan, en leg baby’s in een rompertje in de maxi cosi. Zorg dat je zonnebrand bij je hebt voor als je gaat stoppen. Zorg voor genoeg pauzes waarin je eventueel wat afkoelt met een waterpistooltje.

Heb jij wel eens in de file gestaan op een zwarte zaterdag?

Linda van Aken

Leave a comment

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

  Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.